Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kremacja po śmierci

Polecane posty

Gość gość

Mam takie pytanie dlaczego umierający prosi o spopielenie jego ciała?

Gość gość
A Ty nie masz innych problemów? Może martwi się o koszta, które przy pogrzebie i trumnie są spore. A może ma zwyczajnie taką wole. ot co.

Gość gość
a co nie można zapytać

Gość gość
Moja mama chciala zostac spalona "zeby robaki jej nie jadly" Obrzydzeniem ja napawala mysl o rozkladzie ciala po smierci. Koszta kremacji sa wyzsze od "zwyklego" pochowania w trumnie. Pogrzeb i msza sie odbyla. Trzeba placic za kremacje, kupic trumne i urne, zaplacic za ubranie osoby zmarlej, miejsce na cmetarzu, pomnik oraz tranport. Niewiele miast w Polsce ma krematoria.

Gość gość
jak człowiek nie żyje to i tak mu wszystko jedno czy będa go robaki jadły czy nie, chociaż według mnie te jedzenie przez robaki to jakieś piertolamento, chyba że grobowcach to tak bo tam sie nawet szczury piertolą

Gość gość
u nas kiedyś na cmentarzu przenosili trumne i ją otworzyli i facet w niej wyglądał podobno jak 5 lat temu w stanie nienaruszonym, robaków nie było widać

Gość gość
kremacja jest zdecydowanie bardziej higieniczna, ekologiczna i tansza. Po prstu w naszej kulturze kremowanie zwłok nie było wczesniej zbyt popularne, poza tym coraz bardziej brakuje miejsc na cmentarzach. Jak rok temu chowaliśmy dziadka, to tez wybraliśmy kremacje. Dziadek nawet sam stwierdzil przed śmiercią ze woli kremacje. U nas robil to dom pogrzebowy z Pruszkowa http://www.dpsz.pl/. Maja tez ładne urny.

Gość gość
jeżeli taka jest jego wola to trzeba ją uszanować. Ułatwić wam to może www.krematorium-pruszkow.pl , tam najszybciej czeka się na kremacje i wszystko jest wykonane bardzo rzetelnie.

Gość gość
Moja mama też ciągle powtarza że chce być skremowana.. Ale to dlatego że ma paniczny lęk że mogłaby się "obudzić" w grobie... Masa takich przypadków była, niestety. .. Chyba najgorsze co może się stać jeszcze za życia. Jak o tym wszystkim poczytałam to też myślę nad kremacją :/

Gość gość
Krematorium Pruszków hahaha ;) no wy tam na pewno nie nadązacie że zwłokami. Dobre! Mniej mafii to i mniej pogrzebów będzie ;)

Uważam, że kremacja to dobry wybór. Moja znajoma straciła w ostatnim czasie babcię. Stanęła przed dylematem co wybrać pogrzeb tradycyjny czy kremację. Wybrała kremację. Uważam, że dokonała dobrego wyboru. Wszelkimi formalnościami i organizacją pogrzebu zajął się zakład pogrzebowy http://eden.sosnowiec.pl/kremacja/ Sama chciałabym po śmierci zostać skremowana. Najlepiej by po pogrzebie postawiono mi niewielką tabliczkę, a nie wielki pomnik. Nie podoba mi się przepych na cmentarzach, który oglądam odwiedzając mogiły moich bliskich.

Gość gość
Ktoś kto nie jest religijny i nie wyznaje kultu grobu nie musi się czuć zobowiązany do chowania swojego ciała pod ziemią. Moja babcia zażyczyła sobie żeby ją skremować po śmierci i spełniliśmy jej wolę. A w zasadzie to zakład Witwicka spełnił bo to oni są w posiadaniu krematorium.

Gość gość
A co tu ma religia wspólnego z kremacją? Poczytaj troche i wtedy możesz się wypowiadac, a nie pisać pierdoły.

Gość gość
Kult grobu - dobre :)

Gość gość
Kremacja nie jest organizacyjnie tak wymagająca dla zakładu pogrzebowego jak tradycyjny pogrzeb dlatego jest tańsza. W Białej Podlaskiej to zakład http://hades-biala.pl jest w posiadaniu krematorium.