Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mlody111111

Wysypka. Czy to alergia?

Polecane posty

Gość mlody111111

Witam. Mam prawie 30 lat i do tej pory nie mialem objawow alergii. Pewnego dnia dostalem malutkich krostek na jednej rece ktore nasilily sie po kapieli. W kolejnych dniach dostawalem krostek i pokrzywki na obu ramionach szyi oraz klatce piersiowej. Poszedlem do dermatologa i dostalem lek w tabletkach. Nie pomogl a co najgorsze dostalem na brzuchu i plecach wysypki jak przy rozyczce. Poszedlem do lekarza rodzinnego i dostalem inne tabletki oraz zastrzyki z dexavenu 5 razy. Podczas brania zastrzykow wysypka byla malo widoczna i nie swedziala. Juz od 3 dni nie biore zastrzykow a jedynie tabletki na alergie i niestety wysypka powrocila i swedzi. Boje sie ze to moze byc cos innego niz alergia ale zrobiono mi jedynie morfologie ktora jest w normie. Prosze o porady.

Gość gość
Musisz iść do dermatologa jeżeli te leki nie pomogły , on powinien zalecić jakieś badania w tym kierunku . Tak nikt ci nie doradzi . Te zastrzyki to były sterydy które likwidują skutki a nie przyczyny i dlatego choroba wróciła . Może dostałeś alergii na jakiś pokarm . Czasami alergia objawia się w późniejszym wieku a wcześniej mogła być uśpiona . Jedyne wyjście to dermatolog , im szybciej tym lepiej aby choroba się nie rozprzestrzeniła

Gość gość
Bylem u dermatologa i dal mi lek clatra ktory przez tydzien nie przynosil rezultatow. Teraz przyjmuje rupafin zalecony przez lek. rodzinnego zamiast nieskutecznej clatry. Czy proponujesz jakies badania? Moze to nie alergia.

Gość gość
Bylem u dermatologa i dal mi lek clatra ktory przez tydzien nie przynosil rezultatow. Teraz przyjmuje rupafin zalecony przez lek. rodzinnego zamiast nieskutecznej clatry. Czy proponujesz jakies badania? Moze to nie alergia.

Gość gość
To znaczy pokrzywka zniknela ale ciagle mam wysypke ktora potrafi sie nasilac w niejasnych okolicznosciach.

Gość gość
Zrób badanie całkowite ige na alergię z krwi . Jest to badanie ogólne które określa czy jest jakaś alergia . Spróbuj również odstawić nabiał na jakiś czas . Zapisuj co jesz i obserwuj kiedy objawy się nasilają . Tabletki mogą nie działać jeśli alergen jest w pożywieniu i nadal go spożywasz . Rupafin to dobry len najnowszej generacji dość drogi ale nie na każdego działa . Czy czujesz poprawę po nim i jak długo go bierzesz ?

Gość gość
Tydzien bralem clatre a 6 dni rupafin. Poprawa jesli chodzi o pokrzywke to jest bo nie wystepuje. Ciagle mam natomiast na brzuchu i ramionach czerwona drobna wysypke ktora czasem sie nasila do plam. Czesto jest to gdy temperatura robi sie wyzsza np zaraz po wejsciu do domu lub po polaniu sie pod prysznicem ciepla woda. Sprawdzone w roznych miastach i roznych mieszkaniach. I ta wysypka miejscami przypomina takie pajaczki jakby krwiste.

Gość gość
To krótko brałeś te tabletki , one działają po jakimś czasie . Takie wysypki niewiadomego pochodzenia bardzo ciężko się leczy . A czy dalej bierzesz rupafin czy już przestałeś i tylko te 6 dni brałeś ? Zrób sobie to badanie z krwi IGE całkowite prywatnie ok 25 zł kosztuje bo lekarz rodzinny ci nie może przepisać tylko specjalsta aby było za darmo . Jeżeli wynik będzie wysoki to znaczy że coś cię uczula i wtedy z tym badaniem do rodzinnego aby wypisał skierowanie do alergologa , który zrobi ci testy na różne alergeny .

