Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wyprawka

Polecane posty

Gość gość

Witam, potrzebuję pomocy w kwestii wyprawki dla maluszka. Zaczynam kompletować wyprawkę dla mojego pierwszego dziecka ale kompletnie nie wiem co należy kupić, aby nie zwariować i nie kupić zbyt wielu zbędnych rzeczy. Dlatego błagam pomóżcie! Co muszę kupić dla noworodka ? Co musi zawierać wyprawka?

Gość gość
Ten temat był milion razy. Najlepiej poszukaj w necie bo można znaleźć wyprawki za różne kwoty :)

Gość gość
Zależy czego oczekujesz i ile "sprzętów" potrzebujesz.. Do szpitala dla dziecka pieluchy- jeśli szpital nie daje, chusteczki nawilżające, ze 2-3 kaftaniki. Szpital zawija dziecko w tetrę i kocyk lub rożek (możesz mieć swój). Dziecko ciągle jest przebierane, myte, szczepione, badane itp. nie ma potrzeby zakładać mu body, spodni, śpiochów itp. ale jak chcesz to można. Z ubranek najlepsze są body kopertowe lub zapinane na środku. Do tego półśpiochy. Co do śpiochów i pajacyków- ja nie przepadałam. Śpiochy i tak maksymalnie do 3 miesiąca (potem dziedcko wygląda w tym śmiesznie), a pajacyk to dla mnie osobiście porażka.. masa zatrzasków na nogach, ciężko to ogarnąć w nocy. Ale są osoby, które ten rodzaj ubrania sobie chwalą, więc to wszystko zależy od Ciebie. Z rozmiarem Ci nie powiem.. ale lepiej mieć na początek 56. I jak dziecko będzie mniejsze, trudno będzie się "topił", możesz wtedy dokupić mniejsze lub czekać aż dorośnie (mój syn dorósł do 56 na koniec 3 miesiąca). Możesz mieć też ubranka 62, bo te prędzej czy później na 100% się przydadzą, a niektóre dzieci są ponoć tak duże, że od razu w tym chodzą (mój nosił 62 na pół roku). Czyli ubranka: body z dł. i kr. rękawem, półśpiochy lub bawełniane spodenki z szerokim pasem. Skarpetki, 2-3 kaftaniki, jakieś bluzeczki, spodnie. Bawełniana czapeczka, niedrapki. Co do ilości... jedne dzieci mogą chodzić w jednym komplecie cały dzień, inne tak ulewają (jak mój syn), że trzeba przebierać dziecko 3-5 razy w ciągu dnia, a i siebie często też. Więc liczba ubranek zależy od tego, jak funkcjonuje układ pokarmowy dziecka i jak szybko schną ubranka. inne sprzęty: przewijak wanienka najlepsza mała z odpływem + stelaż klin do łóżeczka- dla ulewającego dziecka fotelik do samochodu wózek z dużą gondolą polecam też video nianię.. ja swojej używam już ponad 2 lata..

Gość gość
aa no zapomniałam... i oczywiście łóżeczko z dobrym materacem do tego, ze 2 prześcieradła na gumce jakiś kocyk do przykrycia lub śpiworek (można też przykrywać otwartym rożkiem) na gorące dni wystarczy do przykrycia pielucha flanelowa kilka tetr ( do odbijania, ulewania, wycierania buzi itp.) warto też kupić taką flanelę podszytą ceratką albo jakąś cienką ceratkę, która zajmuje mało miejsca- to do przewijania dziecka poza domem butelki ( dla mnie rewelacja to firma MAM baby) sprawdza się też ociekacz na butelki ale nie jest konieczny aspirator do nosa woda morska desmarine baby (czy jakoś tak.. najdelikatniejszy "rozprysk" ma) w razie zaczerwienienia pupy polecam bepanthen ( nie kupuj przereklamowanego i leczniczego już (!) sudocremu)

Gość gość
Czyli ubranka: body z dł. i kr. rękawem, półśpiochy lub bawełniane spodenki z szerokim pasem. x Półśpiochy i spodenki są niewygodne i niepraktyczne, tylko pajace zakładane na body.

A tak naprawdę to na początek z ubranek wystarczy ci kilka par body , pajacyków , czapeczka, skarpetki w najmniejszym rozmiarze 56 . Fotelik samochodowy i kocyk na drogę. Osobiście kupiłam z minky taki z wypełnieniem i bez wypełnienia. W zależności od pogody wezmę odpowiedni. Prawda jest taka , że teraz można wszystkie ubranka zamówić przez internet i przywiozą ci je błyskawicznie pod same drzwi domu :) I sama w praktyce się zorientujesz co tak naprawdę jest ci potrzebne i co wygodnie ci się zakłada dziecku.

Gość gość
Na pewno ubranka, fotelik, kocyk, łóżeczko i pościel, gryzaczki, zabaweczki no i oczywiście wózeczek. :) Ostatnio kupiłam śliczny dla swojej małej w http://prampol.pl/pl/ , jest bardzo wygodny w prowadzeniu.

Gość Maamma
Warto do wyprawki dla dziecka wpisac sobie to http://www.tinystar.pl/pl/c/OCHRANIACZE/64 :) Takie ochraniacze są naprawdę rewelacyjne . Chronią głowke dziecka jak już jest bardziej *****iwe i przemieszcza sie w łóżeczku ;) No i jakie śliczne są. Można dopasować idealnie i do łóżeczka i do wystroju pokoju maluszka :)

Gość gość
ja wypowiem się co do łóżeczek bo jestem na czasie - wymieniam synkowi i kupuję córci... http://mamaania.com.pl/Lozeczko-Tapczanik-ZUZIA-140x70-kolory-barierka.html córcia dostała róż, synek zieleń :) prezentują się cudnie ;) po za tym nie przesadzałabym z wyprawką. u nas nie sprawdziły się rożki, przewijaki, wanienka tylko przez 5 miesięcy potem już wanna. za dużo ciuszków było, ale część dostałam... ważne żebyś miała pampersy, chusteczki nawilżane, na początek niewielkie opakowania kosmetyków ,butelkę, mleko na wszelki wypadek, waciki, myjeczkę. i tyle...

Gość gość
Pamiętaj o przewijaku, przyda się też przybornik do łóżeczka. Zobacz na www.fro-tex.pl tam możesz skompletować całe zestawy w ten sam wzór :)