Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Niskie zelazo a proby zajscia w ciaze

Polecane posty

Gość gość

Witam. Od 3 miesiecy staram sie zmezem o drugie dziecko. Kilka miesiecy temu zelazo mialam w normie a teraz okazuje sie ze moje zelazo wynosi 20. Nie wiem czy wplyw na wynik nie mialo to ze dwa dni przed badaniem mialam jednodniowa biegunke z wymiotami. I teraz nie wiem czy zaprzestac staran i wyrownac zelazo czy w trakcie staran wyrownywac zelazo? Moze ktos z was tez tak mial? Pozdrawiam

Gość gość
Prosze o podpowiedzi i z gory dziekuje :)

Gość gość
czytałam że faktycznie żelazo może utrudniać zajście w ciąże

Gość gość
Autorka:No wlasnie tez to czytalam. Tylko nie wiem czy czekac az wyrownam to zelazo czy moge wyrownywac w trakcie staran. I nie wiem ile moze trwac wyrownywanie zelaza.

Gość gość
A w jaki sposób starania przeszkadzają w suplementacji żelazem?

Gość gość
staraj się dalej, jak zajdziesz to super, ale staraj sie uzupełnić żelazo. Możesz kupić sobie jakieś witaminki dla przyszłych mam.

Gość gość
Jeżeli na kimś sie to odbije, to na tobie, a nie na dziecku, bo ono wyciągnie max, a uzupełnianie niedoborów żelaza nie trwa niewiadomo ile

Gość gość
Autorka:Dziekuje za odpowiedzi. W poniedzialek i tak pojde do lekarza poniewaz mialam robione badania ogolne morfologia zelazo badania na watrobe i helikobakter, ale tego ostatniego wynik dopiero w przyszlym tygodniu. Wolalam sie ogolnie przebadac jak w ciaze nie zachodze.

Gość gość
staraj sie i uzupełniaj żelazo - jaja, buraczki (kiszone plus kwas baaardzo pyszne), brokuły, wołowina, natka pietruszki, wątróbka - poszukaj innych produktów, do tego pamiętaj o vit c, bo z nią się dobrze żelazo wchłania

Gość gość
a ja ci radzę uzupełnienić poziom a potem zachodzić w ciazę. Niestety wiele ciezarnych ma anemię w czasie ciąży nawet pomimo prawidlowych wyników przed zajsciem. Żeby potem te braki nie odbiły sie na twoim zdrowiu.

Gość gość
Autorka:Tez o tym mysle. Ale zdam sie na opinie lekarza. Dziekuje za podpowiedzi :)

Gość ~Julita85
Jak byłam w ciaży też miałam problemy z żelazem ale lekarz sam zlecił mi suplementacje. Łykałam akurat Chelat żelaza z Oleofarmu. Dobrze przyswajalana forma żelaza - chelat, do tego mają w skłądzie też witaminy i minerały, które zwiększają przyswajanie żelaza. U mnie się poprawiło.

Gość hejjka
ja z kolei brałam przed ciążą chela ferr forte - żelazo i kwas foliowy. przynajmniej jedną tabletkę łykałam...a z pamietaniem o takich rzeczach jestem raczej na bakier ;)