Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość TNS CBOS KAFE

SONDAŻ WYBORCZY KAFÉ

Polecane posty

Gość gość
gość dziś >>> I słusznie, że wylecieli z PiS za takie oszustwa.

Gość gość
[Prezydent Andrzej Duda jest na najlepszej drodze, aby powtórzyć błędy swoich poprzedników. Wczoraj dostał upokarzającą nauczkę od ukraińskiego prezydenta, który publicznie w Berlinie odrzucił pomysł polskiego prezydenta o tak zwanym "wariancie genewskim", według którego Polska miałaby być dopuszczona do rozmów na temat przyszłości Ukrainy. Stanowisko ukraińskiego prezydenta oznacza, że nasz kraj był wprawdzie do tej pory potrzebny jako usłużny dostawca sprzętu wojskowego i pieniędzy, ale miejsca przy stole rokowań wraz z Rosją, Niemcami i Francją nie otrzyma. Parafrazując stare powiedzenie, "Polak zrobił swoje, Polak może odejść".] >>> Duda pomylił wiece wyborcze Pisu z polityką zagraniczną. A mówi się, się człowiek uczy się na błędach :P

Gość gość
Ukraińcy to nie sa nasi przyjaciele, co nie znaczy, że Polska winna zyć w zgodzie z wszystkimi sąsiadami. My na siłę wpychamy sie w sprawy wewnętrzne Ukrainy chociaż Ukraińcy o to nas nie proszą i Poroszenko nie pierwszy raz dał nam po nosie.

Gość gość
I juz po "aferze "z wyjazdami posla Dudy.Lis i jego gazeta wyszło na idiotę. Okazalo się ze wyjazdy nie byly powiazane z wykladami .I nici z afery .A tak przy okazji co wykładał Komorowski i gdzie ?

Gość gość
gość wczoraj I juz po "aferze "z wyjazdami posla Dudy.Lis i jego gazeta wyszło na idiotę. Okazalo się ze wyjazdy nie byly powiazane z wykladami .I nici z afery .A tak przy okazji co wykładał Komorowski i gdzie ? >>> Bardzo mi sie podoba to co piszesz. Jak afera związana z PiSem czy PiSu aparatczykami, to oczywiście bzdura. Jak afera związana z innymi partiami to hulaj dusza, ujeżdża się i robi z igły widły. To mnie bardzo cieszy :-D :-D :-D Nie wiem dlaczego żołnierzyki PiSu ciągle twierdzą, że prosty lud wszystko kupi ???!!! Pozostaje mi życzyć tobie tylko zdrowia, pozdrawiam 🌼

Gość absmak
Może kilka za i przeciw JOW !? Media, a konkretnie telewizornia na ten temat milczą jak zaklęte. Za to różne bla bla bla z tymi samymi głowami gadającymi, sa nadawane bez opamiętania w różnych stacjach tv, od rana do nocy i od nocy do rana. Nie wiem czy ktoś jest w stanie tego słuchać ? Tematy konkretne związane z tym co interesuje odbiorców czyli nas są pomijane, bo przeciez trzeba sie do nich przygotować i wiedzieć o czym mowa. Więc kilka argumentów ZA i PRZECIW JOW czyli jednomandatowych okręgów wyborczych , o których mówi i tak zachwala Kukiz.

[Paweł Kukiz walczy o JOW-y już od dłuższego czasu. W tym celu zainicjował akcję Zmieleni.pl - chcą oni podzielić Polskę na 460 okręgów wyborczych w wyborach do Sejmu, a nie - jak teraz - 41. W każdym okręgu wybrany byłby jeden poseł, który uzyskał najwięcej głosów. Wg Kukiza nie byłoby tak jak dzisiaj długich list wyborczych, tylko kandydaci z różnych list do wyboru. Kandydaci mogliby być zgłaszani przez partie lub startować jako niezależni.]

Gość gość
To są fakty.Lis napisal artykuł w którym zarzucił prezydentowi Dudzie ze gdy byl poslem za pieniądze sejmu jeździł na wyklady do Poznania. Tego samego dnia (poniedzialek) okazalo się ze terminy wyjazdow nie pokrywalt się z terminami wykładów . Cześć tych wyjazdów byla w sierpniu i wrześniu czyli w wakacje.Kompromitacja Lisa a nie afera Dudy.Tak samo jak z "aferą " SKOK. Jest "afera"w której nie ma aresztowanych ani nawet podejrzanych.Za to doniesiono do prokuratury ze pani Kopacz latala samolotem na wybrzeże do córki .Zarzuty są poważne bo chodzi o duże publiczne pieniądze

