Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jedziemynakolonie

Ratunku, jak działa siedmiolatek?

Polecane posty

Gość jedziemynakolonie

Mam na zajęcia przygotować plan kolonii dla siedmiolatków. Zabawy, zajęcia sportowe, konkursy i inne takie mam już przygotowane, ale nie bardzo wiem, jak takie małe dzieci funkcjonują w ciągu dnia. Mamusie siedmiolatków, powiedzcie mi proszę - w taki wakacyjny, luźny dzień: -o której budzą się i o której idą spać Wasze dzieci? -ile posiłków dziennie jedzą? 5, 3, czy jeszcze jakoś inaczej? -czy potrzebują jeszcze jakiejś drzemki w ciągu dnia? -jak jest u siedmiolatków z higieną - czy potrzebują jeszcze jakiejś pomocy w myciu się, załatwianiu, czy już są zupełnie samoobsługowe?

Gość gość
Siedmiolatek docenia już fakt, że może rano pospać trochę dłużej. Wstają więc na ogół w okolicach 9tej. Chodzą spać tak późno, jak im na to pozwolisz :D Drzemek w ciągu dnia nie ma. Jeśli chodzi o łazienkę, mycie się, higienę, ubieranie, jedzenie - są samodzielne, aczkolwiek niedokładne. Więc trzeba dopilnować czy zęby są wyszorowane porządnie, czy nie zapomniały nałożyć odpowiedniej koszulki pod sweter, czy sznurówki są oby na pewno zawiązane. Ale mycie się, wc- tu są samowystarczalne. Oczywiście poza myciem głowy dziewczynek, bo tu wiadomo, że jest więcej zachodu.

Gość jedziemynakolonie
Serdeczne dzięki za tak szybką odpowiedź :)

Gość gość
Ah, jeszcze pytałaś o posiłki: standardowo, 3 główne + przekąski, ale w moim otoczeniu 7latka raczej trzeba do jedzenia pogonić, mają na głowie tyle ważnych spraw, że posiłki to ostatnia rzecz, na jaką mają czas :D Powodzenia w pisaniu pracy! ;) 🖐️

Gość jedziemynakolonie
O, z tymi przekąskami to mnie zainspirowałaś. Martwiłam się, jak wcisnąć w plan dnia aż 5 posiłków, a przecież wystarczy jakiś stół z przekąskami, które tylko capną w łapki i uciekną do zabawy :) Dziękuję Ci bardzo! :)

Nie ma za co! ;) Możesz iść o krok dalej i zrobić z tego zabawę: własnoręczne robienie sałatek, kanapek, koktajlów itd. Dzieciaki w tym wieku uwielbiają babrać się w takich sprawach ;)

Gość jedziemynakolonie
Pewnie! :) Aż dzień staje się za krótki na te wszystkie atrakcje :)