Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

cysta endometrialna prosze o pomoc

Polecane posty

Gość gość

tydzień temu byłam u ginekologa, po usg lekarz stwierdził że mam dwie cysty, prawdopodobnie endometrialne (dlatego miałam bardzo bolesne okresy). Lekarz stwierdził że musze mieć laparoskopie i że po zabiegu będę stosować analogi, a następnie hzt. Poszłam na konsultacje do drugiego ginekologa powiedział to samo. Jestem załamana, płakać mi się chce jak o tym pomyśle. Czy któraś z Was to przeszła? Co to są analogi i na czym polega hormonalna terapia zastępcza?

Gość gość
Analogi to leki które wprowadzają w stan menopauzy, natomiast terapia zastępcza polega na regularnym podawaniu hormonów. Nie załamuj się ja również miałam kilka cyst endometrialnych i jakoś funkcjonuje. Cysty masz na jajniku? Na obu czy na jednym?

Gość gość
tak, na lewym jajniku. Lekarz mnie nastraszył że jak potwierdzi się że to endometrioza mogę mieć problem z zajściem w ciążę, jak to było u Ciebie?

Gość gość
Łatwo nie było ale zmiana diety i nawyków, leki i dużo siły pomogły mi dotrzeć do celu, mam wspaniałego synka. Jakie analogi lekarz Ci zaproponował? Jakie tabletki/plastry/krążek?

Gość gość
nie pamiętam nazw leków, na pewno mówił o tabletkach antykoncepcyjnych. A jak to było u Ciebie?

Gość gość
Po pierwszej laparoskopii dostałam Zoladex (zastrzyk raz w miejscu przez poł roku), następnie tabletki anty. Po drugiej laparoskopii analogów już nie stosowałam, lekarz polecił mi szybko starać się o maluszka. Przy tej chorobie zdrowa dieta i ruch znacznie poprawiają jakość życia. Po urodzeniu synka stosuje hormonalną terapię zastępczą w celu uniemożliwienia wzrostu kolejnym cystą, właściwie już od trzech lat. Od kilku miesięcy osłonowo przy hormonach zażywam harmonellę. Kapsułki wzmacniają układ krążenia, obniżają ciśnienie krwi. Odkąd je zażywam zauważyłam że popękane naczynka na udach s bledsze i mam zdecydowanie więcej energii – a siły i dobre samopoczucie przy tej chorobie są potrzebne.

Gość gość
czy te kapsułki są na receptę? Jeśli chodzi o te analogi, to pamiętam że lekarz mówił coś o zastrzykach, to może dostane to samo.

Gość gość
Harmonellę dostaniesz w każdej aptece bez recepty, kapsułki nie są drogie, koszt miesięcznej kuracji to około 9 złotych. Wpływają one również korzystnie na prace wątroby, ponieważ zawierają cholinę, najlepiej będzie jak poczytasz sobie na ich temat. Jeśli chodzi o analogi to zazwyczaj leczenie wygląda podobnie u każdej kobiety. Nie martw się, mi się udało Tobie też się uda!

Gość gość
Musze uciekać, będę na forum jutro koło 20 jakbyś chciała jeszcze o coś zapytać, głowa da góry!

Gość gość
dzięki, trochę mnie uspokoiłaś, ja siedzę tu codziennie i szukam informacji na temat endo, jak coś to juto się odezwę w tym wątku, dzięki