Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy można przewozić dziecko w samochodzie w gondoli?

Polecane posty

Gość gość

Witam, czytałam gdzieś,że można przewozić dziecko samochodem w gondoli ,czy to prawda? Czeka mnie niedługo podróż z niespełna półrocznym dzieckiem - córka jest długa, ma prawie pół roku a ubranka nosi na 9-12 miesięcy i wystaje już z nosidełka, jest jej niewygodnie, wierci się a w przyszłym miesiącu czeka nas ponad 5 godzinna podróż. Mamy kupiony już fotelik 9-18, odchylany,ale córka nie ma jeszcze 9 kg i nie siedzi pewnie,w związku z czym nie chcę jej w nim przewozić. Nie wiem jak rozwiązać ten problem.

Gość gość
w gondoli mozna ale tylko w takiej z pasami(sa specjalne). idz lepiej na komisariat i podpytaj sie co zrobic w takiej sytuacji zebyscie mandatu nie dostali i nie narazili dziecka na uszczerbek na zdrowiu. tyle jezdzi wariatow i pijakow,ze lepiej byc przezornym

Gość gość
Nie mozna. Nie ryzykuj zycia dziecka. Moze pozycz od kogos fotelik?

Gość gość
jak już napisałam, fotelik mam,ale mała nie siedzi stabilnie i nie ma 9 kg...

Gość gość
Nie ma znaczenia ze w foteliku jej wystaja nogi. Co ty wymyslasz? Ryzykujesz zyciem dziecka bo jej nogi wystaja???

Gość gość
gdybym ryzykowała życie, to bym nie pytała o to, właśnie chcę, by dziecku było wygodnie i było bezpieczne,stąd zadałam pytanie. Włożenie dziecka do zbyt małego nosidełka też nie jest komfortowe, jeśli leży skulone.

Gość gość
Dzieci powinny jedzic tylem do kierunku jazdy do 2rz. Ze skulonymi nogami, wiec nie za bardzo rozumiem w czy problem?

Gość gość
można przewozić tak dziecko i wcale nie jest to niebezpieczne!!! jak co niektóre tu histeryzują. wystarczy trochę poczytać. tylko tak jak ktoś tu pisał, musi być to gondola wózka, który na to pozwala, a funkcję tą posiada ich niestety mało. Na pewno wózek Peg Perego pop up ma tą funkcję, dokupuje sie specjalne pasy do środka gondoli, a gondola jest przypinana pasami samochodowymi, są filmiki na yt jak to zrobić, jak to działa itd. Musisz o tym poczytać, poszukaj na stronie producenta swojego wózka czy ma taką możliwość, najłatwiej jak przegląda się akcesoria, bo ja w ten sposób doszłam że w moim można bo nawet nie zwracałam na to uwagi tylko zaciekawiły mnie te pasy jako akcesoria i się okazało, że mój wózek właśnie ma taką funkcję.

Gość gość
Ale małej wystaje główka poza nosidełko? Czy pół roczne dziecko wytrzyma Ci 5 h leżąc w gondoli?

Gość gość
Są specjalne gondole z homologacją... Np firmy britax, na allegro używane kolo 400 zł, nowa kolo 1000....

Gość gość
A w jaki sposób gondola, którą masz ochroni Wasze dziecko w razie wypadku? Czy nie wyleci wraz z nią przez szybę samochodu? Włóż dziecko normalnie do fotelika, róbcie częstsze niż zalecane przerwy na trasie by wyjąć dziecko (zalecają co 2 godziny, wy róbcie np. co 1,5 jeśli nie uśnie).

Gość gość
Co z tego,ze masz fotelik jak sama co cgwile tu podkreslasz skoro niedopasowany do dziecka. Kup lub pozycz taki,ktory bedzie odpowiedni i bezpieczny.