Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy nauczyciel może

Polecane posty

Gość gość

Czy nauczyciel ma prawo odmówić uczniowi dopuszczenia do zdawania przedmiotu? Chodzi mi o sytuację, gdy uczniowi wychodzi ocena niedostateczna, a nauczyciel nie pozwala mu poprawić oceny na 2, nawet nie pytając ucznia i nie sprawdzając czy umie na tą dwóję.

Gość gość
A uczeń gdzie był wcześniej? Dlaczego nie uczył się na kartkowki itp? Nauczyciel nie musi... nie wystarczy raz się nauczyć teraz... ocena jest z calego roku...

Gość gość
Jasne, tylko, że na 10 osób w tej samej sytuacji nauczyciel nie dopuszcza do poprawki 2 uczniów, na zasadzie nie, bo nie.

Gość gość
Istnieje egzamin komisyjny przecież. Poproś dyrektora o niego.

Gość gość
To niech te dwie osoby zrobią uczciwy rachunek sumienia i odpowiedzą sobie na pytanie, czy w jakiś sposób nie sprowokowały nauczyciela do takiego postępowania. Z reguły statut umożliwia uczniowi poprawienie oceny ze sprawdzianu w ciągu dwóch tygodni. Nic więcej nauczyciel nie musi, a czasem nawet nie powinien. To nie studia.

Gość gość
problem w tym, że ocena niedostateczną mam z 3 przedmiotów, a z żadnego nauczyciele nie pozwolili mi poprawiać. Komisyjny w sierpniu można mieć tylko z 2 przedmiotów. A np. z jednego przedmiotu byłem umówiony na poprawkę z nauczycielką, w tym terminie okazało się, że jej nie będzie 2 tygodnie, a jak wróciła to już nie pozwoliła poprawiać.

Gość gość
Jeżeli z 10 osób nauczyciel nie dopuszcza 2, to znaczy, że musieli mu dosyć dużą krzywdę zrobić.

Gość gość
nawet jeśli to zachowanie nie może mieć wpływu na oceny z przedmiotów. To niezgodne z prawem (rozporządzenie w sprawie oceniania)

Gość gość
A tam nie może. Uczniom się wydaje, że tylko oni wszystko mogą. A jakby mi jakiś gagatek się przepisami zasłaniał, to zrobiłbym mu taką poprawkę, że poszukałby innej szkoły.

Gość gość
akurat wpisu z przepisami nie pisał autor tematu :p a Ty zachowujesz się właśnie jak ten nauczyciel, który nie ocenił chłopaka merytorycznie tylko pokazał swoje fochy

Gość gość
Specjalnie nie adresowałem swojego wpisu do autora, bo nie wiem, czy on napisał o prawie i przepisie oraz czy rzeczywiście swoim zachowaniem spowodował to, że nauczyciel nie chce go dopuścić do poprawki. Ale jak widać, nie dla każdego jest to czytelne.

Gość gość
Ale autor nic nie pisał, że dostał złe oceny bo zrobił coś nauczycielowi. Z ocen wychodzi jedynka i to dobra wola nauczyciela czy da mu poprawić na 2. Traktował nauczyciela jak szmatę, to teraz ma. Nauczyciel też człowiek. Rok był pewnie jechany przez ucznia psychicznie, a teraz się wielka krzywda dzieje.

Gość gość
Ok, ale co można zrobić w tej sytuacji? Skarga do kuratorium? Może rozmowa z dyrektorem i zasugerowanie mu, że skarga taka zostanie napisana?

Gość gość
Nie, nie jechałem po nauczycielu. Nie jestem święty, ale nie przekroczyłem granic. Po prostu zawsze miałem swoje zdanie, a teraz się mszczą.

Gość gość
Autorze, dałeś popalić na lekcjach? Wesoło było?

Gość gość
Jeżeli rozmawiałeś już z nauczycielem, prosiłeś o poprawkę i się nie zgodził, to idź do dyrektora i mu to powiedz. Powinien wtedy poprosić nauczyciela o poprawkę dla ciebie. Nie strasz od razu kuratorium, bo jak ciebie ktoś czymś straszy, to zapewne wywołuje to w tobie jedynie złość, a nie chęć pomocy prawda? W szkołach pracują LUDZIE. Różni ludzie. Tak jak w każdym innym zawodzie.

Gość gość
jeżeli wyrażanie własnego zdania można uznać za zabawę na lekcjach to tak :P

Gość gość
Masz 3 oceny ndst wiec to z tobą jest coś nie tak a nie z nauczycielem. Jakbyś miał tylko z jednego przedmiotu ndst to jeszcze można by ciebie zrozumieć i cię wesprzeć duchowo i prawnie, ale skoro bimbałeś sobie też na innych przedmiotach to znaczy że szkołę masz w duupie.

Gość gość
Miotłę potrafisz trzymać? Sprzątasz dobrze? To cię czeka nieuku...