Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak sie Wam zyje w UK

Polecane posty

Gość gość

moze sa tu jakies mamy z UK ? aktualnie mieszkam z rodzina w Niemczech. Przyjechalismy na stale, ale maz co chwile dostaje dobre propozycje pracy na Wyspach. Zaczelismy sie zastanawiac nad przeprowadzka, moze za rok. Mam jedno dziecko przedszkolne, za rok powinien isc do szkoly.Mowi po niemiecku. Drugi synek zaczal dopiero przedszkole, uczy sie niemieckiego. Obaj nie znaja oczywiscie angielskiego, wiec obawiam sie jakby to bylo jezykowo... czy to nie za duzo w ich wieku, poznawac na siłe dwa jezyki obce. Poza tym zastanawiam sie nad pogoda. Czy w zimie jest np cieplej niz w Polsce? Wiem, ze to dosyc glupie pytanie, ale nie znosze zimy ;) Inna kwestia, czy jezdzicie autami ? Przeraza mnie ruch prawostronny , wydaje mi sie, ze musialabym zrezygnowac z prowadzenia. Czy mozna tanio , czesto latac do Polski ? I czy wreszcie przeszkadzja Wam w jakims stopniu inne narodowosci, czy widac dyskryminacje Polaków ? bede wdzieczna za podpowiedzi

Gość gość
up

Gość gość
A ja również podnosze temat,bo mąż wyjeżdza tam właśnie :-( Powiedzcie mamy pracujące,bo chcem iść do pracy,jak jest z dopłatą do złobków? bo inaczej prawie cała pensja moja by szła na żłobek :-( dziecko ma 11 mieś.

Gość gość
mieszka mama jakaś w uk w Dartford?, co możecie więcej powiedzieć o tym miasteczku? jak z kawalerakmi,pokojami dla par z dzieckiem? jak cenowo?

Gość gość
Nie jestem mama, ale moge odpowiedziec odnosnie klimatu mieszkam w Anglii od 8 lat. Zima jest wilgotna, czesto pada deszcz. Czasem spadnie snieg, moze ze 2 razy padalo w tym roku, mieszkam na poludniu Anglii. Co do lata to tak naprawde trwa tylko pare tygodni slonce przeplatane z deszczem. Teraz leje. Co do lotow do Polski jesli kupisz 2 miesiace wczesniej to zaplacisz kolo 80 funtow z podrecznym. Wszystko zalezy od terminu podrozy....

Gość gość
To ja z 20.40 jedze autem juz 7 lat w Anglii, jezdzi sie spokojnie i bardziej kulturalnie niz w Polsce.

Gość gość
To 80 funtów to raczej w sezonie jesień zima :D bo ja chce lecieć w sierpniu i za 2 osoby plus dziecko pokazuje mi 500-600 funtów bez bagażu ;) Pogoda w UK jest straszna, nie ma takich mrozów jak w Pl -20 st ale dużo pada i wieje. I tak praktycznie cały rok. Ogrzwanie chodzi przez 10 mc w roku :)

Gość gość
my mieszkamy od 4lat, nie dostajemy doplaty do zlobka bo przekaraczamy limit zarobkowy, mieszkamy w miasteczku w srodkowej anglii, pogoda kiepska, duzo pada, teraz jest zimno, jezdzi sie samochodem spoko, po ok tyg. nie czujesz roznicy, poza tym kutura jazdy jesy sporo wyzsza, zyje sie ok choc ja bardzo tesknie za rodzicami i Polska, corka chodzi do szkoly i sobie chwale, syn z opiekunka-polka, wychodzilo taniej niz zlobek, w tym roku syn idzie do przedszkola na 3h dziennie, jak wujechlismy to bylo w ciemno, ale znalismy obydwoje b.dobrze jezyk, po czterech latach tu kupujemy wlasnie swoj domek, i niby wszystko ok a ja i tak ciagle kombinuje jak wrocic na stale do Polski, latam czesto, tanimi liniami(ryanair czy norwegian air) wychodzi ok 60-70f w sezonie jak sie kupi z wyprzedzeniem (ja latam z londynu do wawy)

Gość arbuzowa dama
Ja jestem mama z uk. Pogoda taka jak wspominaly dziewczyny wyzej- duzo pada i wieje, ale sa tez normalne dni. Jedyny plus ze zima nie jest tak zimno jak w PL (przynajmniej w Kent). Co do pytania o Dartford, nie mieszkam tam ale dosc blisko i z tego co slyszalam od ludzi placi sie dosyc duzo za wynajem/kupno mieszkania bo to juz prawie londyn wiec ceny tez prawie londynskie. Oczywiscie tanio/drogo to bardzo subiektywne stwierdzenie- w moim przypadku porownuje do miasteczek w Kent. Co do samego zycia- nie narzekam. Mieszkam tu juz 7 lat, obecnie pierwszy raz jestem bez pracy (mam male dziecko wiec odeszlam zeby sie nim zajmowac). CO do opieki nad maluchami od 3roku kazdemu przysluguje darmowe 15godz przedszkola/childminder. Mozna miec to chyba jakos od 2rz ale musisz miec maly dochod. Co do opieki platnej- w moim przypadku oddanie 15mies dziecka zeby wrocic na pelny etat to koszt ok 1000funtow wiec dlatego stwierdzilismy ze na razie zostaje w domu.

Gość arbuzowa dama
Co do reszty pytan- dyskryminacji nigdy tu nie doznalam. Do auta przyzwyczaisz sie w kilka dni (choc ja malo jezdzilam w PL wiec moze nie mam szerszej perspektywy ;) Loty poza sezonem spoko, mozna wyhaczyc tanie bilety ale lipiec/sierpien to porazka, my zawsze jezdzimy autem na 3tyg. Ale kolezanki jak lataja z rodzina 2+2 to zawsze wyjdzie ok 500funtow. Aha- zeby bylo taniej bagaze wysylaja kurierem, paczka 30kg, "drzwi do drzwi" to koszt 20f wiec o wiele taniej niz bagaz w ryanair- ja nie probowalam ale duzo znajomych tak robi :D