Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy bać się ogrzewania gazowego

Polecane posty

Gość gość

chciałam założyć to ogrzewanie, juz mam plany itp. ale niedawno u nas w jednym domu wybuchł gaz i cała rodzina w cięzkim stanie, poparzeni bardzo, kiepsko z nimi... przyznam że masakrycznie się przestraszyłam no i teraz już kurde sama nie wiem dodam, ze akurat ta rodzina niedawno miała robioną instalajcę, wszystko po przeglądach, odbiorach itp,

Gość gość
Nie ma się czego bać, ale gdy będziesz w notzy odpalała piecyk, to uważaj, żeby sobie nie przypalić włosów na pipce :)

Gość gość
Mam gazowe ogrzewanie od 2011 i teraz się przeprowadzamy do nowego budownictwa i tez będziemy mieć gazowe :) wiadomo, różnie się zdarza ale przez to, ze są wypadki samochodowe to wszędzie chodzisz pieszo?

Gość gość
no nie chodzi się p[ieszo, ale po co aż tak ryzykować

Gość gość
"aż tak ryzykować"? Czyli jak? Większość tych sytuacji z gazem wynika z wybuchów butli gazowych a nie instalacji grzewczych, poza tym tych sytuacji wcale nie jest tak dużo, tylko jak są to jest o nich głośno, wiadomo :) najbezpieczniejsze ale i najdroższe jest ogrzewanie elektryczne. Jak pisałam - w wypadkach samochodowych giną ludzie a mimo to nimi jeździmy, i porównaj ile jest wypadków samochodowych a ile wybuchów gazu :) wracają do wybuchów to jak pisałam, zazwyczaj to butle gazowe lub zla/stara/zuzyta/uszkodzona instalacja

Gość gość
To niemożliwe instalacja przechodzi odbiór zanim ruszy. Sam piec ma zabezpiecznia i w razie czego się wyłącza, albo akarmuje diodami, że coś nie tak! Gorzej jest z podłaczeniem rur do pieca. U mnie sprawdzało tylu znawców, co jeden to mądrzejszy. W końcu zaczęła mnie pobolewać głowa, trwało to chyba z tydzień, czy ponad. Kiedy wróciłam z zakupów poczułam dość intesywny odór gazu w łazience, po tym jak syn brał prysznic. Wyłaczyłam piec i zadzwoniłam po serwisanta i okazało się, że główna rura tuż przy junkersie jest w ogóle niedokręcona. Wszystko szło na mieszkanie. Dodam, że ze względu na bezpieczeństwo dołożyłam starań, aby wszystko było sprawdzone przez eksperta i jak należy, jak widać to nie wystarczyło. Najlepiej niech zajmuje się tym jedna osoba i będzie ok, a nie tak, jak u mnie jeden odkręcił, bo musiał, drugi znów coś sprawdzał i w końcu nawet trudno było ustalić, kto zawinił. Junkers chodzi już 12 lat. Sasiadka niżej ma jeszcze dłuzej. Jestem zadowolna, ale z rachunków już mniej.

Gość edydzia78
to zależy. my mamy ogrzewanie gazowe i zbiornik z amerigasu - dla nas opcja najwygodniejsza i ekonomiczna. A bać się nie ma czego! trzeba tylko pamiętać o zasadach bezpiecznego użytkowania i tyle

Gość gość
edydzia78 -> zbiornik na własność czy dzierżawa z gwarancją na czas użytkowania?

Gość mariuszz876
o ile mogę coś podpowiedzieć to wiem z doświadczenia swojego że lepiej, wygodniej w dzierżawie. Sam mam gaz z amerigasu i zbiornik od nich stoi w ogrodzie - dzierżawimy, umowę mamy jasno skonstruowaną i tak na prawdę mało co nas interesuje

Gość gość
U mnie montażem takiej instalacji zajęła się firma http://prim-minskmaz.pl/ i nie narzekam. Moim zdaniem po prostu warto zadbać o to, by jej instalacją zajęli się fachowcy, którzy na pewno dobrze się na tym znają. Koszta takiej instalacji naprawdę nie są drogie

Gość gość
Ja też mam instalację gazową i u mnie wszystko działa bez zarzutów. Może tamtej rodzinie zakładała to ogrzewanie jakaś niesprawdzona firma i dlatego taki wypadek się wydarzył. U mnie tym zajmowała sie firma http://www.gal-gaz.pl/ i od 2010 roku nie mamy z ogrzewaniem żadnego problemu.

Gość gość
też mam i nie narzekam, poza tym możesz zawsze poprosić kominiarza o sprawdzenie szczelności takiej instalacji. Ja zawsze korzystam z usług firmy www.kominiarz.biz.pl są niezawodni i zawsze znajdą dogodny dla mnie termin na przegląd.

Gość gość
Nie ma czego się obawiać. :) Moim zdaniem ogrzewanie gazowe to bardzo dobra opcja. Mnie ogrzewanie robiła firma http://www.telka.com.pl/ i uważam, że sprawdzili się znakomicie.

