Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wypowiedzenie umowy w trakcie ciąży i L4

Polecane posty

Gość gość

Dzień dobry. Byłam/ jestem zatrudniona (od 1.02.2014 z przerwą podczas wakacji) na podstawie umowy o pracę na zastępstwo do czasu powrotu zastępowanego nauczyciela w szkole. Od dnia 8 kwietnia 2015 przebywam na L4 w związku z ciążą, której planowane rozwiązanie nastąpi ok 22 maja. Pierwsze L4 miałam na okres od 8.04 do 28.04. Osoba,którą zastępowałam wróciła do pracy 27.04. Moja drugie L4 wystawione zostało od 29.04 do 14.05. W dniu dzisiejszym mąż dostarczył to L4 do szkoły, dostał do podpisania wypowiedzenie mojej umowy w związku z powrotem zastępowanej osoby do pracy jak również świadectwo pracy. Odmówiono mu w związku z tym przyjęcia L4. Czy o znaczy, że powinnam to L4 dostarczyć bezpośrednio do ZUS-u? Czy możliwe jest rozwiązanie umowy podczas ciąży i przebywania pracownika na L4? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

Gość gość
umowa na zastępstwo własnie tak działa, że wygasa z dniem powrotu zastępowanej osoby. Nie ma tu opcji ochronnej ani przedłużenia do dnia porodu. Chorobowe musisz przekazać do zus wraz pozostałymi dokumentami.