Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

8 tc zle wyniki badania moczu.Co mi jest?

Polecane posty

Gość gość

Czesc, wczoraj zrobilama rutynowe ogolne badanie moczu.Zaniepokoily mnie troche wyniki.Co one moga oznaczac? Jutro mam wizyte u lekarza wieczorem. Dodam ze z rozpedu nie umylam okolic intymnych przed pobraniem probki moczu,a dzis w nocy czułam takie pojedyncze uklucia w podburzu i dzis czuje tak jakby takie kilkusekundowe ciagniecia.Od piatku jestem przeziebiona, nie mam goraczki, ale katar i w nocy strasznie sie poce (morka poduszka i cała kołda, lacznie z moja pizama). Oto moje wyniki: Badanie ogólne moczu Przejrzystość przejrzysty Barwa żółty Ciężar właściwy 1.020 g/ml 1,015 1,030 N pH 6 5,0 7,0 N Glukoza nieobecna Ketony nieobecne mg/dl 0,00 5,00 Urobilinogen 0.2 mg/dl 0,0 1,0 N Bilirubina nieobecna Białko ślad Azotyny nieobecne Erytrocyty obecne Leukocyty obecne Osad moczu Nabłonki płaskie nieliczne w prep. Leukocyty 20-30 wpw 0 5 Erytrocyty świeże 3-5 wpw 0 5 Bakterie d liczne w prep.

Gość gość
up

Gość gość
zatrucie ciążowe, na 100 %. ja tak miałam.

Gość gość
o matko, czy to sie leczy?Jakie sa objawy oprocz tego badania moczu?Co grozi mojemu dziecku?

Gość gość
nie leczy się, stracisz dziecko. Prędzej czy później. Nastaw się na to.

Gość gość
Co?!!!!!!!!!!

Gość gość
poczytaj sobie o białkomoczu. Zobaczysz.

Gość gość
a moze powtorze rano badanie i zrobie posiew?Tym razem umyje okolice intymne przed pobraniem probki?Czy jesli tego nie dokonalam ostatnio, moze miec to wplyw na wynik?

Gość gość
masz zapalenie pęcherza oraz być może cukrzycę ciążową. żadnego zatrucia ciążowego, co za bzdury ktoś życzliwy Ci pisze.

Gość gość
ja miałam podobnie. tylko w 9tc. brzuch ciągnął bolał , ale bez przesady, poroniłam

Gość gość
O Boże...bardzo wspolczuje....nie chce nawet sobie wyobrazac co czulas.Narazie pecherz mnie nie boli, kiedys jako nastolatka mialam kilka razy zapalenie pecherza i wiem jaki to jest okropny bol.Odczuwam tylko zwiekszone parcie na pecherz.Dzis mam tak ze zrobie siusiu, za 2 minuty znowu mi sie chce i znowu normalna porcje wysikuje.Mam nadzieje ze to da sie lekowo unormowac i nic nam nie grozi.Ja juz jestem po jednym poronieniu.Ciaza biochemiczna.

Gość agh
Wyglada na to, ze masz jakies zakazenie ukladu moczowego-wskazuja na to biale i czerwone krwinki. To czesta przypadlosc u kobiet, zwlaszcza w ciazy. Te liczne bakterie tez moga na to wskazywac, aczkolwiek z duza doza prawdopodobienstwa mozna podejrzewac, ze to dlatego, ze nie umylas sie przed pobraniem moczu do badania. O zatruciu ciazowym nie sluchaj, pojawia sie p. 20 tygodniu ciazy i nawet jesli by bylo, to przeciez tez sie to leczy. A na razie zrob w poniedzialek badanie kontrolne, tym razem po przygotowaniu i idz do lekarza.

Gość gość
Nie martw sie u nas tez cos takiego bylo tylko nie dokonca postawiono diagnoze. Mialam cukrzyce i cos z nerkami wiec kazde badanie moczu wychodzilo zle. Zyjemy,dziecko zdrowe. Glowa do gory.Wiem co czujesz,bo sama bardzo sie balam,a 1 ciaze stracilam.

