Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Imię dla dziecka

Polecane posty

Gość gość

Czym kierowałyście się wybierając imię dla dziecka? Okazuje się, że będziemy mieli synka i problem jest w tym że nie ma żadnego imienia które by nam się podobało. Dla dziewczynki mieliśmy jedno-Wiktoria, nie dlatego że jest popularne i często dawane, to imię od zawsze nam się podobało. Dlatego pomyślałam, ze chłopiec będzie Wiktor ale trochę głupio jak druga by była dziewczynka. Drugie ale jest takie że ja i moja kuzynka wyszłyśmy za mąż za facetów którzy mają tak samo na nazwisko i oni też mają Wiktora (on już ma z 7 lat) nawet nie wiem bo widujemy się co 2 lata na 5 min w przelocie, mimo że mieszkałyśmy kiedyś obok. Później i tak rodzina będzie mówić że papugujemy ;/ Mam totalną pustkę. Teraz bierzemy pod uwagę imię Marcin ale nawet nie ma jak go zdrobnić. Co wam pomogło zdecydować jak dać dziecku na imię? Żałowałyście kiedyś decyzji?

Gość gość
Ja miałam odwrotną sytuację do Ciebie: miałam wybrane imię dla synka, a dla córki żadne mi się nie podobało. Jak wybrałam ? 1. Nie wydziwione, ale niezbyt popularne. 2. Uniwersalne, międzynarodowe. 3. Pasujące do nazwiska. 4. Bez zlych skojarzeń. Nigdy nie żałowałam swojej decyzji.

Gość gość
Skoro do tego Wiktora nie jesteś pewna to odpuść, może nawet nie o to chodzi, że papugujecie, ale jeżeli Wiktoria jest Waszym typem dla dziewczynki to wszystko przed Wami ;-) jest wiele ładnych imion. Przejrzyj kalendarz, "poszperaj" w drzewie genealogicznym i poszukaj w pamięci przyjaznych, miłych chłopaków których w życiu spotkałaś ;-) Ja mam córki, ale dla synka miałam kilka typów. Zestaw też swój typ z nazwiskiem i posłuchaj jak brzmi. Dla mnie ważne było znaczenie imienia, patronka, nie wiem czy dla Ciebie ma to znaczenie, ale może warto zerknąć.

Gość gość
U nas było podobnie- dla dziewczynki imię było wybrane po babci, która wiele dla mnie znaczyła, okazało sie że jednak będzie synek i tu był problem, bo z chlopiecych imion nic do mnie nie przemawialo, zdecydował mąż, ja sie dostosowalam, imie uniwersalne i dla małego chlopca i dla dorosłego mężczyzny, moim zdanem Marcin tez taki jest i zdecydowanie lepszy od Wiktora

Gość gość
Dzięki ;) Przeglądałam i nadal nic. Mam nadzieje ze przejdę jakieś cudowne olśnienie. Zestawie jeszcze z nazwiskiem i może coś to da.

Gość gość
Może Tomek,Tobiasz,Adam,Bartek,Dominik,Hubert.

Gość gość
A może Wojtek?

Gość gość
Ja imiona swoich dzieci upatrzylam na YouTube. Jedno we vlogu, drugie na koncercie. Oba funkcjonuja w rejestrze imion nadawanych w Polsce, takze przy corce nie bylo zadnego problemu w USC i przy synu tez nie bedzie.

Gość gość
A moze Maksymilian? Moj maz dla corki wybral Amelia,nie lubie tego imienia i nazywamy ja Mela.

Gość gość
Proponuje Artur Krzysztof. Moj synek ma tak w akcie urodzenia.

Gość gość
Dzięki za odpowiedzi ;). Dopiero dzisiaj zajrzałam bo miałam dużo pracy. Z Waszych propozycji myśleliśmy też o Adamie ale zrezygnowaliśmy. A Wojtek odpada bo mój chłopak z dawnych czasów tak miał na imię. Mi się jeszcze Rafał podoba ale mąż ma złe skojarzenia.

Gość gość
Andrzej Paweł