Gość gość
Dzisiaj jest 6 dzien brania i nadal biore. Od polowy maja jestem zapisany z funduszu na testy do alergologa. Moze jutro jak znajde w wawie labolatorium to pojde na ige. Dziwi mnie stwierdzenie przez dermatologa i lekarza rodzinnego alergii bez wykonania zadnych badan. Jedynie morfologia ktora sam odebralem.

Gość gość
każda wysypka tak reaguje na wysokie temperatury bo jest to jakby stan zapalny skóry , dlatego najlepiej polewać na koniec prysznica letnią wodą najlepiej . A pokrzywka znikła bo brałeś w zastrzykach najmocniejszy ze sterydów który działa błyskawicznie ale jeżeli to co wywołało wysypkę nie zostanie wykryte i usunięte to wszystkie objawy wrócą po zaprzestaniu brania sterydów , których nie można brać non stop .

Gość gość
Dermatolog i lekarz rodzinny może rozpoznać alergię po objawach czyli wysypce , pokrzywce . Lekarz rodzinny nie może ci wypisać skierowania na badania specjalistyczne bo nie ma tego w pakiecie . A dermatolog zawsze tak zaczyna że przepisuje leki a dopiero jak nic nie zadziała to dopiero badania , po prostu o kasą chodzi , wszystko zalezy od dermatologa jaki jest . Jeżeli masz skierowanie do alergologa to dobrze , mam nadzieję że wybrałeś dobrego warto poczytać opinie w internecie na temat lekarza . Możesz brać jeszcze dodatkowo wapno . ono też działa na alergie . Rupafin bierz nadal bo 6 dni to bardzo krótko . Przed testami na alergię należy odstawić na około tydzień przed rupafin i wapno . Jedynie przy testach z krwi na alergię można brać leki bo to nie przeszkadza .

Gość gość
Ja jeszcze na twoim miejscu odstawiła bym nabiał i ostre przyprawy bo wydaje mi się że to może byc od jedzenia , często właśnie po nabiale się tak dzieje, że się nagle objawia taka nietolerancja w organizmie i ewentualnie cytrusy .

Gość gość
Jest jeszcze opcja że to reakcja na proszek do prania , może ostatnio zmieniłeś na inny ? lub jakiś inny płyn do płukania itp .

Gość gość
Co najsmieszniejsze ciagle uzywam tych samych proszkow i plynow do prania jak rowniez zeli i kosmetykow do mycia. Dziekuje za kilka slow otuchy bo u tych lekarzy mialem wrazenie ze maja dla mnoe doslownie minute i nastepny. Na zasadzie bierz te leki i moze pomoga. Zobacze po odstawieniu lekow na tydzien przed testami jak bede wygladal. :)

Gość gość
Niestety taka jest służba zdrowia w Polsce trafić na dobrego lekarza to cud . Najważniejsze że masz skierowanie do alergologa bo niektórzy lekarze rodzinni tak szybko nie wypisują do specjalistów tylko sami eksperymentują . Powodzenia , będzie dobrze , najważniejsze znaleźć przyczynę .

Gość gość
Nasuwa mi sie jedno wazne pytanie. Czy na obecnym etapie kiedy wysypka i swedzenie juz wystepuje nasilenie swedzenia i wypryskow pojawia sie NATYCHMIAST po zjedzeniu pokarmu powodujacego alergie? (Oczywiscie jesli to alergia pokarmowa)

Gość gość
Może się pojawić natychmiast lub po dłuższym czasie , zależy jak bardzo ktoś jest uczulony na daną substancję i ile jej zje . Musiał byś zastosować dietę eliminacyjną , jeżeli to alergia na pokarm i wyeliminujesz substancję która uczula wtedy zauważysz poprawę stanu skóry i zanikanie objawów . Niektórzy na przykład stosują kilka dni rygorystyczną dietę jedzą sam ryż i jak im się poprawi to pomału wprowadzają kolejne produkty do diety . Czasami śą takie przypadki że testy nie wykazują alergii a ona jest i dlatego lekarz naprzykład zaleca taką dietę eliminacyjną . Alergia to czasami skomplikowana choroba .

