Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Efffy

Szkoła Zawodowa POMOCY

Polecane posty

Witam Panie. Sama juz nie wiem co mam zrobić więc zwracam się tutaj. Chodzę do Szkoły Zawodowej, jestem w klasie 3 i w tym roku kończę. Praktyki mam w sklepie. Mój problem polega na tym, że moja szefowa na praktykach jest nie do zniesienia. Nie wspominając o traktowaniu robi mnie w konia na wypłacie, dostaje stawki bez podwyżek co kwartał w dodatku o 30 zł mniej niż uczennice z mojej klasy. Przeczytałam w internecie, że szef zobowiązany jest do wypłacania nie mniejszej kwoty wypłaty od stawki uczniowskiej na 2015 rok i tu podsyłam link: http://www.pit.pl/wynagrodzenie_uczniow_308.p hp Ja gdybym sama w 3 klasie nie zorientowala się , że są jakiekolwiek podwyżki nie widziałabym do dziś, że jestem oszukiwana. Nie dostałam ani jednej z wyżej wymienionych stawek jeśli chodzi o 3 rok kształcenia w dodatku nie dostaje kwitka rozliczeniowego tylko karte informującą o odbiorze wypłat w danym miesiącu. Ostatnio np wypłata za marzec wynosiła według stawek uczniowskich na marzec 237 z groszami a ja otrzymałam 204 zł. W dodatku na liście wypłat zmusza mnie do podpisywania daty pod koniec miesiaca 30 (miesiac) 2015 a wypłate otrzymuje w zapędach z poślizgiem do 16 i to jeszcze z trudnem tak wielkim ze musze chodzic i przypominac jej o tym. Jestem w 3 klasie a do kasy fiskalnej dopuszczana jestem sporadycznie. Ciągle przez 3 lata sprzatam, myje półki i odwalam całą brudną robote. Faktury licze tylko na kursach szkolnych. Nigdy nie zrobiłam manka ani nie zabrałam nie swoich pieniążków a ostatnio stwierdziła ze zupełnie nie mam podchodzic do kasy fiskalnej tylko ze mam sprzatac w sklepie. Nie dość, że oszukuje mnie na wypłacie to jeszcze nigdy nie dołożyła mi ani grosza wiecej gdzie powinien dojść ekwiwalent za pranie i ewentualne premie, ale to juz od niej zalezne. Moje zapytania są następujące i licze na pomoc z waszej strony i rady co robić: Czy skoro zostały mi 4 miesiace nauki mam możliwość zmiany praktyki na inne miejsce? Gdzie powinnam udać się i poinformować, że być może płaci moje ubezpieczenie ZUS z mojej stawki uczniowskiej? Czy może mieć przez to klopoty?

Gość gość
Raczej nikt inny Cie nie przyjmie. W twojej szkole powinnabyc osoba ktora zajmuje sie praktykami

Gość gość
A może porozmawiaj z wychowawcą, czy opiekunem praktyki? Przecież chyba oni od tego są, żeby Wam, uczniom pomagać? Jeśli chodzi o wynagrodzenie, to ja bym się kierowała do PIPu (Państwowa Inspekcja Pracy), jeśli chodzi o to czym się tam zajmujesz, to do opiekuna praktyki, jakiegoś nauczyciela, dyrekcji. A jeśli masz gdzieś podpisaną umowę z zakresem obowiązków, to też bym do PIPu poszła.

Gość gość
Raczej nie owala się Tobie robić szumu przed końcem szkoły. Może Ci nie podpisać prktyk czy coś. Sama to załatw delikatnie... zapytaj ile będzie w tym miesiącu bo koleżanki dostają więcej...

Probowałam z Nią rozmawiać, informowałam ją, że każda dziewczyna z mojej klasy dostaje więcej a taka stawka jaką ja odbieram nie figuruje nigdzie dosłownie. Nie chciała rozmawiać i powiedziala, ze albo biore to albo ona nie ma czasu na moje chimery

a Czy dopuszczalne jest to by z mojej stawki uczniowskiej wyplaty oplacała skadke zus zamiast ze swoich ?

Gość gość
Porozmawiaj z opiekunem,jezeli jestes pracownikiem to powinna ci oplacic. Przeczytaj umowe,jezeli cos sie nie zgadza to masz prawo to zglosic

jestem pracownikiem młodocianym, uczniem odbywającym praktyczną nauke zawodu