Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wrzeszczaca 5 latka Po prostu juz nie moge

Polecane posty

Gość gość

moja corka 5 letnia placze i skarzy caly czas o wszystko. Placze tak ze zyrandole pekaja. Ma 2 braci w tym samym wieku i pomimo, ze chlopcy sa energiczni i roznymi pomyslami w glowie a corka ogolnie spokojniejsza to niestety ale jej placzu nie da sie normalnie wytrzymac! Po protu chetnie bym ja zamknela w dzwiekoszczelnym pomieszczeniu.

Gość gość
no..wczoraj też jednego tatusia 5 latka zdenerwowała...i już nie żyje...

Gość gość
wspaniałe macierzyństwo..ja np wyjeżdżam sobie na weekend w góry z chłopakiem i będzie znów cudownie. I takie mam życie już 8 lat:) księżniczki, a nie służącej cierpiętnicy matki

Gość gość
chłopcy mają różne pomysły? dziewczynka spokojna? a to nie przypadkiem tak, ze małą zorientowała się, ze chłopcy otrzymują więcej uwagi, bo są "żywi", czyli pewnie broją? to ona ci pokazuje, ze też potrafi mieć "różne pomysły"

Gość gość
gość dziś no chyba masz racje. Jakbyscie rozwiazalyy taki problem? Ja tez sobie zycie ksiezniczki prowadzilam do 32 lat. I bylo cudownie. Ale maciezynstwo to zupelnie inny wymmiar. Mam szczesliwa i zdrowa czworeczke i nie zamienilabym sie miescami z nikim. Swoje sie wybawilam i wbrew pozorom mam dla siebie wolny czas rownierz i rownie ciekawe zycie. W tym wypadku jestem szczesciara. No i oczywiscie moja rada, dziewczyny nie spieszcie sie, wyszalejcie sie tak abyscie pozniej cieszyly sie maciezynstwem.

Nie jestem pewna czy moja podpowiedź pomoże,bo nie opisałaś w jakich dokładnie sytuacjach córka płacze. Jeżeli jest tak jak podejrzewasz i dziewczynka zachowuje się źle, ponieważ chce dorównać braciom i zwrócić na siebie Twoją uwagę powinnaś... zacząć chwalić ją gdy zachowuje się dobrze. Na pewno w ciągu dnia są jakieś krótkie momenty kiedy jest grzeczna. Jeśli ją za to pochwalisz, pokażesz również, że nie tylko złe zachowania potrafią zwrócić twoją uwagę. Wiem, że ciężko chwalić za coś co nam dorosłym wydaje się normalnym zachowaniem ale może warto spróbować. Czytałam o tym ostatnio w książce 10 błędów popełnianych przez dobrych rodziców więc jeśli chciałabyś spróbować coś zmienić to ją polecam.

Jeśli opisałabyś w jakich sytuacjach córka płacze i narzeka może mogłabym ci jeszcze coś doradzić. Czy zachowuje się tak kiedy się nudzi? Czy może kiedy zajmujesz się chłopakami? Czy też może wtedy kiedy czegoś od niej wymagasz(np. sprzątnięcia zabawek)?

Gość gość
a to nie przypadkiem tak, ze małą zorientowała się, ze chłopcy otrzymują więcej uwagi, bo są "żywi", czyli pewnie broją? to ona ci pokazuje, ze też potrafi mieć "różne pomysły" x zupelnie nie tak, dziewczynki z natury sa piskliwe placzliwe roszczeniowe i rozhisteryzowane tylko twarda reka do takiej "ksiezniczki" do ci na glowe swoim placzem i piskiem wejdzie

Zależy co rozumiesz przez "twardą rękę". Nie przeczę, że w wychowaniu bardzo ważna jest dyscyplina, trzeba ją jednak rozsądnie wprowadzić i stosować. Jeżeli kary będą wymierzane w niewłaściwy sposób dziewczynka może zacząć się buntować i zachowywać jeszcze gorzej. Właśnie dlatego zapytałam o konkretne sytuacje, w których dziewczynka źle się zachowuje.