Gość gość
mam jeszcze pytanie czy jak brałeś te zastrzyki sterydowe to ta wysypka wtedy też zniknęła i pojawiła się po czasie czy tylko pokrzywka zniknęła a wysypka nie ?

Gość gość
I kup sobie w aptece to wapno z kwercetyną dla alergików , kosztuje grosze a wspomaga leczenie przy takich wysypkach alergicznych .

Gość gość
Spróbuj zmienić też proszek do prania na taki dla niemowląt i alergików JELP ,kup małe opakowanie i wypierz w nim ciuchy i płyn do płukania też kup dla dzieci i alergików , ceny są takie same jak i zwykłych płynów .

Gość gość
Nie idź już do dermatologa (skoro to nie przynosi efektu) tylko od razu do alergologa.Da Tobie skierowanie na badania i będziesz wszystko wiedział. U mnie występowała wysypka bardzo swędząca(tak zwana pokrzywka) maści nie pomagały , przyjmuję teraz lek lirra na zmiany skórne i pomaga . Ale faktycznie zmień również proszek na ten dla alergików .

Gość gość
Lirra yo tabletki czy masc?

Gość gość
Tak dla poczytania, może kogoś zaciekawi, bo mnie zainteresowało: Wszystkie dolegliwości ciała fizycznego, są skutkiem braku harmonii ciał subtelnych. Jeśli często opanowuje człowieka nienawiść, smutek, żal, zazdrość i inne negatywne myśli, uczucia, czy emocje, to za każdym razem, coraz bardziej niszczy swoje ciała subtelne. Po pewnym czasie te zanieczyszczone energie, znajdujące się w ciałach subtelnych, schodzą na ciało fizyczne, poprzez różne dolegliwości. Nieprawidłowe działania, myśli, negatywne emocje i uczucia, powodują dolegliwości i tylko sam człowiek jest za nie odpowiedzialny. Duża różnorodność dolegliwości, spowodowana jest przez różne przyczyny, jakie człowiek wywoła. Inne dolegliwości odczuwa kiedy, nie może komuś wybaczyć, inne kiedy jest ciągle pełni zazdrości, a jeszcze inne kiedy na przykład. źle się odżywia. Najistotniejsze w tym wszystkim jest to, że to sam człowiek tworzy je sobie i sam jest za nie odpowiedzialny. Również i sam może się ich skutecznie pozbyć. Powinien to jednak chcieć zrobić sam. Nie jest to proste, ale do wykonania. Jeśli dolegliwości ma małe dziecko, oznacza to że rodzic powinien popracować nad sobą. Zaczerpnięte z bloga: http://przygoda-z-duchowoscia.blog.pl/

Gość gość
Możliwe, że to alergia. Najlepiej zrobić dokładne badania na poszczególne alergeny. Jeśli mieszkasz w Krakowie mogę polecić Ci pracownie www.alergomed.com.pl.

Gość gość
Jeżeli nie jesteście pewni czy macie alergię to polecam wam udać się na badania diagnostyczne dotyczące alergii. Jeżeli jesteście z Wrocławia to polecam wam www.endomed.com.pl Mają szeroką ofertę dotyczącą badań związanych alergią.

Gość kami223
Przeraża mnie każdy temat związany z wysypką, ponieważ naczytałam się na stronie nuzeniec.com.pl, że wysypka może być objawem nużeńca, a jeszcze ostatnio czytałam gdzieś, że nużeniec atakuje ludzi coraz częściej. Wiedzieliście o tym?