Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy elektroniczne badanie wzroku jest miarodajne?

Polecane posty

Gość gość

czy moze zanizac lub zawyzac krotkowzrocznosc?

Gość gość
Tylko jeśli były wpuszczane krople.

Badanie przy pomocy autorefraktometru (badanie komputerowe) jest tylko badaniem wstępnym. Należy pamiętać, że jego dokładność zależy również od odpowiedniej kalibracji sprzętu. Nie zawsze oko musi być zakroplone, aby dokładnie zbadać wadę wzroku. W tym celu specjalista (okulista lub optometrysta) wykonuje pełne badanie refrakcji, na podstawie którego wypisuję receptę na okulary/soczewki kontaktowe. Samo badanie komputerowe (wydruk z autorefraktometru) nigdy nie jest podstawą do przepisania korekcji.

Gość gość
Moim zdaniem tak, ale to nie wszystko - ważny jest dobry okulista, który odpowiednio potem zinterpretuje wyniki. Ja mam zaufaną okulistkę w www.okulistyka.opole.pl i jak mam jakis problem z oczami to zawsze tam chodze. A że stosunkowo czesto zdarza mi sie zapalenie spojówek no to bywam u pani doktor regularnie.

Niestety "interpretacja" wyniku badania z autorefraktometru (tj. odczyt wady) nie jest sprawą kluczową przy jakości badania. Okulista często wykonuje badanie "komputerowe" przed zakropleniem i po zakropleniu (tj. po rozszerzeniu źrenicy). W sytuacji zakroplenia oka minimalizuje się ryzyko błędu. Mimo wszystko nadal wydruk z autorefraktometru nie jest podstawą do przepisania korekcji. Musi zostać wykonane pełne badanie.

Gość gość
Najlepiej wszystkie badania wykonać pod okiem dobrego okulisty. Ja robiłam we wrocławskim salonie www.optyk-wroclaw.com Bardzo miła atmosfera i profesjonalna obsługa.

Gość gość
Uważam podobnie. Swoje badanie robiłam w specjalistycznym zakładzie optycznym http://www.zakladoptyczny.pl na warszawskiej Pradze. Spotkałam się tam z miłą obsługą.

Gość gość
sprawdz tutaj www.optycorp.waw.pl robilam tutaj i bylam zadowolona z wyniku :O

Gość gość
Komputerowe badanie wzroku wykonuje się za pomocą automatycznego refraktometru,nie jest skomplikowane i nie wymaga specjalnych przygotowań. Ja robiłam je niedawno w salonie okulistycznym http://www.optyk-debica.pl/ i na szczęście z ostrością mojego wzroku wszystko ok.