Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zespół tourette'a u dziecka ? pomocy

Polecane posty

Gość gość

witajcie dziewczyny, proszę o pomoc może ktoś miał do czynienia z tą chorobą i mógłby mi pomóc. jakieś 5 miesięcy temu syn 5 lat zaczął przewracać oczami, byliśmy u lekarza rodzinnego i u neurologa dziecięcego ale ustaliły że to tylko tiki ze stresu w przedszkolu bo mu to minęło , jednak od jakiegoś tygodnia zaczął kręcić głową i wstrząsać ramionami, i czytałam że takie są objawy właśnie zespołu tourette'a ? strasznie się denerwuje bo dopiero w poniedziałek pójdziemy do lekarza, myślicie że to może być to ? czy znowu jakiś tik nerwowy ? proszę o pomoc :(

Gość gość
Jakby mial ten zespol to by bez przerwy bluznil.

Gość htrhtrherherh
Do gościa z 18:08: po co się odzywasz, jeśli nic nie wiesz? Zawsze tak masz, jesteś intelektualnie niesprawna? Chociaż o tym powinnaś wiedzieć i siedzieć cicho. Autorko tematu, przyczyn może być tak wiele, a pięciolatkom łatwo o jakieś natręctwa w zachowaniu (sama mam córkę w tym wieku), że nie powinnaś zakładać poważniejszego problemu. Trzymaj się.

Gość gość
z tym bluznieniem to niekoniecznie, zespol Tourette'a to przede wszystkim tiki, tez w mowie, ale niekoniecznie przeklenstwa, nie martw sie autorko na zapas, porozmawiaj z lekarzem, ja mam w pracy kolege z tym zespolem i jest bardzo wesolym, milym czlowiekiem i nie przeklina

Gość gość
mój też ma różne tiki, ja mam i mój ojciec z bratem, to jest dziedziczne, zastanów się czy wy nie macie, nawet najmniejszego, np. pocieranie nosa czy ruszanie noga itd. to są tiki, i są dziedziczne i nic nie poradzimy normalnie żyjemy i nikt tego nie widzi, jak byłam mała to też ramionami wzruszałam, teraz się kontroluję czasem ktoś nawet nie wie że ma taki tik, to może być cokolwiek

Gość gość
dziękuje za odpowiedzi, bardzo się denerwowałam, ale teraz troche mi lepiej, my z mężem raczej nie mamy takich odruchów, ale może w dalszej rodzinie, musze pomyśleć, mam nadzieje że mu to przejdzie tak jak przewracanie oczami, dziękuje jeszcze raz za wsparcie i odpowiedzi

Gość gość
mój teść napierdziela nogą, to tik, mój brat trze nos, to też tik, mam 2 kolegów, którzy wzruszają właśnie ramionami, albo robia coś dziwnego głową, jeden tak jakby włosy odsłaniał, to też tik wiele osób ma takie tiki, żyją normalnie mój ojciec przełyka głośno ślinę, jakby mu cos tam grało, to też tik mój młody trzepocze rekami jak się cieszy, albo stuka palcami w brzuch, to też tik

Gość gość
Miałam chłopaka z ta choroba, wytrzymałam z nim tylko 3 miesiące...

Gość gość
Jak autorko? Czy przeszło? Moj syn ma podobnie. Bardzo się o niego martwię