Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Sonia96

POPRAWNA ANTYKONCEPCJA

Polecane posty

Witam. Mam 18 lat, biorę tabletki antykoncepcyjne od ponad 2 lat. Jednak przez zabiegany tryb życia jaki prowadzę zapominam o nich. Nie było miesiąca żeby takie sytuacje się nie zdarzały. Przeważnie zapominałam brać pare dni w miesiącu lub okres odstępu wynosił 7 dni. Początkowo stosowałam tabletki antykoncepcyjne z powodu bolesnego okresu i dlatego aby spróbować nauczyć się systematyczności. Jednak ostatnio zaczęły się plany odnośnie współżycia i postanowiłam bardziej zwracać uwagę ma to jak biorę tabletki. Ostatni miesiąc udało mi się nie opuścić ani jednego dnia a okres odstępu wynosi równo 7 dni, drugi miesiąc na razie idzie również poprawnie. Jednak mam pare pytań. Jeśli dłuższy okres czasu brałam tabletki nieregularnie to czy jak zaczęłam brać regularnie (tak jak opisałam po wyżej) to czy antykoncepcja jest zachowana? Chodzi mi czy nie trzeba jakiś okres czasu odstawić a potem zacząć brać od nowa? Czy po prostu jak teraz zaczęłam brać regularnie to czy antykoncepcja będzie działać? Czytałam że pierwszy dzień brania tabletek powinien zacząć się od pierwszego dnia miesiączki bo inaczej antykoncepcja nie jest pełna, czy to prawda? U mnie to różnie wychodziło albo przed albo w trakcie albo po. Teraz po miesiącu prawidłowego przyjmowania miałam przerwę a następne opakowanie zaczęłam brać w ostatni dzień okresu. Czy w moim przypadku antykoncepcja została zachowana, czy jest prawdopodobieństwo zajścia w ciąże? Gdy zdarzy mi się że jakiś dzień pominę co robić? Czytałam że można w tedy wziąć na następny dzień dwie tabletki na raz, czy to prawda? Dotychczas kiedy zapominałam to po prostu mój okres brania tabletek przedłużał się o tyle dni ile pominęłam. To też wiąże się z pytaniem czy można przedłużać czas brania? Czy okres odstawy musi trwać tylko i wyłącznie 7 dni? Dociekła mnie też informacja że podczas odstawy może lecieć krew ale to nie okres. Mi zdarzyło się to tylko raz na początku brania (kiedy przyjęłam pierwszy raz w życiu te tabletki). Jeśli u mnie to nie występuje to oznacza to nie pełna antykoncepcje i że mogę zajść w ciąże? Następne moje wątpliwości dotyczą samych tabletek. Zażywam"Sylvie 20". Jeden z ginekologów stwierdził że te tabletki na mnie są za słabe ponieważ dopiera się je odpowiednio do wagi (moja waga wacha się ok 75-80 kg), natomiast inny ginekolog stwierdził że te tabletki w zupełności wystarczą. Jak to jest z tym? Czy branie w różnych godzinach faktycznie powoduje brak zabezpieczenia? Czy faktycznie okres wahań to 12 godzin? I ostatnie z pytań. Czy antykoncepcja zabezpieczy na pewno podczas owulacji? Co się w tedy dzieje? Jaka się ma gwarancje? Proszę potraktować moje pytania na poważnie ponieważ chcę być przygotowana w przyszłości na każdą sytuacje.

Gość gość
Wiesz co,w twoim przypadku powinnas zdecydowac sie na plastry Evra,nakleja sie raz w tygodniu jeden,po czterech przerwa 7 dni tak jak przy pigulkach,zapiszesz sobie w telef przypomnienie raz w tyg,najlepiej odrazu na caly m-c. Jestes zapominalska i na tabsach szybko mozesz wpasc.