Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość giiugi

a ja pochwalę moją pięcioletnią córkę

Polecane posty

Gość giiugi

Dziewczyny, przed chwilą zamieszczono listę dzieci przyjętych do dziennej szkoły muzycznej na podstawie tzw badania predyspozycji, i moja córa się na niej znalazła! Aż trudno mi uwierzyć. Egzamin - bo taka była formuła tej kwalifikacji - był naprawdę trudny, a ta moja to taki maluszek, z końca roku, i mimo to została doceniona i zaproponowano jej trudny instrument. Normalnie jestem w szoku że dzieciak sobie poradził. No to teraz się zacznie... :D Dowożenie, zakup instrumentu, co pół roku egzaminy... ;P

Gość gość
Fajnie. A napisz co obejmuje taki egzamin? Jak w ogóle wyszło, że do takiej szkoły idzie? Chciała czy wy? Pytam z ciekawości. U nas tata pseudo-muzyk, a syn ma 3,5 roku.

Gość gość
Gratki :)

Gość giiugi
Dzięki za gratki ;D! Co obejmuje egzamin? Może w różnych szkołach są inne zadania. Tutaj dziecko miało poruszać się w rytm muzyki, zaśpiewać piosenkę,powtórzyć melodię, wyklaskać rytm, znaleźć dźwięk zagrany przez egzaminującą na klawiaturze, przy kolejnej melodii zagranej dwukrotnie odpowiedzieć czy została identycznie wykonana, czy z jakąś zmianą, orzec czy wygrana melodia wznosi się czy opada i pewnie coś jeszcze o czym zapomniałam lub nie wiem. (Dziecko jest zostaje w sali samo przed komisją). Wymagania były wcześniej publikowane. Niektóre dzieci chodziły na zajęcia przygotowawcze. Czy córa chciała? To nie jest wymierne. Bo co może taki kilkulatek wiedzieć o takiej szkole? Może mówić że chce, może mieć talent - tu akurat córa spełnia oba warunki - a i tak zohydzi sobie szkołę pierwszymi egzaminami czy specyfiką tej indywidualnej pracy z nauczycielem, czy atmosferą... Moja córa ma entuzjastyczną naturę, jest otwarta wesoła, to i się cieszy. Ale na ile to wystarczy, to nie mam pojęcia. Ale to oczywiście dotyczyłoby każdej szkoły i jakiegokolwiek programu nauczania. :D

Gość gość
ja z 23:09 fajnie:) zdolna jest, myślę że to nie jest bardzo łatwe dla 5 latka, więc gratuluję - będzie się wyróżniać na tle rówieśników

Gość giiugi
Ach, chyba nie odpowiedziałam w pełni. Pomysł na szkołę był mój gdy się zorientowałam że córa potrafi śpiewać. Sama kończyłam muzyczną, ale nie dzienną, a u męża w rodzinie są muzycy. Tak naprawdę jednak pomysł zaczął się od chęci ominięcia szkół publicznych. Martwi mnie po prostu co się z nimi zaczyna dziać. Poziom spada, zachowanie nie ma znaczenia... powoli te szkoły stają się przechowalniami a misja edukacyjna to już jakaś kwestia uboczna, niemal przypadkowo realizowana. Co do szkoły muzycznej, to przynajmniej wiem że pójdą tam dzieci dopilnowane w domu, gdzie rodzicom zależy na ich rozwoju i wychowaniu.

Gość giiugi
Hihi, no, wyróżniała się w przedszkolu i szkolnej zerówce. Teraz przestanie bo dobór był pod jednym kątem do tej szkoły. I to też dobrze. :))))))))))))))

Gość gość
Beznadzieja. Zabierzesz dziecku dziecinstwo ale co tam...można się będzie pochwalic

Gość giiugi
Faktycznie, nie pomyślałam, jaki to horror że będzie grała. W imię fałszywie rozumianego "dzieciństwa" powinnam też dopilnować żeby nie uczyła się czytać ani liczyć, prawda a jeśli będzie narzekać na egzekwowanie tych umiejętności przez nauczycieli, to wypisać ją ze szkoły. A co tam, niech idzie pracować do fabryki w wieku dziesięciu lat. Zmiłuj się, tumanie, i jeśli nie potrafisz samodzielnie i logicznie rozumować a tylko powtarzasz bełkot dla mas, to lepiej się nie wypowiadaj.

Gość gość
Gratuluję :-) Chcesz, żeby się nauczyła grać czy grała profesjonalnie?

Gość gość
No i autorki dziecko nie będzie chodziło do szkoły z byle kim ale z równie utalentowanym jak ona :D

Gość giiugi
Nie patrzyłam na to w ten sposób, pod kątem jakiegoś celu. Szkoła ma być dobra i środowisko sprzyjające rozwojowi. Reszta wyjdzie "w praniu". Dobra, dziewczyny... zbieram się. Dzięki za odzew. Spokojnej nocy.