Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kto ma rację?

Polecane posty

Gość gość

Rozmawiałam ostatnio z koleżanką na temat owulacji i tu mamy rozbieżne zdanie. Moje jest takie ze kiedy pojawia się ból owulacyjny, pozytywny test owulacyjny i sluz płodny to owulacja dopiero nastąpi. Ból znaczy ze jajeczko się uwalnia i jest jeszcze czas na zapłodnienie. Poza tym pozytywny test informuje że owulacja nastąpi dopiero za 24-48 godzin. Czyli tak naprawdę owulacja będzie do dwóch dni od tych symptomów. Koleżanka uważa że ból test i sluz to już owulacja i na drugi dzień jest juz po wszystkim i szans na ciaze nie ma. Kto ma rację? Może żadna z nas?

Gość gość
Google....nie możesz poczytać albo ginekologa zapytać?

Gość gość
Ale poważnie? Mam się do ginekologa umawiać żeby go o to zapytać? Może ktoś po prostu wie. Jeśli Ty nie wiesz to po co odpowiadasz.

Owulacja zaczyna się ok 14 dnia cyklu miesiączkowego. Nie zawsze owulacji towarzyszy ból.

Jeśli był śluz to owulacja już była. Są kobiety, które nie mają w każdym cyklu owulacji czyli są to tzw cykle bez owulacyjne.

Gość gość
Tu chodzi w zasadzie o mój przypadek. Test był pozytywny i ból wystąpił ok 12 dc. Śluz był od 12 do 14 dc a stosunek 14. I koleżanka właśnie mówi ze pozamiatane. Szanse zerowe bo owu miałam 12 właśnie. To mój pierwszy cykl starań a jej 7. Nie żebym jakoś się martwila tym ale jestem ciekawa czy koleżanka nie za wcześnie przestaje starania i dlatego nie wychodzi. U niej współżycie jest do owulacji a potem uważa że nie ma sensu. Pytanie czy ona nie przestaje przed.

Polecam wizytę u ginekologa, to wyjaśni wasze spory. Tutaj może się wypowiedzieć każdy i pisać co chce.

Gość gość
"Tutaj może się wypowiedzieć każdy i pisać co chce. " Na przykład taka Magda, która pisze, że owulacja zaczyna się 14. dnia cyklu miesiączkowego. :D 🖐️ Swoją drogą jak można współżyć tylko po to, żeby zajść w ciążę?. :o

Gość gość
owulacja pojawia się ok 14 dc przy cyklach książkowych- 28- dniowych! ból może towarzyszyć na różnych etapach i tak właściwie obie możecie mieć rację, jedyną pewną metodą na potwierdzenie jest usg

Gość gość
obie macie racje

Gość gość
Owulacja NIE pojawia się 14 dnia cyklu, tylko na 14 dni PRZED rozpoczęciem kolejnego cyklu, więc w zależności od długości cyklu u kobiety może wystąpić ona 10 dnia.. a nawet 18-19.. a co do owulacji i bólu.. z tego, co mi wiadomo, to jeśli już u kogoś ból występuje, to najczęściej w momencie owulacji (uwolnienia jajeczka), a nie oznacza, że ona dopiero będzie.. ona już jest.. owszem czas na zapłodnienie niby jest.. ale jak policzysz czas stosunku.. do tego jeszcze przecież plemniki muszą pokonać długą drogę... to wszystko trwa.. dlatego najlepiej współżyć przed owulacją.. co do testów.. ja jednak bym im nie ufała.. przyznam, że też je długo stosowałam, porównywałam właśnie z występowaniem śluzu, bólem itp.. i jakoś nic mi do siebie ie pasowało, a stosowałam je na prawdę długo okazało się jednak, że w moim przypadku najlepiej sprawdziło się po prostu mierzenie temperatury + zapisywanie informacji odnośnie śluzu.. wtedy byłam w stanie jakoś owulacje przewidzieć.. testy zawsze pokazywały inaczej.. oczywiście nie wykluczam szans na ciążę, ale jednak stosunki przed owulacją dają większe szanse niż taki stosunek po owulacji..

Gość gość
Jak czujesz ból to właśnie jest owulacja i masz mało czasu na zbliżenia.Koleżanka ma więcej racji.