Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Moje dzieci maja wujków i ciocie w swoim wieku

Polecane posty

Gość gość

I gubią się z tym gdy jednego chłopca poprawiają gdy zwraca się do mnie ciociu a gdy moja córka powie po imieniu do swojej cioci są poprawiane. Trochę mnie do drażni bo dziecko które ma 3 latka się gubi. Macie podobnie jak to u Was wygląda?

Gość gość
to ile wy macie lat i dzieci albo w waszej rodzinie?

Gość gość
Jak dzieciaki sa w ich wieku to zadne ciotki tylko po imieniu.

Gość gość od Jerzyka
Mój syn jako wujek jest młodszy od swojego bratanka i bratanicy! :)

Gość gość od Jerzyka
Syn ma 2 latka, na pewno będą mówić wszyscy do siebie po imieniu - różnica wieku 2-4 lata.

Gość gość
Owszem oni mówią do siebie po imieniu. Do mnie jako do żony kuzyna mają zwracać się per TY a odwrotnie ciociu, wujku. Nie przeszkadzało by mi do ale corka się mnie pyta czemu ona mówi ciociu Moniu a do mnie franio Ania. Raz powiedział do mnie ciociu to wielka afera. Jego matka wyskoczyła z ryjem jaka ciocia?! Ania!

Gość gość
Opisalas to tak ze dalej nie wiadomo kto do kogo jak wola.

Gość gość
Ja mam ciotki i wujków starszych od siebie o 12, 14, 15, i 18 lat i mówię do nich po imieniu. Mój wujek ma żonę w wieku mojego męża i też oczywiście mówię jej po imieniu. Moje dziecko nie ma i nie będzie mieć cioci i wujków w swoim wieku ;).

Gość gość
"Jak dzieciaki sa w ich wieku to zadne ciotki tylko po imieniu. " Dokładnie. Nie róbmy ciociu wujku to do sie zwraca do osoby minimum 15 lat starszej jeśli już a nie do rówieśnika. Już nie bądźmy śmieszni. Dziwie się ludziom którzy ośmielają się poprawiać na "ciociu", "wujku" nie widząc groteski w całej tej sytuacji. Nie ulegaj taki ludziom tylko tłumacz że z racji że są rówieśnikami to brzmi to śmiesznie i że nie będziesz uczyć dziecka takiego zwracania.

Gość gość
Moja koleżanka ma 30 lat i ma brata w wieku 8 lat, Sama ma dzieci 7 i 5 lat i dzieciaki zawsze do wujka mówią po imieniu.

Gość gość
dziwne żeby dzieci mimo różnicy pokoleniowej mówiły do siebie na ciociu/wujku:-/ dla mnie to bezsens. Mójego męża kuzyn ma 10 letnią córke i w sumie powinna mówić do nas ciociu/wujku ale jak ona była 5 latka to my mielismy po 20 i 23 lata, a wtedy czulismy się za młodzi na wujkowanie:D zostało po imieniu