Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Martyna1987x

Życie w Angli.Praktyczne porady.

Polecane posty

Gość Martyna1987x

Otóż zastanawiam się nad przeprowadzką do Anglii. Ale chciałabym poznać odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. prosiłabym aby wypowiadali się ludzie, którzy mieszkają bądź mieszkali w UK. - Ile przysługuje dni urlopu osobie pracującej legalnie i czy istnieje możliwość samodzielnego układania grafiku wolnego? - Ile pieniędzy daje państwo na dziecko (miesięcznie) ? - Czy w wynajmowanym mieszkaniu będą jakiekolwiek meble? - Na co należy zwracać szczególną uwagę podczas kupna/wynajmu mieszkania? -Ile średnio wyniosłaby mnie żywność (na 4 os.) w Tesco?9 w skali miesiąca) - Czy są jakieś dopłaty do przedszkola, mieszkania?

Gość gość
Jak sie guzik w PL umie to sie wyjeżdża hahahahaha......

Gość Anka_Kowalska
Drogi gościu nie ubliżaj autorce, bo sam/a nie jesteś lepszy/a :) -Mi przysługuje ok. 9,5 tygodnia urlopu rocznie. Nie tworzy się żadnego grafiku ( co najmniej u mnie w pracy) -400 funtów - Zdarza się, że pozostają jakieś meble, ale zazwyczaj nie są one jakieś przyzwoite - To zależy ile kupujesz żywności. Bo jeśli kupujesz mleko modyfikowane dla dziecka to trochę więcej - Do przedszkola tak, a do mieszkania dla osób zarabiających najniższą krajową.

Gość gość
jak nie znasz języka i nie masz jakiegoś konkretnego fachy to nawet nie myśl o wyjeździe!!! czasy pracy dla głąbów już dawno się skończyły - dzisiaj nawet do sprzątania trzeba znać język

Gość gość
400f mc na dziecko osoby pracujacej? Chyba dla lenia na benefitach :D

Gość gość
- 28 dni - Zależy od tego ile zarabiasz, pamiętaj, że przez pierwsze 3 miesiące nic nie dostaniesz - Zależy od mieszkania, czytaj uważnie ogłoszenia, czasami są, czasami nie ma, najczęściej są częściowo umeblowane tzn. szafki w kuchni, piec i lodówka. - Zapach wilgoci. Mają tutaj straszny problem z wilgocią. Na pierwszy raz lepiej jest zapłacić agencji i wynająć z ich pośrednictwem. To samo przy kupnie. Zwracaj uwagę na to jakich będziesz miała sąsiadów. Sprawdź też ile wynoszą rachunki w danym mieszkaniu, jakie jest ogrzewanie (gaz czy elektryka) i czy są szczelne okna. - Na to odpowiedzieć się nie da, bo zależy co kupujesz. Można sporo zaoszczędzić na promocjach lub kupując w marketach takich jak ASDA czy Aldi. - Tak, ale znowu - zależy od zarobków. Poza tym są plany na wprowadzenie jednego benefitu zamiast kilku oddzielnym co mocno je zmniejszy.

Gość gość
Widze po pytaniach roszczeniowa postawe (a ile dostane..) bo nie pytasz o prace itp Mam nadzieje ze nie bedziesz kolejna Polka psujaca dobre imie Polakow siedzac na tylku i kombinujac jak tu sie nachapac i przy tym nie wysilic. Tu cala kampania wyborcza w duzej mierze skupia sie na takich ludziach i na tym jak temu zapobiec. Co do pytan. Dziecka nie mam wiec to pomine. Urlopu mam 5 tyg, grafiku pracy sama sobie nie ukladam a urlop owszem. Musze jednak odpowiednio wczesniej zlozyc wniosek. Sa tez ograniczenia odnosnie liczby osob na urlopie w tym samym czasie. Co do mieszkania, czasem sa jakies meble ale wiekszosc mieszkan jest nieumeblowanych. Podczas szukania, podobnie jak w Pl patrzysz na lokalizacje, czy nie ma wilgoci, okna, council tax, czy woda jest wliczona (czasem jest), okres wypowiedzenia itp Jesli chodzi o zywnosc, na dwoje doroslych idzie nam tygodniowo min100f, na jedzenie idzie sporo jesli chcesz zdrowo zjesc..

