Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Oznaczenia na dnie słoika

Polecane posty

Gość gość

Co oznaczają kropki na dnie słoika? Mam 2 duże i prawie takie same słoiki, które są mi bardzo potrzebne, ale nie znam ich pojemności na dnie przy brzegu są jakieś kropki, po przeciwnej stronie pisze 8, w środku jest jakiś trójkąt , a potem 04. Nie umiem z tego rozpoznać pojemności.

Gość gość
.... podnoszę

Gość gość
to jest oznaczenie promieniotwórczości czyli ile i jakiego promieniowania słoik może wydzielić

Gość gość
Pierwsze słyszę o promieniotwórczości szkła. Chodzi mi pojemność, jak ją rozpoznać, bo muszę dać odpowiednie proporcje składników.

Gość gość
łooo jezuu, weź szklankę albo coś z miarką, wlej wody do szklanki/miarki w przelej do słoika- ile Ci sięzmieści to będziesz wiedziała mniej więcej jaka jest pojemność. A nie jakieś czary- mary z kropek wróżyć :P

Gość gość
drugi raz już nie usłyszysz jak się napromieniujesz :(

Gość gość
Te słoiki mają około 5 litrów, albo więcej, na samo mycie, odkażanie poszło wody bardzo dużo. Co do przelewania, to chyba każdy o tym wie, że tak można zrobić, ale przy większych pojemnikach, nie jest takie proste. Zależało mi jednak, aby dowiedzieć się coś o tych oznakowaniach, w necie niewiele znalazłam.

Gość gość
to są oznakowania danej fabryki, formy odlewniczej, klasfikacji ( żywność czy mają inne zastosowanie, tak jak plastikowe opakowania), pojemność naczynia itp.

Gość gość
Co do przelewania, to chyba każdy o tym wie, że tak można zrobić, ale przy większych pojemnikach, nie jest takie proste. x To jest bardzo proste. Odmierzamy litr wody i wlewamy do naczynia. Gdy poziom wody się wyrówna odmierzamy linijką od dna słoika do poziomu lustra (duże słowo w słoiku - lustro wody :D) wody. Otrzymaną wartość odmierzamy przykładając linijkę z otrzymanym pomiarem, stopniowo, po ściance słoika, aż do miejsca, gdzie ścianki słoika zwężają się. I już mamy, mniej więcej, pojemność, bez wlewania wielu litrów wody. :)