Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

cała wyprawka czyli co kupic

Polecane posty

Gość gość

więc własnie napiszmy może co kupic dziecku jeszcze przed narodzinami, co jest nam potrzebne? ja powoli kompletuje wyprawke ale ponieważ to moje pierwsze dziecko nie do konca wiem co kupowac. Jakie produkty polecacie a jakie nie? Ja poki co kupiłam 4 pieluchy białe tetrowe 4 kolorowe Recznik z kapturkiem Butelki 2 jedna 150ml druga 250 ml i tu nasuwało sie tysiac pytan która wybrac? Ja kupilam z LOVI czy dobrze nie wiem mam dwa kocyki troszke bodów pajaców 2 smoczki z LOVI przewijak i przescieradełko na niego husteczki z Huggies i tez nie wiem czy takie sa najlepsze słyszałam ze nie uczulaja dlatego poki co kupiłam tylko 3 paczki łozeczko mam od kuzynki, posciel kupie w nasepnym miesiacu, ale co jeszcze:)

Gość gość
Takich tematów było sporo i wiem, że każda mama ma swoje produkty "naj" i te które się nie sprawdziły. Ja mam dwoje dzieci, karmiłam długo piersią i żadnej butelki ani smoka nie użyłam nigdy. Nie używałam też laktatora, podgrzewaczy, sterylizatorów itp. więc jeżeli chcesz karmić piersią to odradzam zakup - najwyżej dokupisz później. Najbardziej z ubranek sprawdzają się body i pajace, jakieś cieplejsze ewentualnie z welurku czy polarku i bawełna na co dzień i ciepłe dni. Z drobnych ubranek skarpetki i czapeczki. Z akcesoriów powinnaś kupić nożyczki do paznokci, szczoteczkę do włosków, wanienkę, ewentualnie jakiś kosmetyk /u nas tylko oilatum/. W łóżeczku dobrze mieć ochraniacze, szczególnie od główki. Pieluszek masz mało, ale w sumie u mnie tetra przydawała się do wycierania, do podkładania na przewijak, po kąpieli...kup kilka flanelowych pieluch jeszcze, może rożek - u mnie się sprawdził. Oczywiście pieluszki - ja zakładałam tetrę i pampers. Chusteczki przeważnie pampers, ale nie wiem czy to ma większe znaczenie. Na chłodne dni będzie potrzebny kombinezon i cieplejsza czapeczka, ale to już później.

Gość gość
wanienka na pewno też Ci się przyda ;) ja również mam butelki i smoczki uspokajające z Lovi, miałam rożek ale on głownie przydaje się na początku, później natomiast może służyć jako kołderka np.do wózka, no wózek też możesz kupić ;) ale o tym to z pewnością wiesz. Materacyk do łóżeczka kup nowy, najlepiej twardy (zalecany przez lekarzy) ja mam pianka, gryka, kokos i też polecam. Chusteczki i pieluszki miałam na początku z pampersa, chusteczek nadal tych używam a pieluszki kupujemy firmy Dada. Z artykułów higienicznych możesz kupić waciki do przemywania buzi dziecku, sól fizjologiczną i np.FRIDĘ do odciągania glutków lub zwykłą gruszkę, patyczki do uszu - ale to nie koniecznie bo lepiej wycierać tylko tą woskowinę co widać i nie grzebać w uszkach, jakieś kremy do pupy ja mam sudocrem na odparzenia i zwykły który na codzień smaruje to z ziajki lub alantan w kremie, nożyczki do paznokci

Gość gość
jak dla mnie przewijak był zbędny, laktator kupili mi jak bylam w szpitalu bo mały nie chciał jeść :/ a mi się zapalenie robilo - wiec nie kupuj jak bedzie potrzebny to ktos Ci przyniesie, kup kaftaniki ze 3 bo do szpitala zazwyczaj chca, ja syna na poczatku glownie ubieralam w pajace, teraz jak juz ma 4 m-ce to mu zakladam body i jakies spodnie, ale to pozniej sobie dokupisz "normalne" ubranka ;)

Gość gość
kup waciki jalowe, sol fizjologiczną, plyn do kapania najlepiej balneum albo oilatum, sudocrem do pupci, czapeczki przynajmniej 2 sztuki, skarpetki, koszule do karmienia piersią , pieluchy i chustki to dla mnie najlepsze Dada, sa takie specjalne dla noworodków najpierw co maja wyciecie na pępek, do noska musisz kupic fride i wodę morską- disnemar np., warto kupic sobie tez koperek dla dziecka i dla ciebie przy okazji pomoze na laktację, z ubranek to najbardziej lubilam body i spodnie takie do pasa z nogawkami od razu na stopki są w pepco po 7zl, nozyczki do paznokci dla dziecka, i bardzo soie chwalilam bujaczek super do usypiania dla dziecka

Gość gość
Posciel do lozeczka jest zbedna, a nawet niewskazana, kup przescierdla, sztuk kilka, bo trzeba je czesto zmieniac, a to sie uleje, a to pielucha przemoknie. Do tego rozek badz kocyk, taki przepuszczajacy powietrze najbezpieczniejszy. Chusteczki Huggies sa wg mnie najlepsze, grube I takie naprwde mokre. Masc najlepiej sudocream, jakies kosmetyki, ale bez przesady, plyn do kapieli I oliwka. Do pepka nie trzeba nic stosowac. Dokup moze drugi recznik.

