Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co na gorączkę?

Polecane posty

Gość gość

Synek dostał wysokiej gorączki. Podałam paracetamol, ale nie działa :( Czy lepiej podać lek z ibuprofenem czy jeszcze raz paracetamol?

Gość gość
Ile lat ma dziecko? Jak wysoką gorączka? Ile czasu minęło od podania paracetamolu?

Gość gość
Moja ma 1,5 roku paracetamol tez na nia slabo dziala. 5ml ppdaje i po godz troxge spada goraczka ale max na 2 godz. A po ibuprofenie po 15 min goraczki nie ma i to do 8 godz albo i dluzej. Ale lekarz mi kazal przy goracCe podawac co 6-8 godz na zmiane i tak robie.

Gość gość
Podaj przede wszystkim w odpowiedniej dawce, paracetamolu 15 mg/kg- zawsze max. dawkę, nurofenu lub ibumu 5-10/kg m.c. Jak jeden lek nieskuteczny to po 4 godzinach podajesz z drugiej grupy. Jeśli dziecko ma ponad 2 lata może dostać lek łączony- Kidofen duo , najskuteczniejszy, ale na receptę. Jak gorączkuje tak że ciężko zbić mimo podawania właściwych dawek leków- do lekarza.

Gość gość
Ja podawałam nuforen jak dziecko miało np 39,3 po godzinie jak temp spadła jedynie do 38,7 to podawałam paracetamol. Wtedy był spokój na kilka godzin.

Gość gość
Ibuprofen jest dodatkowo przeciwzapalny. Na moja corke lepiej dzialaja te leki niz paracetamol. Przy duzej goraczce mozesz podawac naprzemiennie ale trzeba bardzo pilnowac dawek,najlepiej zapisywac co i o ktorej podajesz. Najszybciej dzialaja czopki ale to w ostatecznosci.