Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anakanda

wysokie leukocyty u dziecka poltorarocznego

Polecane posty

Gość anakanda

witam u synka w badaniach krwi wyszlo wbc 18,8 , przy normie 10,0 ,badania byly robione w trakcie grypy zoladkowej,lekarz stwierdzil tez powiekszone wezly chlonne i kazal powtorzyc badania za 4 tyg,czy te lekocyty to moze byc stan zapalny czy cos powazniejszego?

Gość gość
up

Gość gość
masz cała morfologie

Gość gość
i masz norme dla dorosłych

Gość gość
i jeszcze jedno, 18,8 to wynik z czasu jelitówki czy to powtórzone badania?

Gość anakanda
to wynik w trakcie jelitowki

Gość anakanda
a pozostale sa w normie,crp tez wyszlo 1,26

Gość gość
aha to normalny wynik moje dziecię, co prawda wtedy półroczne, miało 17 z kawałkiem, norma dla dzieci w wieku twojego i mojego jest do 15 wiec to nie jest jakiś wielki wynik, ot wirusówka i tyle

Gość gość
Przyczyny mogą być różne, nie ma co gdybać. Trzeba powtórzyć badanie, ale ja zrobiĺabym powtórne wcześniej, po 2 tyg. żeby zobaczyć w którą stronę to idzie, czy spada czy rośnie.

Gość gość
crp w normie czy nie?, bo to co napisałaś niewiele znaczy poza tym, masz normy dla dorosłych tam zapewne, dla dzieci są inne normy i to co masz niby w normie, w normie być nie musi

Gość gość
11:44 Czytałam że u dzieci norma jest do 10800. Syn w wieku 13 mcy miał 7 tys z kawałkiem

Gość gość
nie, to jest norma dla dorosłych mam doświadczenie w temacie

Gość anakanda
crp w normie nie mam norm bo to sa wyniki ze szpitala,lekarz mowil ze tylko te leukocyty sa podwyzszone , na wypisie ze szpitala pisze stwierdzono leukocytoze, badanie powtorzyc za 4 tyg.

Gość gość
i jeszcze jedno nawet dla 5 latka wbc norma jest do 13

Gość anakanda
lekarz mi mowil ze norma jest do 10 tys

Gość gość
no to czyli wirusówka, jak jest crp w normie to nie ma "bata" na Mariolkę, ale to nie bakteria i nie stan zapalny ciekawi mnie tylko poziom leukocytów i granulocytów no i czy robiono wam w szpitalu wymaz z kału na obecność czegoś?

Gość anakanda
nie robiono wymazu

Gość gość
autorko nie chciałabym podważać autorytetu lekarza, bo wiadomo jest lekarzem, ale czy on się na rozumy pomylił?

Gość gość
no to jednak słaby lekarz normalny lekarz niestety zbada z jakim wirusem mamy do czynienia, my mieliśmy wszystkie badania w 2 dni i wiedzieliśmy co w pupie piszczy że tak zapytam, gdzie to ten szpital się znajduje?

Gość gość
nawet w internecie normy można znaleźć i sa one takie jakie są: WBC - krwinki białe, czyli leukocyty. Chronią organizm przed bakteriami, grzybami, wirusami, pierwotniakami. Dzielą się na trzy grupy - granulocyty, limfocyty i monocyty. Każda z nich walczy z innym rodzajem infekcji. U zdrowego niemowlęcia i małego dziecka liczba leukocytów waha się od 8000 do 15 000 w mililitrze krwi.

Gość gość
Fakt gdzie indziej piszą że norma dla małych dzieci jest do 15. Czyli po prostu trzeba powtórzyć

Gość gość
widzisz " specjalisko" a ja znalazłam takie coś:Leukocyty, czyli białe ciałka krwi lub krwinki białe, są komórkami niszczącymi wrogie organizmowi mikroorganizmy, takie jak bakterie, wirusy czy grzyby. Ilość leukocytów u dzieci powinna mieścić się między wartościami 4000 i 10800 komórek na mililitr krwi

Gość gość
11:58 Ale o co ci chodzi, co się mądrujesz, dziecko autorki i tak ma przekroczone normy! O tym jest temat! P.S Ale jak dla ciebie internet to największy autorytet. .. " nawet w internecie.. " :D

Gość gość
dzieci są też 10 letnie specjalistko ja mam wiedzę z hematologii bezpośrednio moja droga, wiec nie wyszukuj mi durnych norm

Gość gość
no i ja napisałam słowo "nawet w intrenecie", nie tylko w internecie ale do rzeczy oczywiście, z zaleceniem lekarza jest potrzeba powtórzenia wyników na szczęści tu się spisał ok i zalecił uff musisz autorko wiedzieć, ze leukocytoza może trwać 4 do 6 tygodni, wiec wcześniej robić morfologii nie ma sensu, no, ale skoro się niepokoisz to zrób a mam pytanie jeszcze rozmaz był robiony czy nie?

Gość gość
autorko był rozmaz? i czy masz kwit w ręku dot. wyników krwi?

Gość gość
no halo najpierw cos piszesz, a potem znikasz

Gość anakanda
wbc 18,8 rbc 4,16 hgb 11,2 hct 34,5 mcv 82,9 plt 370 glukoza 59 crp 1,26 mocznik 18mg na141 mmol k4,03 to sa wszaystkie wyniki jakie mial! gosc 12.38 ja nie siedze caly czas przy laptopie .

Gość gość
no dobra wiadomo troszkę słabe te czerwone krwinki słuchaj na wynikach hematologii normy są do 15 wiem, ze jest przekroczenie, ale to wynik infekcji tylko jakiej infekcji? tego nikt nie wie a co się działo z dzieckiem?

Gość anakanda
dziecko mialo temp 3 dni po 39 , wymioty biegunka oslabienie.