Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak rozpoznać czy dziecku idą ząbki?

Polecane posty

Gość gość

Mój 6,5 miesięczny synek strasznie dziś marudzi i płacze oraz ma podwyższoną temperaturę (37,5 - 38). Chciałabym mu jakoś pomóc ale nie wiem do końca co mu jest. Właściwie już czas na pierwsze ząbki ale skąd mogę wiedzieć czy to o to chodzi? W jaki sposób to rozpoznać?

Gość gość
W żaden, dopóki nie stwierdzisz widocznych pod dziąsłami wyrzynających się zębów. W przeciwnym wypadku możesz się jedynie domyślać, że to chodzi o ząbkowanie. Mój pierwszy syn bez wyraźnych objawów zaczął ząbkować w wieku 4 m-cy (oczywiście brał wszystko do buzi i ślinił się, ale nie jakoś nadzwyczajnie dużo). Syn koleżanki ślinienie, branie wszystkiego do buzi przechodził też w podobnym wieku, a pierwszy ząbek pojawił się w 9 m-cu. Dodam, że ani jeden, ani drugi nie był ani marudny, nie mieli też gorączki...itp. Profilaktycznie możesz podać jakiś lek przeciwbólowy (ibum, nurofen) na noc.

Gość gość
moja mala podczas ząbkowania robiła luźne kupy, była niespokojna, wszystko brała do buzi, śliniła się, miala opuchniete dziasla, u nas sprawdzil sie syrop przeciwbolowy Bufenik i preparat w kroplach na ząbkowanie Camilia , pierwszy zabek byl w wieku 6 miesiecy

Gość gość
Czasami dzieci mają czerwone policzki jak zabkuja. Takie rumience jakby było im za ciepło.

Gość gość
Do tego wodnisty katar.

Gość gość
u nas skończone 7 miesięcy i wychodzi dolna jedynka, dzisiaj marudna, więcej śpi w ciągu dnia a częściej budzi się w nocy, innych objawów brak, nawet się nie ślini, pcha za to rączki do buzi