[ Oto pięć głównych argumentów zwolenników i przeciwników JOW-ów: > ZA JOW-ami >>> 1. Jeden okręg, jeden poseł. Wybrany kandydat będzie się rozliczać przed wyborcami. Czyli poseł odpowiedzialny przed ludźmi, a nie tylko przed liderami partii politycznymi. 2. Tym samym okręgi pozwolą na lepszy rozwój regionów. Politycy będą skuteczniej zabiegać o społeczności lokalne. 3. Koniec z układaniem list przez centrale partyjne. Partie będą musiały się zdemokratyzować i liczyć się ze strukturami lokalnymi i zabiegać o niezależnych, lokalnych działaczy. 4. Większy wpływ na to, kto zastanie wybrany z okręgu, pociągnie za sobą rozwój społeczeństwa obywatelskiego. 5. W systemie np. dwupartyjnym [według założeń JOW, choć nie zawsze w Sejmie są dwie partie - red.] łatwiej sprawować władzę. Rząd jest skuteczniejszy i stabilniejszy.]

[PRZECIW JOW-om > 1. JOW-y mogą prowadzić do nadreprezentatywności zwycięzców. Ugrupowanie, które zdobędzie 30 proc., będzie miało - jak pokazuje doświadczenie z krajów, gdzie działają JOW-y - znaczną większość. 2. Bezpośrednia relacja wyborcy z posłem to mit. Większość ludzi nie zna radnych ani lokalnych działaczy. Wybierze według upodobań partyjnych oraz celebrytów i przedsiębiorców chcących realizować własne interesy. 3. Okręgi będą miały krótkie listy kandydatów. Politycy bardziej niż o swój elektorat będą zabiegać o niezdecydowanych. To może oznaczać ucieczkę do centrum i rezygnację z części programu. 4. Poseł reprezentuje interesy okręgu, z którego zostanie wybrany. Każdy dba więc o swoje, bo nie zostanie wybrany ponownie. 5. Tam, gdzie działają JOW-y, frekwencja jest niższa niż w krajach, gdzie ich nie ma.]

Gość gość
gość dziś To są fakty.Lis napisal artykuł w którym zarzucił prezydentowi Dudzie ze gdy byl poslem za pieniądze sejmu jeździł na wyklady do Poznania. Tego samego dnia (poniedzialek) okazalo się ze terminy wyjazdow nie pokrywalt się z terminami wykładów . Cześć tych wyjazdów byla w sierpniu i wrześniu czyli w wakacje.Kompromitacja Lisa a nie afera Dudy. >>> Przestań się osmieszac tymi bredniami. Lis to dziennikarz przez wielkie D i na pewno nie mowiłby o czyms czego nie może udowodnić. Na to sa d o k u m e n t y. Co do reszty twoich bredni to powiem, tylko tyle, że świstak ciągle siedzi i zawija sreberka :-D

Gość gość
afera z Duda i 11 tys. wyciągniętymi od nas czyli podatników, to fakt. wiemy doskonale, że Kaczyński wyciągnął z kapelusza króliczka w dodatku dyspozycyjnego i to dobrze nie wróży dla kraju :( ps Lis był dziennikarzem już wtedy , kiedy ty w pieluchy robiłeś i na pewno nic nie napisze bez podkładki w dokumentach dziecinko :p

Gość gość
Wiadomo nie od dzisiaj , że Kukiz nie ma przychylnych mediów, zreszta tak jak i swego czasu Palikot. Media sa niby niezależne, ale jakie sa niezależne to nawet dziecko wie i tutaj jest problem. Co niektórzy twierdzą, że JOW to dyktatura większości i że jest tak w Anglii. hmmmmmmmmm ... Tylko jak mam zyć tak jak np. przeciętny anglik to ja jestem jak najbardziej ZA :) ))))

Gość gość
U nas to co nowe, inne jest od razu be Czy nie warto spróbować JOW ? To ustalanie list partyjnych i to wchodzenie w duupe prezesom tylko po to żeby mieć 1 miejsce na liście wyborczej. To cholerne partyjniactwo, które do niczego dobrego nie prowadzi , a juz na pewno nie do stawiania Polski naszej Ojczyzny jako celu najważniejszego. Jestem ZA JOW, bo to co jest obecnie to dno wg mojego skromnego zdania.

Gość gość
To nie pierwsza wpadka Lisa i nie ostatnia.On wpadł w panikę. Z TV wyleci a jego tygodnik nie dostanie reklam."Afera "z wyjazdami Dudy wzbudziła wesolosc wśród dziennikarzy na Twitterze. Ubaw z Lisa trwa od poniedzialku.Tak jak SKOKi mialy uderzyć w PiS i Dude uderzyly w Komorowskiego tak nie wyjazdy Dudy a loty Kopacz do corki na wybrzeże uderzają w PO :-):-):-)

Gość gość
Jestem za JOW chociażby dlatego, że wszystkie partie na naszej scenie politycznej są przeciw i to mówi samo za siebie :-D Mam dość pustych przedwyborczych obietnic bez pokrycia i dość tych samych twarzy. DOŚĆ OSZUKIWANIA NAS WYBORCÓW.

