Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pessar po porodzie czy pomaga?

Polecane posty

Gość gość

witajcie. Mam obniżone narządy rodne i wypadanie tylnej ściany pochwy. Będę mieć pessar. Proszę napiszcie coś więcej o tym, czy to się zakłąda na stałe czy sciąga co jakiś czas, czy jest dyskomfort, ból, infekcje no i czy pomaga.

Gość gość
Nie słyszałam jeszcze o pessarze na obniżenie i wypadanie narządów. Ale kto wie, czy po tej ciąży mnie to nie czeka, bo już po poprzedniej mam obniżone narządy. Powinnaś wypytać ginekologa o wszystkie szczegóły.

Gość gość
Moja ciocia nosi po 4 porodach i bardzo sobie chwali pessar.

Gość elżbieta_k
Ja też noszę. Nic strasznego, wystarczy tylko odpowiednio dbać o higienę. Kompletnie nie czuję, że go mam. Lekarz bardzo mi pomógł w wyborze tej metody.

Gość gość
ja na obniżone narządy (przez co podciekał mi mocz) miałam ostatnio zabieg laserowy. Podobnież wszystko powinno się ujędrnić.

Gość gość
Zakłada Lekarz i z reguły zaleca wyjmowanie pessara i przemywanie go raz na tydzien w domu, żeby utrzymać odpowiednią higienę. Mnie Lekarz poinstruował jak to samodzielnie wykonywać. Jestem zadowolona z pessara, a mam wypadanie po urodzeniu 3 dziecka. Tutaj są fajne wskazówki: http://pessar.pl/jak-samodzielnie-postepowac-z-pessarem/