Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zakłopotanym być

Matura a studia.

Polecane posty

Gość Zakłopotanym być

Witam :) Mam pytanie odnośnie matur: Mając, np. " 0 pkt " z dodatkowych przedmiotów maturalnych - jedynie poziom rozszerzony (tych na nowych zasadach od tego 2015r.) jest uznawane to za zdane, tylko jak to później wliczane jest przy przyjmowaniu na studia, przecież gdy osoba mająca to przysłowiowe " 0 pkt " z jakiegoś tam przedmiotu nie zostanie przyjęta na wybrany kierunek, bo będzie miała niewystarczającą ilość punktów rekrutacyjnych, prawda? Proszę o odpowiedzi w tej kwestii. Pozdrawiam

Gość Zakłopotanym być
Aaa i jeszcze jedno, ogólnie jeśli, np. " nie zda się " z dwóch przedmiotów maturalnych (nie będzie miało się 30%) to w sierpniu można poprawić jeden z nich, a drugi za rok w maju, czy obydwa dopiero za rok?

Poprawiasz to czego nie zdałeś, bez dodatkowego przedmiotu też czasami można dostać się na studia. A tak to zależy jak bedą liczyć najczęściej rozszerzenie 1 a podstawa 0,5 czy 0,75.

Gość Zakłopotanym być
Dziękuję za odpowiedź :)

Powiedzmy jeśli na jakimś kierunku studiów wliczana jest matematyka do wyniku rekrutacyjnego, a ty nie pisałaś rozszerzenia to wliczy ci się matematyka na podstawie, z mniejszym współczynnikiem ale ci się wliczy i nie będziesz miała 0 pkt. Na wielu kierunkach są małe progi punktowe, więc się nie załamuj, a nawet praktycznie gdzieniegdzie nie ma progów choć studia mogą nie być łatwe.

Gość Zakłopotanym być
Mam zamiar wybrać się na dietetykę do Wrocławia, ew. do Legnicy. Tam niestety mają niezbyt niskie progi punktowe, więc zastanawia mnie czy jeśli nie uda mnie się zdobyć 30% z biologii i chemii, które są podstawą takich studiów, to przyjmą mnie na nie tylko z tego względu, że w ogóle przystąpiłam do egzaminu z takich przedmiotów? To byłoby za proste...

Gość Zakłopotanym być
Hmm...?

z 30% to faktycznie może być trudno do Wrocławia, ale do Legnicy?

Gość Zakłopotanym by
Czyli mam rozumieć, że jeśli z biologii czy chemii uzyskam, np. 10% to jest szansa, że dostanę się chociażby do Legnicy?

Gość Zakłopotanym być
Ogólnie jak liczy się punkty rekrutacyjne? Z tego co patrzyłam na internecie, że jednak by dostać się na takowe studia trzeba mieć zdane wszystkie egzaminy na minimum 30% za co jest 20 pkt rekrutacyjnych. Kurde zależy mi, aby się dostać, ale mam obawy czy egzaminy z przedmiotów dodatkowych pójdą mi tak rewelacyjnie... Zawsze mam to szczęście, że egzaminy próbne piszę znacznie lepiej od tych głównych ;/

Gość gość
Każda uczelnia inaczej liczy punkty, musisz wejsc na jej stronę. 🖐️

Gość Zakłopotanym być
Mówiąc przykładowo (chyba aż tak źle nie będzie xD), jeżeli zdobędę 30% z j.polskiego pp, 30% z matematyki pp, 30% z j.obcego pp lub pr, 10% z biologii pr i 10% z chemii pr to nie dostanę się? Jeju z tego stresu mam taką sieczkę w głowie, że to masakra ;/

Gość gość
Jezeli zakladasz ze tyle zdobedziesz to po co studiowac? Jak ktos uzyskuje takie wyniki to raczej biech sie na studia nie wybiera. Nie kazdy musi studiowac

Przecież 10% to 5 punktów czyli średnio 5 zadań zamkniętych lub czasami jedno otwarte na prawde tak słabo ci poszło? 30% to próg aby zdać mature podstawową więc moze dlatego tak napisali. Myślę, że będziesz musiał poprawić maturę za rok i wtedy startować na studia.

Gość Zakłopotanym być
Zależy mi na studiach, ale boję się, że źle mi pójdzie :( z takimi (przykładowymi) wynikami jest w ogóle sens starać się o przyjęcie czy lepiej najpierw pójść na poprawki?

Gość gość
Trzeba było się uczyć. Z takimi wynikami to nawet nie myśl o studiach, tym bardziej na kierunkach medycznych, które są jednak dosć oblegane. Jak można nie umieć biologii na 30% i chcieć studiowac naukę opartą w głównej mierze o nią? :O

Sens składać niby jest bo może cię akurat przyjmą, ale czy potem sobie poradzisz?

Gość Zakłopotanym być
Akurat jestem w trakcie przystępowania do egzaminów. Na wyniki trzeba czekać do 30. czerwca, dopiero wtedy wszystko się okaże. Podane przeze mnie % są tak jak wcześniej wspominałam - przykładowe.

Wiadomo, życzę sukcesów. Zawsze warto iśc na studia, wiele osób mobilizuje się do nauki na studiach a w liceum im się nie chciało ;)

Gość Zakłopotanym być
Uczę się na bieżąco, w 2. klasie liceum miałam coś pod próbny egzamin z biologii, z którego uzyskałam prawie 50%, ale była to być może kwestia szczęścia i prostych zadań. Od tego roku weszły nowe zasady egzaminacyjne, co wiąże się z bardziej skomplikowanymi zadaniami.

Niestety, i z tego powodu cieszę się że mature mam już pare lat za sobą, choć też myslałam, że poszło mi słabo z matmy bo nie ukrywam że nic z niej nie umiem nadal ale te 50% jakoś wyszło... Powodzenia.

Gość Zakłopotanym być
(Nie)Dziękuję hehe chciałabym być zadowolona z wyników, ale dopiero czas pokaże :)

Gość Zakłopotanym być
Dziękuję za udzielone odpowiedzi i pomoc, a także za poświęcony mi czas. Na daną chwilę zamykam temat. Pozdrawiam :)