Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy ZD stwierdzony po amniopunkcji jest powodem do terminacji ciąży?

Polecane posty

Gość gość

Czy jeśli amniopunkcja wykazała Zespół Downa, to czy mogę legalnie poddać się terminacji ciąży? Czy lekarze będą mogli mi odmówić wykonania zabiegu?? Proszę nie oceniać, bo wiem co o tym myslicie, tylko mi odpowiedzieć konkretnie na pytanie.

Gość gość
ile to już było że amnipunkcja pokazała ZD a rodziły się zdrowe dzieci

Gość gość
to pytanie raczej do lekarza a nie do laików na forume wątpię by ktoś miał identyczny przypadek poza tym z tego co się orientuję jest kilka badań prenatalnych wszystko zależy od wieku ciąży i wyników pozostałych badań

Gość gość
Siostra głęboko upośledzonej 94.232.33.*18 lutego 2014 Wygląda na to, iż można zabić malutkie, nienarodzone dziecko, na które niektóre pary czekają latami decydując się na długotrwałe leczenie, aby w końcu móc cieszyć się rodzicielstwem. Można zabić! A dlaczego nie tego, który jako dorosły i świadomy gwałci dzieci, jest chory psychicznie - taki człowiek nie przysłuży się społeczeństwu, a płacimy za niego podatki kiedy siedzi w więzieniu - łożymy na jego utrzymanie do licha! I on żyje, oddycha, a dziecko, które ma szanse żyć - nie - jakim prawem ktoś decyduje się zniszczyć czyjeś życie? Kto nam takie dał? Nie jestem zagorzałą katoliczką, nie chodzę do kościoła, ale nie trzeba - każdy przy zdrowych zmysłach człowiek mający zdrowe wartości moralne wie, co jest dobre a co złe - to nas odróżnia od zwierząt - podobno myślimy... Podobno, bo nie wszyscy - takie postępowanie jest tego dowodem... brak szacunku dla nienarodzonego życia powinno być karane śmiercią -jak w Biblii w myśl słów "oko za oko, ząb za ząb"... A swoją drogą, ciekawe jak te kobiety żyją potem, nie mają wyrzutów sumienia? Dziecko traktowane jak śnieć, którego można się pozbyć.. Sorry - w mojej głowie to się nie mieści.

Gość gość
szczęśliwa mama :) 195.238.169.*14 lutego 2014 Think Twice!!!! Ja mam syna z zespołem Downa i ani ja nie cierpię ani on!!!! jest szczęśliwym nastolatkiem który ma dziewczynę lubi słuchać muzyki (polski rock)gra na kompie ,jeżdzi na łyżwach,nurkuje na basenie i robi masę normalnych rzeczy.A ja nie zamieniłabym go na żadne inne zdrowe dziecko. A tak w nawiasie mam piątkę dzieci i jesteśmy szczęśliwą zgraną rodzinką!!!!

Gość gość
do 20 tyg nie mogą ci odmówić, ja cie nie oceniam-ja cie rozumiem, przykro mi, że znalazłaś się w takiej sytuacji porozmawiam ze swoim lekarzem gdzie możesz poddać sie zabiegowi

Gość gość
ile to już było że amnipunkcja pokazała ZD a rodziły się zdrowe dzieci xxxx Ile? Jeżeli amniopunkcja wykazuje obecność dodatkowego 21 chromosomu, to jak nagle po urodzeniu dziecka ma on zniknąć?

Gość gość
poszukaj takich historii to dowiesz się ILE

Gość gość
Mam już jedno dziecko z ZD, dlatego nie chcę drugiego

Gość gość
Chyba ktos myli amniopunkcje z usg prenatalnymi. Amniopunkcja saje 100% pewnosci. Autorko zapytaj swojego ginekologa. Nie wiem czy ZD jest w ogole wskazaniem do terminacji. To nie jest wada letalna. Musisz sie dowiedziec.

ZD jest wskazaniem do terminacji, ale lekarz może odmówić wykonania zabiegu wskazując innego lub szpital który się tym zajmie. Pozdrawiam

Gość gość
Z ZD jest tak, że jeśli są wspolistniejace wady np.serca to jest wskazaniem ale jeśli nie ma innych, dodatkowych wad to nie jest

Gość gość
Kiedyś czytałam, że nigdzie nie jest jasno powiedziane czy ZD daje podstawę do terminacji ciąży czy nie i istnieje duża dowolność w interpretacji przepisu.

Gość gość
postąpiłabym tak samo jak ty autorko Usuneła bym

Gość gość
Piszesz, że masz już dziecko z ZD. Czy wzięłabyś je za rękę i zaprowadziła do szpitala z prośbą o uśmiercenie?

Gość gość
Porównanie bez sensu. 🖐️

Gość gość
tak, jest wskazaniem powodzenia, mam nadzieję, że trafisz na normalnych lekarzy

Gość gość
gość dziś Porównanie bez sensu. lapka.gif Dlaczego bez sensu?