Gość gość
nie wprowadzajcie dziewczyny w blad sudocrem to krem na odparzenia a nie przeciwko odparzeniom, dlatego wystarczy np.jak ktos tu pisal z ziajki jest przeciwko odparzeniom za okolo 7zł, a te spodenki ze stopkami nazywaja sie półśpiochy

Gość gość
zadnych oilatum, emolientów itp nie kupuj bo nie ma co przyzwyczajac do tego skory, jesli bedzie potrzeba to kupisz. Oliwka tez wysusza podobno, kup zwykla parafine jesli chcesz czegos takiego uzywac

Gość gość
Odsysacz do noska jest niezbędny. Noworodki nie potrafią oddychać przez usta i w razie nawet lekkiego kataru sie męczą.

Gość gość
ja sobie chwale balneum do kapania, dzieki temu nie uzywalam oliwek, ani kremow do pupki bo balneum wszystko zalatwilo i nawet jak byla pupka czerwona to po kapieli ustepowalo, firda to podstawa trzeba dziecku nos oczyszczac codziennie bo jak zapchany nos to nie dobrze dla dziecka, pomaga tez woda morska disnemar, pieluchy tetrowe napoczatku sa niezbedne , dziecko lubi sobie spac z pieluchą, a taki maluszek to potrzebuje duzo ciepla jak sie urodzi wiec dobry cieply kocyk, pieluszka kolo buzi i niech sobie spi, mialam tez na poczatku czujnik oddechu, gdyby dziecko przestalo oddychac to sie wlaczal taki czujnik, ale to juz drozsza sprawa , a laktator czy inne rzeczy wyjda ci w czasie , bedziesz dokupowac, sudokrem jest na odparzenia, warto miec a zapobiegawczo smarowac pupke linomagiem, albo kremem bambino

Gość Tarmna
Ja od siebie mogę Wam jeszcze polecić sklep http://babyland.pl tu masz generalnie wszystkie akcesoria dla dzieci. Znam to ze względu na ceny, bo nie mieliśmy dużo pieniędzy, a chcieliśmy kupić jak najwięcej. Po poszukiwaniach trafiliśmy na nich.

Gość doświadczona_3
Myślę, że moje poprzedniczki napisały już wszystko. :) Najważniejsze są pieluchy, akcesoria do kąpieli, ciuszki itp. Większość rzeczy, o których pisały wyżej dziewczyny, możesz kupić w fajnej cenie w Pepco (sprawdź sobie w gazetce promocyjnej http://www.promocyjni.pl/siec/336-pepco). Życzę Ci szczęśliwego rozwiązania i bezbolesnego porodu. :)

Gość ettna
Podstawa to cała masa pieluch. :) Do tego kocyk, śpioszki, śliniaczki, pościel, wózek, nosidełko, butelki, smoczki, łóżeczko... A i tak pewnie już po urodzeniu maluszka okaże się, że czegoś zapomniałaś kupić, nie przejmuj się tym.:) Ja w ciąży nie czułam się najlepiej, dlatego nie mogłam niestety chodzić po sklepach i kompletować wyprawkę. :( Musiałam zamawiać w sklepie internetowym. Znalazłam sklep, który mogę z czystym sumieniem polecić - http://www.wielorazowepieluszki.pl/pieluszki. Możesz przejrzeć ich ofertę, a nuż trafisz na coś, czego jeszcze nie kupiłaś. :) Pozdrawiam.

Gość ettna
Podstawa to cała masa pieluch. :) Do tego kocyk, śpioszki, śliniaczki, pościel, wózek, nosidełko, butelki, smoczki, łóżeczko... A i tak pewnie już po urodzeniu maluszka okaże się, że czegoś zapomniałaś kupić, nie przejmuj się tym :). Ja w ciąży nie czułam się najlepiej, dlatego nie mogłam niestety chodzić po sklepach i kompletować wyprawkę. :( Musiałam zamawiać w sklepie internetowym. Znalazłam sklep, który mogę z czystym sumieniem polecić - http://www.wielorazowepieluszki.pl/pieluszki . Możesz przejrzeć ich ofertę, a nuż trafisz na coś, czego jeszcze nie kupiłaś. :) Pozdrawiam.

pieluchy, pappersy smoczek, cos do tyleczka dla dziecka, chusteczki nawilzane, jakies emolienty dla dziecka czapka rekawiczki body spochy reczniki

Gość gość
kup łóżeczko (ważne, najlepiej większe i zmieniane na tapczanik). mam 2 zuzie dla synka i córki i posłużą im na pewno do końca przedszkola. chłopak ma już usunięty 1 bok. córcia jeszcze nie na str sklepu też 120x60 ale uważam ze lepsze 140x070 http://mamaania.com.pl/Lozeczko-Tapczanik-ZUZIA-140x70-kolory-barierka.html aha... dobry materacyk. to jest ważne. poza tym: pieluchy, wózek (kupiłabym gondolkę samą najlepiej używaną bo to na max 6 miesięcy a potem osobno jakąś porządną i łatwo składaną parasolkę) parę pieluszek tetrowych, kosmetyków małe opakowania bo może okazać się ze będą uczulać, ciuszków też nie za dużo bo z takim maluchem nigdzie nie wychodzisz a mega szybko wyrasta ze wszystkiego.