Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość za12dnicc

wzrost malucha w brzuchu

Polecane posty

Gość za12dnicc

Witam. Jestem na poczatku 38 tygodnia ciazy.Za 12 dni ma byc wykonane cesarskie ciecie.Wczoraj bylam na wizycie u ginekologa i lekarz ocenil wage dziecka na 2800 gram.Wydaje mi sie ze to bardzo malo tym bardziej ze 10 dni temu na poprzednim USG waga byla podobna.2750.Martwi mnie to bo sadzilam ze w ostatnich tygodniach ciazy maluchy najwiecej przybieraja na wadze.Lekarz twierdzi ze wszy stko jest w porzadku,ze dziewczynki maja prawo byc mniejsze itd. Staram sie wiec nie martwic ale jakos nie daje mi spokoji to ze mala tak niewiele przybrala na wadze od poprzedniej wizyty. Jak bylo u was w tych ostatnich tygodniach?

Gość gość
Ja to bym się cieszyła taką wagą... Pierwsze dziecko urodziłam na 36 i 6 z wagą 2800.. nie robili mi usg przed porodem, więc nie wiem, jaka była waga szacunkowa.. ale w 30 t i 2 dniu była 1560 czy 1580 jakoś tak. Teraz drugi syn, który już wg mnie dawno powinien się urodzić jakoś wyjść nie chce. Termin mam na 11 maja.. ale pierwszy urodził się wcześniej mimo zamkniętej do końca szyjki, a tutaj otwierała się od zewnątrz już w 26 tygodniu. Liczyłam na poród w okolicach połowy kwietnia, a tu nic :( Waga tego maluszka na każdym usg wynosiła ok 100-150g mniej od poprzedniego (usg wykonywanie niemal w tym samym czasie) i tak w 30t i 2 dniu ten ważył 1440. Natomiast pierwszego dnia 38 tygodnia 2760-2780 (ale już pomiar przez innego lekarza na innym sprzęcie). Od usg minęło 10 dni.. Pewnie mały waży już ze 3kg, a jakoś nie pali mu się do wyjścia... Nie wiem.. lepiej niech już na wadze nie przybiera, albo się rodzi..

Gość gość
Przez usg to wiesz. .. Można sobie szacować :) pamiętaj, że standardowa granica błędu to pół kilo na plus lub minus a zdarza się, że i więcej. Równie dobrze Twoja córka może mieć już 3300 :)

Gość za12dnicc
Dzieki za odpowiedzi:-) 10 lat temu rodzilam syna i ten sam lekarz szacunkowal jego wage na 3,5 kg.Mlody urodzil sie majac 3,480 wiec albo lekarzowi sie wyjatkowo dobrze udalo albo jest w tym dobry.Porownuje poprostu oboje dzieci i dwie ciaze.W poprzedniej przytylam 8 kg,w obecnej tylko 4 wiec cora chyba rzeczywiscie bedzie mniejsza.

Gość za12dnicc
Ja mam termin na 21 maja ale cc odbedzie sie 12-nastego. Dlaczego martwisz sie ze synek jeszcze nie wychodzi?Do terminu zostalo pare dni.Ja synka urodzilam 10 dni po terminie.

Gość gość
ja urodzilam w 38tc i syn mial 2900/52 nie był maleńki taki w sam raz :) teraz nadrabia ;)

Gość za12dnicc
Przypomnial sie mi jeszcze jeden wazny aspekt.Kiedy lekarz robil wczoraj USG na monitorze wyraznie bylo widac ze aparat szacuje jciaze na 35 tydzien i 2 dni a termin porodu na 29 maja.Kiedy tak naprawde jest to juz tydzien 38 i data rozwiazania od poczatku byla w okolicach 14-21 maja.21 mam wpisany w karcie ciazy. Czy takie rozbieznosci sa normalne?Noworodka z jaka waga urodzeniowa uznaje sie za donoszonego?

Gość gość
Może nie tyle, że się martwię, co sie denerwuję.. chcę to mieć już za sobą! Nastawiłam się na wcześniejszy poród (tak między 34-37 tydzień), a tu nic.. czekam i czekam.. Nie chce mi się już siedzieć w domu ( a tak najczęściej robię), powychodziłabym już na działkę czy na spacer z dwulatkiem.. i z maluchem. Maluch uparty.. siedzi i rośnie :(

Gość za12dnicc
Czyli wyglada na to ze moja coreczka miesci sie w normie:-)Moze dlatego wlasnie mam takie mysli bo jednak synek byl spiro wiekszy.Ale on urodzil sie przeciez na poczatku 42-giego tygodnia wiec mial prawo dociagnac do tych 3.480 gramow.A mala wyciagac beda w 39 tygodniu plus 3 dni.

Gość gość
Usg szacuje wagę z dokładnością +/- 0,5 kg. Mi data porodu wg usg też pod koniec "uciekała" z 14 na 25 dnia miesiąca. P.S Ty która myślałeś że urodzisz w połowie kwietnia, a jesteś jeszcze przed terminem LECZ się! Chciałaś wcześniaka?

Gość za12dnicc
Rozumiem twoje zdenerwowanie.Synka rodzilam drogami natury i tez najbardziej uciazliwe bylo dla mnie czekanie bez zadnej pewnosci kiedy sie w koncu zacznie.Jesli patrzec na to w ten sposob to ten dokladny termin rozwiazania jest duzym plusem planowanego cc.Choc nie wiem czy nie jedynym.

Gość gość
Jesteś p*****lnięta! Chcieć urodzić w 34 tc? Kobiety w tym tygodniu jak mają problemy to nie wstają z łóżka, leżą z nogami do góry i walczą o każdy tydzień. Te niby kilka tygodni może zaważyć na całym życiu dziecka

Gość gość
12:43 Może syn będzie mądrzejszy od matki i posiedzi w brzuchu do końca 42 tc

Gość gość
dziewczyno opamietaj sie. ja mialam zagrozenie przedwczesnym porodem od 32tc udalo sie dotrzymac do 36tc i powiem Ci, że dzeikuje Bogu ze jest wszystko dobrze! a Ty sama chcesz zeby wczesniakiem dziecko bylo. Kazdy dzien w brzuchu mamy dla maliszka jest na wage zlota!

Gość za12dnicc
To prawda ze kazdy dzien w brzuchu jeat dla malicha na wage zlota.Dlategoz martwie sie tym wczorajszym USG z ktorego wyszlo ze mloda powinna urodzic sie dopiero 29-tego.A planowane CC jest juz dwunastego.Ale lekarz chyba wie co robi...