Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Niska pensja

Polecane posty

Gość gość

Witam, dziewczyny powiedzcie mi czy z pensji 2200zl da się w ogóle wyżyć z małym dzieckiem? Za mieszkanie z mężem płacimy 600zł wraz z opłatami. Co dalej?

Gość gość
Nie wiem jak , jak trzeba będzie na leki czy cokolwiek

Gość gość
Podajesz netto czy brutto, i czy jest jeszcze jakiś dochód, czy to wszystko? Bo jak wszystko, to chyba na MOPR się łapiecie z takim dochodem. Ciężko, chyba że macie wsparcie rodziny albo potraficie super oszczędnie gospodarować. Po odliczeniu czynszu wychodzi 134 złote na osobę na tydzień. Przy większych wydatkach (np. leki czy prywatne wizyty u lekarza) jesteście w czarnej... rozpaczy.

Gość alkottamwj
To zależy czy 2200zł to wasz łączny dochód. I zależy dużo od tego w jakim wieku jest dziecko, nie zapominajmy ze istnieją przedszkola i żłobki i nie zapominajmy o równouprawnieniU kobiet jeśli sobie nie radzicie z jednej pensji to należy iść do pracy.. A zastąpieniem dla przedszkola może być babcia, ciocia która by zajęła się dzieckiem. metoda prosta jest zmienić coś bo od myślenia niczego nie przybędzie. Wręcz przeciwnie.

Gość gość
2200 zł to jest kwota netto. Jakieś tam wsparcie od rodziców będzie, ale wiadomo, że nie będą to jakieś obłędne kwoty.

Gość gość
rusz d**e o pracy bo dzieciak bedzie sie poten wstydzil ze nic mu nie mozesz kupic

Gość gość
Jestem w ciąży, przy niemowlaku raczej do pracy nie pójdę odrazu.

Gość gość
To trochę się myśli nim sie w ciążę zachodzi.... Zaszłas nie mając zatrudnienia, nie łapie się na płatny macierzyński.... Trochę to kiepskie rozwiązanie za 1600 zł w życiu...nie wyobrażam sobie z dzieckiem, a nie daj Boże jak nie będziesz mogła karmić piersią i oprócz pieluch, ciuszków ( nawet tych używanych), kosmetyków dla małego, jeszcze mm kupić trzeba będzie... A jak to będzie alergikrem to mm koszt na tydzień to ok 100 zł.... może da się jakoś przewegetowac ale baaaardzo ciężko

Gość gość
my tak żyjemy w dużym mieście. Odliczając kredyt hipoteczny nie mamy w cale więcej-ja straciłam pracę i nie znalazłam jeszcze nowej. Najgorzej jest przy większych wydatkach typu ubezpieczenie samochodu. Na wakacje też nie pojedziemy, ale dramatu nie ma. Powinnaś załapać się na zasiłek od 2016, który ma wynosić 1000 zł/mies do ukończenia roku przez dziecko.

Gość gość
nie zachodzi sie w ciaze nie majac pieniedzy nie bedziesz nic mu w stanie zapewnic ledwon na jedzenie bedzie starczac a co dopier kupic zabawke czy cos wspolczuje dzieciakowi biedoty ktora go czeka

Gość gość
Pracowałam ale na umowę zlecenie, praca była szkodliwa więc musiałam z niej zrezygnować.

Gość gość
glupia jestes w ciaze sie zachodzi jak sie jest w stanie zapewnic dziecku wszystko nawet macierzynskiego nie dostaniesz tak to jest jak sie nie mysli glowa

Gość gość
Nie zawsze da się wszystkiego zaplanować w życiu. Tak to już niestety jest.

Gość gośćewka
autorko my mamy tak: ja zarabiam 1700 zł , mąż 1300 zł i do tego jeszcze dorabiam około 300 - 400 zł , to też nie dużo ale dajemy radę, mamy jedno dziecko, 2 samochody, mieszkamy w małym domku po teściach , mieszkamy w małym mieście gdzie nasze małe zarobki to standard , tutaj jak ludzie mają wogóle jakaś pracę to jest super ,a i jeszcze budujemy dom, to znaczy staramy się jakoś powoli budować bo z takimi zarobkami to nie jest łatwe, kredytu nam żaden bank nie da :(

Gość gość
Ludziom sie w d****h przewraca. U mnie w domu prcowal ojciec tylko mame zwolnili jak mialam 6 lat bylo naa 3 dzieci i rodIce ojciec 1200 zarabial. Mieszlkalismy w domu wiec oplaty to rachunki byly i owszem bez szalenstw ale n wszystko bylo. Ja majac meza i diecko mam 7 tys lacNie z mezen na miesiac. Mieszkamy w domu ja zarzadzam kasa i maz sie dziwi ze q somu wszystko jest a ja qydaje 2200 max na miesiac. Nie dIadujemy ale rozsadne wydawanie kasy ma znaczenie.

Gość gość
2200-600=1400 powinno starczyc.

Gość gość
Będzie cięzko ale można dać radę. U mnie było tak, że pomimo zaplanowania dziecka i odłożonej kasy, były dodatkowe wydatki, choroba itd. I tak naprawdę zostawało nam mniej niż Wy teraz macie. Nie było łatwo, ale po roku wszystko wrócilo do normy. Powrót do zdrowia, nowa praca. Głowa do góry. Czasami pomimo zaplanowania ciązy, oszczędności itd. coś wypadnie i człowiek jest w czarnej dziurze, a czasami nie planuje i wszystko wychodzi jak trzeba.