Gość gość
Moim zdaniem instalacja gazowa to dobra i ekonomiczna opcja. Ja korzystałem w tej materii z usług firmy http://kes.net.pl/ i sprawdzili się bardzo dobrze.

Gość gość
też mamy ogrzewanie gazowe, nie masz się czego bać, musisz tylko pilnować żeby przeglądy były regularnie robione. My już mamy swoich sprawdzonych kominiarzy z http://www.mazeda-went.pl/ , którzy zawsze bardzo skrupulatnie przeprowadzają kontrolę.

Gość gość
Często słyszy się o wybuchach ogrzewania gazowego, ale przy odpowiedniej kontrolii tego nic nie powinno się dziać. Ja jednak i tak wolalabym ogrzewanie czyms innym. Znajomy polecił mi firme www.kolton.pl , gdzie mają szeroki wybór różnego rodzaju kotłów. Wiele osob decyduje się na kotly z podajnikiem na ekogroszek, bo są bardzo ekonomiczne.

Gość Konsultant marki Junkers
Witam, Jeżeli mowa o gazowych kotłach, to pozwolę sobie doradzić w tej kwestii jako konsultant marki Junkers. Chciałbym zwrócić uwagę na kotły kondensacyjne dostępne w naszej szerokiej ofercie. Urządzenia te posiadają dużo wyższą sprawność niż kotły tradycyjne, zwłaszcza kiedy są zamontowane w instalacjach niskotemperaturowych głównie takich, jak ogrzewanie podłogowe. Zachęcam do zapoznania się z ofertą kotłów kondensacyjnych na stronie internetowej: www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/ a także do zadawania pytań. Pozdrawiam, Konsultant marki Junkers

Gość Online Expert
Witam, Jeżeli mowa o gazowych kotłach, to pozwolę sobie doradzić w tej kwestii jako konsultant marki Junkers. Chciałbym zwrócić uwagę na kotły kondensacyjne dostępne w naszej szerokiej ofercie. Urządzenia te posiadają dużo wyższą sprawność niż kotły tradycyjne, zwłaszcza kiedy są zamontowane w instalacjach niskotemperaturowych głównie takich, jak ogrzewanie podłogowe. Zachęcam do zapoznania się z ofertą kotłów kondensacyjnych na stronie internetowej: www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/ a także do zadawania pytań. Pozdrawiam, Konsultant marki Junkers

Gość gośćAnnka
A czego się bać? My mamy już ponad rok, wcześniej piec na węgiel, widzę różnice. Jest na pewno bardziej ekologicznie, czyściej! i nie ma problemu z dokładaniem do pieca... poza tym jest ciepło, żadnych z tym problemów. My mieszkamy w domu, pod Krakowem, nie było dostępu do sieci gazu ziemnego więc mamy w dzierżawie zbiornik z AmeriGasu na korzystnych uważam dla nas warunkach

Gość Mariuszz30af
bać się nie boję, ale raczej zastanawiam się cy to nie jest więcej problemów, załatwiania tych wszystkich zezwoleń, potem kontrolowania stanu technicznego zbiornika itd. Chyba za duzo problemów jak dla mnie...

powiem ci tak, ja mam akurat tez zbiornik od amerigas w dzierżawie, w temacie bylam zielona, wszystko podpowiadała firma, uwinęliśmy sie szybko, stan techniczny mnie nie interesuje, bo sprawdza go tez firma, tak samo jak dostawy gazu, zadnego łażenia przy tym, na pewno jest to rozwiazanie maksymalnie wygodne jesli chodzi o ogrzewanie

Gość SylwesterrKrK
A z której części Krakowa jesteś Annka? Bo ja właśnie zmieniam na amerigas, tez węgiel był, ale zdecydowałem się na bardziej ekologiczne rozwiązanie

no tu sprawa jest jasna, na pewno gaz, w tym tez ten od amerigasu jest duzo bardziej ekologiczny niz węgiel, zreszta, co ja gadam, węgiel w ułamku procenta nawet nie jest ekologiczny

Gość gośćAnnka
Ja mieszkam jakby już nie w Krakowie:), południe bardziej, Amerigas polecam, u mnie zero problemów a samo rozwiązanie ogrzewania gazem wygodne no tak jak piszesz proekologiczne.

Gość Werra876
A czego się bać? O ile cokolwiek robimy zachowując zasady bezpieczeństwa to nie ma podstaw żeby cokolwiek mogło się stać. Poza tym w przypadku dzierżawy zbiornika w Amerigasie oni zajmują się sprawami technicznymi i jest pewność że wszystko będzie ok, a ogrzewanie gazowe jest super wygodne!

Gość Marion_Silver
tak to prawda, w amerigasie doglądają zbiornika i dbaja o stan techniczny, zreszta nie wyobrazam sobie by mialo byc inaczej, w koncu jak ktos w bloku ma gaz to tez min raz do roku jest inspekcja z gazowni

Gość Werra876
Dokładnie. Tym bardziej że Amerigas to pewniak. U mnie zero problemów czy z dostawami, czy z jakością gazu. Bardzo sobie chwale to rozwiązanie.