Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wyniki krwi MCH powyżej normy czy to coś poważnego?

Polecane posty

Gość gość

Znalazłam informacje że to może być sferocytoza? W innych miejscach jest dziwny opis. Nie wiem czy to tylko anemia czy coś więcej? Norma jest do 32 a ja mam 34.

Gość gość
Możesz mieć niedokrwistość, niski poziom witaminy B12 🖐️

Gość gość
Mam nadzieję. Bo ogólnie to poszłam włąsnie z silnym bólem brzucha, który się utrzymuje pod lewym żebrem. Praktycznie codziennie mnie to boli a w ten dzień to już chodzić nie mogłam. Tam jest śledziona a ta choroba co znalazłam ma związek ze śledzioną. Tylko co dalej...muszę pójść jutro na dalsze konsultacje.

Anemia to jest dopiero, jak hemoglobina jest za niska, parametry MCH, MCV, RDW jak nieznacznie odbiegają od normy to zwykle nie ma większego znaczenia diagnostycznego, one się rzeczywiście zmieniają przy niedoborach witamin bądź anemii, ale przy anemii tak jak pisałam jest jeszcze spadek hemoglobiny i inne widoczne w morfologii zmiany, w tym MCH. Trzeba oczywiście wszystkie parametry brać przy tym pod uwagę, ale mało prawdopodobne, żeby to było coś poważnego. Brzuch może boleć z zupełnie innych przyczyn i lepiej ich poszukać, bo przy nawet przy jakiejś anemii to raczej nie jest typowy objaw.

Gość gość
Hgb czyli hemoglobinę mam w normie. W zasadzie to tylko ten jeden wynik jest poza norma. MCV 95,7.