Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malamagda

alkohol w ciąży

Polecane posty

Gość malamagda

Cześć wszystkim. Słuchajcie, jestem w 14 tyg ciazy i jakos do 8 tygodnia pilam alkohol (nie wiedzialam wtedy jeszcze o ciazy) teraz bardzo sie boje. czy moze sie cos stac? :(

Gość gość
nic nie będzie ja też piłam :P były grille, imprezy, dwa wesela zanim się dowiedziałam że jestem w ciąży. Syn jest zdrów jak rybka :)

Gość gość
Ja tez piłam do 6 tc, bo nie wiedziałam że jestem w ciąży. Teraz jestem w 32 tc i się tym nawet nie przejmuję. Ważne abyś teraz nie tykała alkoholu i na pewno będzie wszystko w porządku.

Gość gość
Ja to jeszcze później dowiedziałam się o ciąży (nieregularne miesiączki od zawsze i brak wiary w to,ze mogłam zajść tak po prostu, nawet bez wielkich staran) i tez piłam przez ten czas. Na szczęście organizm sam się bronił, jakoś mi nie smakował alkohol i zasypialam po paru łykach. Dziecko zdrowe, nie ma żadnego FASu.

Gość gość
Ważne, że teraz zrezygnowalas z alkoholu. Najważniejsze, żebyś się teraz nie denrwowala. Dużo zdrówka.

Gość gość
tyle sie slyszy o fasie a wy glupie babska nawet na 9 miesiecy nie potrtaficie sie od alkoholu pochamowac, ehhh

Gość gość
nie straszcie :) bez przesady, ze jesli kobieta w ciazy sie napije to od razu urodzi dziecko z fasem. nie wiem czy zauwazyliscie ale dzieci z fasem rodza sie zazwyczaj wtedy, kiedy matka pije cala albo PRAWIE cala ciaze, albo po prostu pije raz na jakis czas upijajac sie do nieprzytomnosci ;]

Gość gość
To nie prawda, widziałam dokument o tej chorobie, wystarczy jedno mocniejsze upojenie by dziecko miało FAS. Jedna kobieta piła w swoje urodziny i to był jeden, jedyny raz, jeszcze nie wiedziała o ciąży, i dziecko oczywiscie miało FAS. To nie reguła inna pije znacznie więcej i zdrowe dziecko ma. W tym dokumencie były rożne osoby, i takie które piły dużo całą ciąże i takie które zrobiły to raz. Oczywiście od kieliszka wina nie zachoruje dziecko, bardziej chodzi tu o raz, ale większą ilość alkoholu. Nikogo nikt nie straszy, dziewczyna zapytała " czy moze sie coś stac?" I grzecznie odpowiadamy o takiej ewentualności.

Gość alexsz90
Jesli wypije sie jedno piwko raz kiedys czy lampke wina w ciazy to nic nie ma prawa sie stac :) no chyba, ze upijesz sie do upadlego :P Ja piwko sporadycznie pilam jeszcze w 6msc i mam zdrowa core :)

Gość gość
nic sie nie stalo :)

Gość gość
Wiadomo alkohol, nikotyna jest niebezpiecznym środkiem zwłaszcza w początkowej fazie ciąży, gdzie tak naprawdę kształtują się wszystkie układy maluszka. ALE jest jeszcze coś takiego jak swoista obrona/ochrona płodu w pierwszej fazie ciąży właśnie z tego względu że nie zawsze kobieta od razu rozpoznaje że jest w ciąży. Nie zadręczaj się więc, jedz kwas foliowy i zdrowo się odżywiaj wink Gratulacje!

Gość gość
boze, tak sie boje ze moglam zrobic krzywde malenstwu.. najbardziej mnie wlasnie ten fas przeraza..