Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 go艣膰

Jak to jest z finansami u os贸b po rozwodzie?

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰

Maj膮c now膮 partnerk臋 ,czy pieni膮dze macie wsp贸lne .Czy ka偶de z was wydaje na swoje potrzeby i swoje dzieci .Dzieci z poprzednich zwi膮zk贸w s膮 traktowane jednakowo.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
Po rozwodzie maj膮c now膮 partnerk臋 k艂adziemy jej rano 100 z艂 na stole. Chyba 偶e mamy nowego partnera - w贸wczas on k艂adzie nam na stole 100 z艂 rano. Takie jest qrewskie prawo. :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
W naszym ma艂偶e艅stwie kasa jest wsp贸lna, tj korzystamy z jednego konta, ale ka偶de z nas ma swoje konto, dodatkowo mamy umowy notarialne na rozdzielno艣膰 maj膮tkow膮 oraz wzajemne zrzeczenie si臋 spadku. Jak ex b臋dzie chcia艂a podnie艣膰 alimenty, wystapi臋 o alimenty na wsp贸lne dziecko.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A co na to wasz wsp贸lny m膮偶? Ma co艣 do powiedzenia?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Na jaki temat? Ewentualnych aliment贸w na nasze dziecko? Taki by艂 warunek 艣lubu, kt贸rego on bardzo chcia艂. To plus wspomniane umowy notarialne. Poza tym m膮偶 jest m贸j. Jej kiedy艣 by艂, kilka lat temu. Nie jest. S膮d w imieniu RP og艂osi艂 wyrok, 偶e ma艂偶e艅stwo zostaje rozwi膮zane. Ko艣cielnego nie mieli, w przeciwie艅stwie do nas.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
W naszym ma艂偶e艅stwie kasa jest wsp贸lna, tj korzystamy z jednego konta, ale ka偶de z nas ma swoje konto, dodatkowo mamy umowy notarialne na rozdzielno艣膰 maj膮tkow膮 oraz wzajemne zrzeczenie si臋 spadku. Jak ex b臋dzie chcia艂a podnie艣膰 alimenty, wystapi臋 o alimenty na wsp贸lne dziecko. A by艂a niech wtedy wyst膮pi o to by opiek臋 nad ich dzieckiem przej膮艂 ojciec a ona mu alimenty zap艂aci.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
W naszym ma艂偶e艅stwie kasa jest wsp贸lna, tj korzystamy z jednego konta, ale ka偶de z nas ma swoje konto, dodatkowo mamy umowy notarialne na rozdzielno艣膰 maj膮tkow膮 oraz wzajemne zrzeczenie si臋 spadku. Jak ex b臋dzie chcia艂a podnie艣膰 alimenty, wystapi臋 o alimenty na wsp贸lne dziecko. A jak eks b臋dzie chcia艂a odda膰 mu dziecko na wychowanie to te偶 zaplanowa艂a艣 co zrobisz??Umow臋 notarialn膮 na t臋 okoliczno艣膰 r贸wnie偶 sporz膮dzili艣cie??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A by艂a niech wtedy wyst膮pi o to by opiek臋 nad ich dzieckiem przej膮艂 ojciec a ona mu alimenty zap艂aci. xxxxx A jak ex wpadnie na tak genialny pomys艂, uciesz臋 si臋 jak cholera. Alimenty nawet w 4 litery mo偶e sobie wsadzi膰 :P Dzieci m臋偶a s膮 super, sp臋dzaj膮 u nas bardzo du偶o czasu (wi臋cej ni偶 standardowe 2 weekendy w miesi膮cu, sporo wi臋cej), moje dziecko uwielbia swoje rodze艅stwo. Dla mnie sytuacja idealna. Ex o tym wie i dlatego nie wpadnie na ten pomys艂. R贸wnie偶 dlatego, 偶e przy jej mentalno艣ci Kategorii 600 z艂 od ojca to 艣mieszne grosze, ale 600 z艂 od niej to maj膮tek, za kt贸ry will臋 z basenem postawimy ;-) Owszem, wykopie dzieci do nas mniej wi臋cej po ich 18tych urodzinach, jak si臋 przelewy na jej konto sko艅cz膮 :-) Wi臋c, myszko, kul膮 w p艂ot :P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Zbyt wyrachowana jeste艣 by w te cuda uwierzy膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Wyracjonalna? Bo nie chc臋 zanie艣膰 w z臋bach moich pieni臋dzy jego ex? Jakbym by艂a siks膮 bez dorobku le偶膮c膮 na kas臋 faceta rozdzielno艣膰 nie by艂aby mi potrzebna. Ale mam dom i firm臋. I nie mam ochoty oddawa膰 tego nikomu poza moim dzieckiem. Poza tym popatrz z drugiej strony. Ja nie bior臋 od faceta niczego! Jego maj膮tek jest jego, nie m贸j. Jedynie swoje dziecko (nasze) musi utrzyma膰 tak jak swoje starsze. Zrzekam si臋 spadku po nim, wi臋c dziedzicz膮 tylko dzieci, wszystkie po r贸wno. Gdzie tu wyrachowanie widzisz? A je艣li jego ex wyskoczy z podwy偶k膮 aliment贸w i jaka艣 nawiedzona s臋dzina przyklepuj膮, b臋d臋 stara艂a si臋 zabezpieczy膰 moje dziecko, 偶eby mia艂o od ojca takie same 艣rodki na utrzymanie jak rodze艅stwo. To co艣 z艂ego? Podaj mi jeden pow贸d dla kt贸rego mia艂abym ci臋偶ko zarabiane pieni膮dze oddawa膰 obcej babie w prezencie?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
W ma艂偶e艅stwie kas臋 mieli艣my wsp贸ln膮, po rozwodzie on pracuje, ja r贸wnie偶. Opiek膮 nad dzie膰mi dzielimy si臋. U nas taka nietypowa sytuacja, ja pracuj臋 na miejscu 8 godzin, on jest trenerem - cz臋sto przez d艂u偶szy czas jest nieobecny, jak wraca nawet na tydzie艅 zabiera dzieci, zajmuje si臋 nimi, ja mam odpoczynek. Alimenty p艂aci polubownie, bez decyzji s膮du. Ja jestem samotna, on ma jak膮艣 partnerk臋, ale razem nie mieszkaj膮 i jak zapewnia nigdy nie b臋d膮. Nie chce 偶adnych ogranicze艅, chce by膰 wolny. To jego sprawa, my jeste艣my ju偶 9 lat po rozwodzie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
JAK TO? Opiek膮 si臋 dzielicie, ale to ON p艂aci alimenty? Bo ty jaka艣 niedorozwini臋ta materialnie jeste艣? Aaa nie..., bo ty kobieta jeste艣. Co na jedno wychodzi :D Ty przecie偶 MUSISZ jaki艣 grosz zarobi膰 na (nawet jednorazowym) daniu dopy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
sk艂adamy sie wsp贸lnie na 偶ycie, rachunki na p贸艂, mamy te偶 kupione rzeczy za swoje pieni膮dze

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zzzZniecierpliwiony
A kiedy b臋dzie nowy partner lub partnerka?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Zniecierpek - nie wiemy kiedy! Musisz intensywniej szuka膰!! No i zdecyduj si臋 czy to ma by膰 partner czy partnerka. Chyba 偶e jeste艣 i na 偶agiel i na par臋 i jest ci wszystko jedno ;)

Udost臋pnij ten post