Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

alamalara

Co zrobić z bolącym kręgosłupem?

Polecane posty

Jak pewnie większość z Was mam pracę siedzącą ;/// Coraz bardziej boli mnie kręgosłup i tak naprawdę nie wiem za bardzo co z tym zrobić. Wiem, ze można na to wykonywać jakieś ćwiczenia.. Zastanawiam się jednak nad pójściem do fizjoterapeuty. Kopałam trochę w necie i znalazłam dobre opinię o tej stronce http://centrumterapia.pl/ czy kogos jeszcze mozecie polecic? Jestem z Katowic

Gość gość
Wpierw należałby pofatygować się do rodzinnego i poprosić o skierowanie do ortopedy. Wypadało by zrobić prześwietlenie lub rezonans magnetyczny. Bo fizjoterapeuta też musi wiedzieć jak ci pomóc a bez podstawowych badan nie jest w stanie.

Gość gość
A po grzyba dobremu masażyście prześwietlenie? Przecież cały kręgosłup ma pod palcami....najpierw wywiad wstępny aby wykluczyć przeciwwskazania i można masować...

Gość gość
Takie masowanie na palę bez badań to jak przestawianie krzeseł na tonącym Titanicu by nie zatonął.

Gość gość
Jestem po szkole masażu i nie wypowiadaj się o masowaniu jak to określasz "na pałę"...Przychodzisz bez skierowania do zwykłego masażysty i co? dajesz mu prześwietlenie?po co?wiem ,co robić ,bo zęby na tym zjadłam i do wykonywania masażu żadne prześwietlenie nie jest mi potrzebne...

Gość gość
Po szkole masażu pewnie podobnych jak szkoły kosmetologii. Mojego kręgosłupa w życiu bym Ci nie dala do masowania. Mój fizjoterapeuta chciał wiedzieć jakie zmiany mam w kręgosłupie i kazał mi zrobić badania, ale on pewnie ma nieczułe ręce :P

Gość gość
Ja mam duże problemy z kręgosłupem i mówię o masażach leczniczych nie relaksacyjnych.

Gość gość
Zadna szkoła kosmetologii-wykłady prowadzone przez profesjonalnych masażystów pracujących w szpitalach i przychodniach-anatomia wykładana przez profesora akademii medycznej-starczy? Widocznie ten fizjoterapeuta to cienki bolek jak potrzebne mu prześwietlenie...

Gość gość
pływanie np klasyczne bo przy skoliozie to zmodyfikowane pływanie, rower, gimnastyka np. głowa do prostych kolan, itp. i ruszanie się

Gość gość
Pytanie co leczymy przyczyny czy objawy?

Gość gość
Toż ja wcale nie mówię,że masuję zblazowane panienki dla relaksu(czasami też ale rzadko)-do masażu leczniczego też mi niepotrzebne prześwietlenie-sprawdzam kręgosłup i wiem który odcinek kręgosłupa masować,gdzie jest skrzywiony czy ewentualnie kręgi są poprzesuwane...gośc mi kiedyś dawał prześwietlenie a ja mu podziękowałam-nie patrząc wcale na nie powiedziałam gościowi w którym odcinku ma zwyrodnienie..mam palce i to wykorzystuję...

Gość gość
ten watek jest podstepnie zalozony po to,by jacys partacze mieli klienow, a wy odpowiadacie :o az sie roi od takich cwaniaczkow na kafe.....

A stresujesz się czymś? Ja tez mam ciagle bóle pleców - po części z powodu treningów, a po części z powodu stresu. Z neta wyczytałam, że trzeba takie spięcia mięśni rozmasować bo to może wpłynąć i dalej - na jakieś odrętwienia itp. Do masażu kupiłam sobie te rolki z www.blackroll.com.pl i faktycznie czuję różnicę w samopoczuciu i takiej lekkości pleców. Od razu się mniej stresuję!

Gość gość Edyciak
Przede wszystkim leczy się chorego człowieka, a nie zdjęcie kręgosłupa. Rtg nie pokaże nic takiego, co by wnioslo coś konkretnego do terapii. Dobry fizjoterapeuta jest w stanie ocenić, która struktura jest uszkodzona i jaki jest patomechanizm jej uszkodzenia za pomocą badania funkcjonalnego. W wolnej chwili poszukam ci kogoś sensownego z twoich okolic.

Ja osobiście bym się wybrała na prześwietlenie, skonsultowała się z lekarzem ogólnym ale najszybciej to bym się wybrała do rehabilitanta który ma pojęcie na temat profilaktyki kręgosłupa i powie jak pomóc. Mam polecone Centrum Terapii w Łodzi - http://neurostyk.pl/ . Może warto przedzwonić i umówić się na spotkanie.

widzę, że dyskusja wrze;) to się dołączam!:) no więc mam taką samą sytuację. I też zdecydowałam się udać do fizjoterapeuty. I to nie pierwszego z brzegu, ale do dziewczyny po studiach z wieloma kursami za sobą i to jeszcze z polecenia - możecie sprawdzić - Rehapoint we Wrocku. Faktycznie przyjęła mnie bez prześwietlenia, zrobiła obszerny wywiad, a potem sama badała sprawdzając napięcia mięśni, długość kończyn i inne. I faktycznie wspomniała, że jeśli mam rentgen kręgosłupa to chętnie zobaczy. Osobiście polecam udać się do takiego fizjoterapeuty, ja chodzę co tydzień i czuję różnicę. Poza regularnymi wizytami, gdzie nie ma mowy o masażu, a raczej o czymś w rodzaju ucisków mięśni - mam przepisane ćwiczenia. I co tydzień się z nich rozliczam i pokazuję jak je wykonuję, aby się upewnić, że robię je dobrze;) wcześniej chodziłam na masaże, prądy i naświetlania, i wiecie co - nico. Zero różnicy, kasa wywalona w błoto. Dlatego zanim wybierzecie porządnego fizjoterapeutę - popytajcie znajomych, poszukajcie w necie. Tu trzeba fachowców;) a nie masażystow.