Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Anemia w ciąży

Polecane posty

Gość gość

Doradźcie co jeść żeby podwyższyć hemoglobine?

Gość gość
Mam podobny problem, dziś zjadłam michę jarmużu. Anajlepiej czerwone mięso, czyli wołowinę, której ja niestety nie jadam od wielu lat. Można tez czasem wątróbkę, ale nie za często ze względu na wit A.

Gość gość
A witaminy A nie wolno w ciąży czy jak?

Gość gość
Buraki, brokuły, sałata , szpinak, wołowina. . jest duzo produktów bogatych w żelazo. Poszukaj w internecie. Tylko przy kiepskich wynikach badań ciezko jest je nadrobić samą dietą. Ja miałam anemię w ciazy i lekarz zelecił dodatkowo żelazo w tabletkach.

Gość gość
Jedzeniem nie nadrobisz niedoboru, niech ci gin przepisze dobry preparat, niektóre wywołują mdłości więc może być tak że kilka przetestujesz.

Gość gość
Generalnie dobra dieta, niekoniecznie czerwone mięso i kaszanki, ale choćby pietruszka, i łączenie produktów z żelazem z tymi z wit C (ułatwia przyswajanie żelaza). Ale ktoś wyżej ma rację, ciężko dietą nadrobić, zwykle trzeba suplementować... Na pocieszenie dodam że w obu ciążach i przy karmieniu piersią miałam anemię mimo że pilnowałam zdrowej diety, ale 3-4 mce miałam tak dobre wyniki że znowu byłam krwiodawcą.

Gość gość
Ja osobiście zmagam sie z anemia od paru lat teraz gdy zaszlam w ciaze anemia sie nasilila.. Nie ludzcie sie ze dieta cos pomoże czyli te buraki mieso itp... Testowalam chyba ze na mnie tylko to nie dziala... Ja jezdze do szpitala na dożylne podawanie zelaza... I biore tbletki jest trochę lepiej. Unikajcie nabialu a tabletek nie popijajcie kawa czy tam herbata i bradz boże mlwkiem

Gość gość
Herbata z pokrzywy.

Moja położna mówi, że cielęcina i jaja przepiórcze ;-) Ja właśnie dostałam zalecenia na wprowadzenie do posiłków produktów z wysoką zawartością żelaza.