Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmartwionaa55

szczepienie w ciąży, POMOCY!!!! :(

Polecane posty

Gość zmartwionaa55

Cześć wszystkim. Słuchajcie, jestem w 14 tygodniu ciąży i niby wszystko jest ok, ale dziś przypomniało mi się, że 29 stycznia byłam na ostatnim obowiązkowym szczepieniu. Ostatni okres miałam 12 stycznia, szczepiąc sie nawet nie przeszło mi przez głowe że moge być w ciąży :( boje sie strasznie, miał ktoś podobny przypadek?? wie ktoś może, co grozi takiemu dziecku, jakie mogą być powikłania i jakie jest prawdopodobieństwo zagrożenia? błagam, pomóżcie :(

Gość gość
Obowiazkowe szczepienie? Ile masz lat?? Przeciwko czemu bylo to szczepienie? Powinnas zapytac ginekologa co w takiej sytuacji.

Gość zmartwionaa55
19 lat, ostatnie szczepienie jest przeciwko błonicy i tężcowi..

Gość gość
Szczepienia w ciąży – błonica i tężec Jeśli zachodzi taka potrzeba, w czasie ciąży można podać ciężarnej także szczepionkę przeciwko błonicy i tężcowi. Szczególne znaczenie ma szczepionka przeciwtężcowa, ponieważ do zakażenia wywołującymi ją zarazkami może dojść na skutek zabrudzenia rany ziemią. A o to nietrudno. Wystarczy skaleczyć się podczas wędrówki w lesie lub prac w ogródku. Choroba jest naprawdę groźna, może się skończyć tragicznie. Jeśli od poprzedniego szczepienia przeciwko tężcowi minęło więcej niż 10 lat, a w ciąży doszło do ryzykownego zranienia lub ciężarna na co dzień styka się z ziemią (np. pracuje w ogrodnictwie lub kwiaciarni), to szczepionkę naprawdę warto przyjąć. Jeśli niezbędne jest szybkie działanie ze względu na duże ryzyko, szczepienie wykonuje się bez względu na wiek ciąży. Gdy można je zaplanować, najlepiej w II lub III trymestrze. http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/ciaza/szczepienia-w-ciazy-szczepic-czy-nie_38932.html

Gość zmartwionaa55
oj troche sie uspokoiłam, dzieki. Mimo to strach nadal jakiś jest, teraz tylko czekac na wizyte u gin

Gość gość
mozesz poronic,dziecko moze urodzic sie martwe itd. czytalam o tym na :porod martwego dziecka: ale tym starym temacie, tam bylo kilka mam zaszczepionych w ciazy(uk). ale jak do tej pory jest wszystko ok to sie nie martw.

Gość gość
Moja znajoma po szczepirniu poronila, powiedziano jej ze urodzi chore dziecko ale jednal nie donosila go

Gość gość
Nie zgadzaj sie, szczepienia maja tiomersal a on przechodzi przez pępowinę do dziecka!

Gość gość
ja w 6 tyg. ciąży szczepiłam się przeciwko grypie Vaxigripem. Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że jestem w ciąży. Dziecko urodziło się zdrowe

Gość gość
ludzie cztywy czystacie ze zrozumieniem? przeciez w tak poczatkowej ciazy to ty dopiero co mogłas owulacje miec w czasie gdy było szczepienie a ktos to o pepowinie i przenikaniu przez pepowine pisał:/ nie bój sie wszystko jest ok, w tak krótkim czasie po okresie to dochodziło u ciebie dopeiro do owulacji lub zagnieżdżenia sie zarodka -maxymalnie:/ o zadnej ciazy nie ma jeszcze mowy tym bardziej o pępowinie

Gość zmartwionaa55
mam ogromną nadzieje, że wszystko jest w porządku. Jak tylko dowiedziałam sie o ciazy to od razu zaczelam bardziej dbac o siebie, lepiej sie odzywiac i brac witaminki i kwas foliowy. Badania prenatalne nie wykazały żadnych nieprawidłowości, badania moczu i krwi tez nie. Mam nadzieje, ze bedzie ok :)

Gość gość
bedzie dobrze :)

Gość gość
czytam te wypociny o tezcu i turlam sie ze smiechu, jak by kazdy co sie skaleczyl i ubrudzil ziemia umieral na tezca to co drugie dziecko by tylko przezywalo. Zarazic sie tezcem jest bardzo trudno, bakteria potrzebuje srodowiska beztlenowego do rozwoju co bardzo rzadko sie zdarza przy zranieniach. Poptrz na statystyki zachorowan na tezec przed wprowadzeniem na niego szczepien. Zachorowan bylo bardzo malo 200 - 300 rocznie i wcale nie wszyscy umierali. zamiast siac panike zasiegnij wiedzy glebiej. Pozdrawiam.

Gość zmartwionaa55
napisałam że jak jeszcze nie wiedziałam, że jestem w ciąży to zrobiłam sobie szczepienie przeciw tężcowi i błonicy i zapytałam, czy dziecku w brzuchu nic sie po tej szczepionce nie stanie. a nie czy trzeba sobie robić szczepionki i czy zarażenie sie tężcem jest trudne :)

Gość gość
to byla odpowiedz na ten post "gość 2015.04.29 "

Gość gość
Nie bylo by potrzeby zadnych szczepin,ktore szkodza! Gdyby nie bylo syfu w szpitalach i gabinetach ginekologicznych ;(! Daltego zawsze podczas Kazdego badania nawet na fotelu i porodach mam meza przy sobie.Bo rekawiczki chronia tylko lekarza bo po zalozeniu dotyka rozne rzeczy w gabinecie potem pcha palce do pochwy zakazajac ja;(.A co do obecnosci mamy Prawo Pacjenta ust 2008r art 21 o obecnosci osoby bliskiej nawet w szpitalu podczas badan i zabiegu decyduje pacjent nie lekarz o obecnosci.W polsce to ciemnota i zacofanie partnerek w wiekszosci nie pozwala na obecnosc partnera przy badaniu krepuja sie meza a calkiem obcego faceta ginekologa nie sredniowiecze!Kzada szczepionka jest ryzykiem dla naszego zdrowia.Do tego tylko w polsce podczas kazdej wizyty pcha ginekolog lapy do pochwy czego sie unika w Francji,Niemczech,UK itp...by nie ingerowac w pochwe bo skonczyc sie moze podszyciem lub poronieniem,zakazeniem itp...

Gość czytajuwaznie
dziewczyna pyta czy jeśli zrobiła ta szczepionke a nie wiedziała o ciązy to coś moze sie stac a nie czy była potrzeba szczepień czy nie było. każdy ma własny wybór ci co chca to sie szczepią ci co nie chcą sie nie szczepią i tyle. nie martw sie zmartwiona, nic sie dziecku nie stanie na pewno jesli do tej pory jest ok - nawet wtedy dobrze w ciazy nie bylas :)