Gość gość
przed pobraniem probki moczu trzeba dokladnie umyc krocze I zawszw zebeac srodkowy strumien moczu do pojemnika, nie pierwsz! Ten wynim uznaj za niewazny, piwtorz badanie. ja mialam 3 razy infekcje drog moczowychw ciazy z antybiotykami. Teraz spi kolo mnie moj skarb. Nie steaszcie jej

Gość gość
do autorki o 12.22. tak, ledwo sobie radze, ciąża planowana wyczekana a tu co? i mam poł roku czekac na to aby znowu sie starac, a mnie krew zalewa. leżałam 3 dni na obserwacji na patologii, potem wypisali mnie i miałam czekac az sama poronie, stalo sie to nie do konca i znowu szpital zabieg...

Gość gość
Podwyższone leukocyty jakiś stan zapalny masz

Gość gość
autorka: zastanawia mnie fakt dlaczego mam takie kilkusekundowe tepo-ciagnace bole po prawej stronie brzucha, nad janikami.Badanie owszem powtorze, nie ma co czekac.Glukoze badalam.Na czczo 87, w normie.Dzieki dziewczyny za wsparcie

Gość gość
Pamiętam, że pierwsze badanie moczu w ciąży też z rozpędu zrobiłam bez podmycia :) Wyniki też mnie przeraziły, nie wiem czy miałam erytrocyty, ale leukocyty, azotyny miałam całą ciążę. Nie słuchaj głupot o tym że napewno poronisz.

Gość gość
Jaka cukrzyca?! Przeciez nie ma glukozy w moczu... Stan zapalny na pewno jest,bakterie. Dostaniesz leki i po sprawie. Nie stresuj sie. Bialko jest w sladowej ilosci,wiec sie nie przejmuj tym. Ja mialam niezla infekcje w ciszy,w 23tyg. W moczu mialam bilirubine,erytrocyty,uro cos tam,leukocyty,bialka ponad 50. CRP mialam 35,a norma jest do 5!!! Zagrozenie przedwczesnym porodem i pobyt w szpitalu. Dostawalam dozylnie antybiotyk 3razy dziennie przez 5dni i wszystko bylo ok. Tez nic mnie nie klulo,nie mialam parcia na pecherz wzmozonego. Tydzien wczesniej bylam na IP z kolka nerkowa,kazali brac nospe i puscili do domu. No i skonczylo sie infekcja. Moj mocz mial kolor brunatny :/

Gość gość
autorka:a czy to ze walcze z przeziebieniem moze miec wplyw na badania moczu?

Gość gość
Masz stan zapalny pęcherza, świadczą o tym leukocyty i erytrocyty no i białko. Kup sobie urosept i pędem do lekarza

Gość gość
Nie przeziębienie nie ma na wpływu.

Gość gość
nie chce brac uroseptu bez konsultacji lekarskiej, niestety musze czekac do wieczora na jutrzejsza wizyte :(

Gość gość
Jak nie chcesz uroseptu bez konsultacji z lek to kup chociaż żurawinę (są kapsułki, ale lepiej syrop do rozcieńczania) i staraj się pić dużo więcej. Masz po prostu infekcję dróg moczowych.

Gość gość
staram sie pic od wczoraj bardzo duzo, robie przez to czesciej siusiu, a to normalne ze kluje mnie ten prawy bok brzucha i promieniuje lekko na dol , w dol pochwy?

Gość gość
Ja brałam urosept w ciąży to bezpiecznny ziołowy lek

Gość gość
Pęcherz cię boli i promieniuje do cewki. Woda zapalenia nie wypluczesz, tu tylko antybiotyk pomoże, nie radzilabym z tym czekać autorko

Gość gość
autorka: najszybciej moja pani ginekolog moze mnie przyjac jutro po 18, niestety...musze sobie jakos poradzic do jutra.Mam nadzieje, ze objawy sie nie nasila na gorsze....

Gość gość
Przecież masz tylko ślad białka wiec nie słuchaj tych klapiacych o zatruciu ciążowym. Masz najpewniej infekcje, ja też miałam, żadnych objawów wiec zdziwiłam się, że mam azotyny. Strachu się najadlam, ale dostałam antybiotyk i przeszło.

Gość gość
Chyba macie racje,ze to jakies zapalenie pecherza,bo co jakis czas czuje takie dziwne ciagniecie po prawej stronie brzucha,ktore promieniuje w dol pochwy,poza tym leze caly dzien w domu pod koldra,poce sie jak szalona,mam nadzieje ze przegonie to przeziebienie.Niestety jutro musze isc do pracy...