Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ból zęba i opuchlizna wargi

Polecane posty

Gość gość

Witam, 3 dni temu obudziłam się ze strasznym bólem w jedynce. Ząb był wrażliwy na każdy dotyk i bolał jak cholera. Poszłam do lekarza na studiach (dodam, że mieszkam w Irlandii) i dał mi zwolnienie z lekcji i kazał wrócić do domu do mojego dentysty. Mój rodzinny dom jest 300km od uczelni wiec miałam wycieczkę. Ale pojechałam I umówiłam wizytę na drugi dzień. Rano obudziłam się z napuchnieta górną warga i czułam pulsowanie. Dodam, że w sumie nie spałam przez całą noc bo tak bolało, a tabletki przeciwbólowe nie działały. No i poszłam na ta wizytę. Pobadala zęba I mówi, że kanałowe trzeba robić ale koszt to 350 euro. Ja się załamałam bo jako student nie mam załamałam czego zapłacić, a tutejsza "medical card" pokrywa tylko wyrywanie zębów i plomby. Moja dentysta napisała wniosek z zapytaniem czy ta karta mogłaby by pokryć także kanałowe gdyż jest bardzo potrzebne. Ale odpowiedz jeszcze nie przyszła i raczej nie przyjdzie jeszcze do poniedziałku. Wiec dentystka dala mi antybiotyk. Mam wizytę na sobotę ale nie wiem czy wytrzymam. Dzisiaj bolało jeszcze gorzej i spuchlo mi bardziej więc udałam się do szpitala. Zrobili mi badania krwi i mówią zapytaniem lekka zmiana jest więc jakąś infekcja jest, ale oni nie mają dentysty wiec mi nie pomogą. Kazał mi wrócić do dentysty jutro ale mój dentysta jest zamknięty wiec nie mam jak. A musze być na studiach we wtorek. Po tych wszystkich przejściach nawet mi nie powiedzieli co mi jest. Nadal ząb boli I'm jest wrażliwy a opuchlizna pulsuje I czuje to aż pod okiem. Proszę może Wy będziecie wiedzieć co robić. Dodam że biorę antybiotyk od 3 dni i nie widzę efektow :/

Gość hydroxistearat
moge cie pocieszyc ze mam to samo(i mnie nie stac na leczenie kanalowe)biore antybiotyk i mi tez g/::0wno pomaga.chce ci podac nazwe takiego plynu z apteki do plukania -ja to biore troche w gebe i trzymam kilka minut i wiem ze to mi pomoglo,jutro o 13.00 mam isc do dentysty zobaczymy co powie bo juz mi ropa podeszlo dziaslo.to moze byc inna nazwa tam gdzie mieszkasz! KUP SOBIE > KLORHEXIDINGLUKONAT,2MG.< JAK MOZESZ NA POCZATKU TO WCALE NIE MIESZAJ Z WODA TYLKO WLEJ W ZAKRETKE I SOBIE POTRZYMAJ NA ZEBIE/DZISALE.POWODZENIA. napisz mi czy jest u ciebie w aptece?

Gość gość
No właśnie mi antybiotyk nic nie pomaga tak jak Tobie. Poszukam tego u mnie w aptece, ale jutro bo tutaj w niedziele nic otwarte nie jest!

Gość gość
tak idz z samego rana i kup,mowie ci plukaj sobie czesto jak mozesz(wez ze soba mala butelke to sobie mozesz wypluwac.ja teraz sobie latarka zaswiecilam i cale dziasol jest spochniete i widac rope,ja mam zamiar go jutro poprosic zeby mi moze ,jak jest mozliwosc wstrzyknal jakiegos antybiotyka w plynie bo ja tez warjuje z bolu,spac nie daje ten zab ,chodze taka wsciekla ze bym komus dala w leb z bolu.u mnie nic nie dziala ten antybiotyk szkoda moich kiszek bo mam do tego srake.Nic nie pomoglo od czwartku,tylko ten plyn mi troche pomaga ,a nie ma u was apteki ktora ma dyzur?cos musi byc?pojechac na pogotowie to cie wysmieja !wiesz ze kaza isc do dentysty ktory ma dzis dyzur,nic nie zrobi ale mu trzeba zaplacic,wszyscy mysla ze ja mam tu obok drzewo na ktorym rosna pieniadze :classic_cool: trzymaj sie i pamietaj zadna tabletka na bole nie pomoze ,probowalam.

Gość hydroxistearat
napisze ci nazwe moze sie inaczej u ciebie nazywac,ale przepisz sobie to na kartke i im pokaz w aptece,to oni wiedza o co chodzi. do dezynfekcji zeba: ? HEXODENT 1mg/ml ?R4 Klorhexidinglukonat 0,2% ?Calasept Klorhexidinglukonat CHX2% to sa nazwy ktore ja znam ja mam ten- Calasept Klorhexidinglukonat CHX2%

Gość gość
A w takich sytuacjach nie lepiej poszukać tańszego gabinetu i pożyczyć pieniądze choćby od rodziców czy znajomych? Ja mieszkam w Polsce i w przypadku problemów z zębami chodzę do dentysty http://www.prodent.net.pl/ gdzie zawsze uzyskuję bardzo rzetelną pomoc

Gość gość
ja bym nie czekala z takimi objawami tylko szybko poszła do dentysty. Mój stomatolog z http://stomatolog-ostroda-ilawa.pl/ zawsze mowi ze z bolem zęba nie ma co zwlekać, bo można go szybko stracic.