Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość puccapucca

Torbiel na jajniku. Marker CA 125 i D 27

Polecane posty

Gość puccapucca

Cześć! Jakiś czas temu udałam się do ginekologa na rutynowe badanie. Pani doktor wykryła u mnie spore "coś" na prawym jajniku i zleciła USG. Po USG okazało się, że mam naprawdę sporą torbiel, której wcześniej nie czułam. Nie bolała mnie, nic mi nie przeszkadzało, jedynie kiedy miałam pełny pęcherz coś tam bolało, ale myślałam, że przez to, że długo wstrzymywałam mocz. Po USG zleciła badanie CA 125, czyli antygen nowotworowy. Najadłam się strachu, nie powiem... Ale okazało się, że mieszczę się w normie. Ulżyło. Na wczorajszym badaniu okazało się, że moja torbiel rośnie i ma już 8 cm. Od początku kwalifikowałam się do laparoskopii, ale wcześniej próbowała mnie leczyć tabletkami, które rezultatów żadnych nie przyniosły. Pani doktor wypisała mi skierowanie na laparoskopię, ale w kółeczku zaznaczyła D 27. Szukałam informacji na ten temat, ale znalazłam tylko "niezłośliwy nowotwór jajnika". Cy jest tutaj ktoś, kto mógłby powiedzieć mi więcej na temat D 27? Czy jest to podobne do badania CA 125 na nowotwór jajnika? Czy to badanie jest rutynowe, tak jak w przypadku CA 125?

Gość gość
Hej. D27 lekarze określają torbiel która się sama nie wchłonęła, a marker nowotworowy przy tej wielkości torbieli jest normą:) spokojnie, jest ok