Gość gość
Brytyjski rząd nieustannie robi cięcia w wydatkach państwa również tych socjalnych, zbyt wielu nierobów i kombinatorów targało benefity obciążając podatników swym nieudacznictwem i lenistwem przez co UK ma już 90% zadłużenie PKB. Dla porównania POlska ma 60% zadłużenie PKB.

Gość Martyna1987x
Język znam bardzo dobrze, będąc tutaj 5 razy jako studentka podczas dorabiania radziłam sobie bez problemu. Studia mam skończone Politechnikę Łódzką na wydziale architektury. Wiem, że moje pytania mogły zabrzmieć roszczeniowe, ale nie zamierzam żerować na państwie tylko normalnie pracować. Nie pytałam was o pracę, ponieważ każdy pracuje w innym zawodzie, ma inne warunki w firmie itp. Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi. Dziękuję każdej osobie, która odpowiedziała na pytania.

Gość gość
Na dziecko nic nie dostaniesz nie majac angielskiego obywatelstwa ty lub twoj maz. Najnizsza krajowa 6.50 na h zarobku. Dziecka do 11 roku zycia samego zostawic w domu nie mozesz i musisz do szkoly zaprowadzac a jak nie to ci odbiora. Moze jakas zapomoge na dziecko po czasie dostaniesz w wysokości 30funtow na tydzien o ile w ogole dostaniesz. Dziecko od 3 roku zycia musi miec swój pokoj bo jak nie to odbiora. Najtanszy wynajem 1200 funtow miesięcznie w gorszej dzielnicy. Meble poznos z Gumtree. Nie wiem ile twoja rodzina je. Lepiej robic zakupy w asdzie

Gość gość
Nie odbiorą jej dziecka, nie pieprz głupot. To są zalecenia, nie prawo, o ile dziecko nie będzie zaniedbane to nikt się nie dopieprzy. Po kilku miesiącach (teraz są to trzy, są plany żeby zmienić na pół roku) dostanie normalnie benefit.

Gość gość
Co ty chcesz autorke wyslac w czarna dope? Co z tego masz ze piszesz glupoty. Chyba nie mieszkasz w anglii juz od dawna. To co piszesz to bylo w 2007 roku. Teraz benefity sa poucinane. Kobieto jest 2015 rok. W tym roku Cameron zarzadzil by odebrano 25tys dzieci rok temu odebrano 20tys. Jak autorka madra to niech poczyta o tym w internecie a nie glupot sie naczyta.

Gość gość
- Mi przysługuje ok. 5-5,5 tygodnia urlopu. U mnie w firmie można ustalić grafik wolnego tylko trzeba wcześniej zanieść wniosek ( u mnie jest to miesięczne albo dwu miesięczne wyprzedzenie). - Dopiero po trzech miesiącach pobytu otrzymasz benefit. Zależy on od tego ile zarabiają rodzice dziecka. Przy najniższej krajowej jest to ok.400 funtów ( wiem z tego co mówiła mi znajoma, bo sama dzieci nie posiadam). - Przy wynajmowaniu mieszkania musisz upewnić się, czy okna są szczelne, bo będzie uciekało ciepło. Upewnij się czy nie ma problemu z wilgocią oraz czy nie przeciekają krany. Rozejrzyj się czy w mieszkaniu nie ma jakiś uszkodzeń po poprzednim właścicielu. - To zależy od mieszkania sprawdzaj w ogłoszeniach czy pozostaną jakieś meble. Ale zazwyczaj zostaje podstawowe wyposażenie kuchni szafki, stół, lodówka. - Nie wiem ile ty i twoja rodzina jecie, ale ja na dwie osoby wydaję ok. 100 funtów tygodniowo czasem więcej - Dopłaty do mieszkań, przedszkoli należą się z tego co wiem osobą z niską płacą, a ty po architekturze do takich osób raczej nie będziesz się zaliczać.