Gość gość
uważam też, że partie nie powinny byc finansowane z budzetu państwa tylko przez swoich członków.

Gość gość
gość dziś > no nie. podaruj sobie te brednie dziecinko. fakty mówią to co nie chcesz usłyszeć. prosty lud nie kupi twoich andronów. nie chce mi się powtarzac tego co pisalam o SKOKAch i aferze PiSu z aparatczykiem Biereckim spójrz kilka stron wstecz i masz czarne na białym . tego nie da się pozamiatac pod dywan ;)

Gość gość
mam dosyc ciągłego wyboru za lub przeciw PiS i PO

Gość gość
JESTEM ZA JOW !!! Koniec z PO-PISem

Gość gość
Koniec z betonem PISPO , bo każdy system jest lepszy niz obecny !!! Obecnie wystarczy dostać niewiele głosów z "woli wyborców", żeby mozna być w Sejmie, wystarczy 1 miejsce na liście wyborczej, no i wchodzenie w duupe prezesowi partii, czego jesteśmy świadkami nie pokazując palcem np. Kurskiego czy innych delikwentów Jestem ZA JOW!

Gość gość
Czy "aparatczyk "Bierecki ma jakieś zarzuty ? Czy choć byl zaproszony do prokuratury ? Może jakiś inny pracownik Skok ma takie zarzuty ? ( Wolomin tak ale to akurat ludzie nie z PiS ) Czy w sierpniu i wrześniu studenci mają jakieś wyklady ? Czy poseł może korzystać z darmowej komunikacji ?

Gość gość
No i Duda zalicza pierwsze poważne wpadki. Zapomina , że jest prezydentem, a nie premierem. Nie konsultuje planów z rządem i zapowiada nieprzedyskutowane z zagranicznymi partnerami decyzje. W przypadku Ukrainy miał być wielki sukces, a jest wielka potrzeba ciągłego tłumaczenia się. Zamieszanie po wypowiedzi Andrzeja Dudy w sprawie Ukrainy trwa. Prezydent przekonywał, że Polska powinna uczestniczyć w rozmowach na szczycie – obok Niemiec, Francji, Rosji i samej Ukrainy, lecz ci nie przyjęli z nas otwartymi ramionami. Poroszenko powiedział NIE i utarł nosa Dudzie. W kampanii Dudy było widać, że Duda przypisuje sobie stricte "premierowskie" kompetencje. Brak mu doświadczenia w polityce. Czy wyciągnięcie Dudy z kapelusza przez Kaczyńskiego to był dobry pomysł ?

Gość gość
Duda zapomina, że kampania wyborcza się skonczyla i oby Duduś nie zrobił Polsce wielkie kuku przez swoja butę i nieznajomość obowiązków .

Gość gość
O jak widze mamy z Bożej laski pomazańca Bożego , króla Dudusia I. Dowiodły tego znaki na niebie i ziemi, czyny bohaterskie, niezłomność i wielce mówiące daty. Niestety spór kompetencji wraca, tak jak za czasów rządów Lecha Kaczyńskiego. To juz przerabialismy, a świat z nas się smiał.

Gość gość
Król Wolski jest tylko jeden :P

Gość gość
TW Wolski to ojciec SLD i chrzestny PO czyli jaruzelski

Gość gość
Przy braku współpracy prezydenta z rządem, Duda nie będzie poważnie traktowany przez zagranicznych partnerów. Może się doczekać, że zagraniczni partnerzy Dude zapytają czy ma pozwolenie swojego rządu na zgłaszanie takich propozycji :P

Gość gość
Prezydent Duda w przeciwienstwie do poprzednika jest inteligentny i wie że z rządem który bedzie jeszcze niecałe dwa miesiące nie ma potrzeby rozmawiać. Bo i o czym ? O planach na najbliższe lata ? Zresztą pani premier jak wysoki intelekt ma każdy widzi

Gość gość
W kampanii Dudy było widać, że Duda przypisuje sobie stricte "premierowskie" kompetencje. Brak mu doświadczenia w polityce. Czy wyciągnięcie Dudy z kapelusza przez Kaczyńskiego to był dobry pomysł ? >>> Czyzby Duda zapragnął wejść w role Dyzmy ? Brak mu umiejętności, doświadczenia i kompetencji, a międzynarodową kompromitację trudno przełozyc na sukces. Obietnice łatwo bylo składać "prostemu ludowi"w czasie kampanii wyborczej, ale nikt nie uwierzy w gruszki na wierzbie poza naszymi granicami.