Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wybór lekarza, jakiego polecacie na NFZ czy prywatnie, na co zwrócić uwagę

Polecane posty

Gość gość

Zaszlam w ciążę, nie mam jeszcze swojego lekarza, moja poprzednia ciążę prowadził ktoś nie zbyt odpowiedni, ciągle co nie bylo, przez to o 2 tygodnie za późno dowiedziałam się ze poronilam. Teraz mieszkam w innym miescie, nie znam nikogo, jedyne na co mogę się powoływać to znanylekarz.pl Lekarz prywatnie czy na NFZ? Czy na NFZ wszystkie badania są refundowane? Gabinety lekarskie prywatne są dobrze wyposażone. Co robić? Muszę dokonać szybkiego wyboru

Gość gość
Ja wybrałam lekarza w przychodni przyszpitalnej przy szpitalu, w którym będę rodzić. Na NFZ. Te badania, które są obowiązkowe są darmowe. Test Pappa czy USG 3D/4D jeśli się chce trzeba robić prywatnie. Ale podstawowe badania mam za darmo, a lekarz jest dobry. :) Poza tym jest szansa, że spotkam się z nim przy porodzie, a zawsze to raźniej zobaczyć znajomą twarz. ;) Co do jakości lekarzy to nie ma reguły, że prywatnie dobry, a NFZ zły czy odwrotnie. Ja rozwazalam jeszcze wykupienie abonamentu w luxmedzie, ale koniec końców zrezygnowałam, bo i tak wizyt i badań mam dużo. Zabrakłoby mi czasu jeszcze na dodatkowe prywatnie.

Gość gość
Ja wybrałam prywatnego, chociażby z uwagi na to, że chce mieć stały kontakt ze swoim lekarzem, mój odbiera telefony, odpisuje na maile.

Gość gość
Jeśli na NFZ (a polecam) to zwróć uwagę na to czy robi usg. Generalnie przy prawidłowej ciąży przysługują tylko 3 badania USG na całą ciążę, ale fajny lekarz przymknie na to oko. Chodzę na fundusz i na pierwszej wizycie ginekolog zapewnił mnie, że będzie mi robił co miesiąc i póki co dotrzymuje słowa (32 tc). Dodatkowo co miesiąc dostaję skierowanie na bezpłatne podstawowe badania (na początek te wszystkie różyczki, toxo, hiv itd, teraz już tylko na mocz i krew plus glukozę w swoim czasie). Płaciłam tylko za genetyczne i połówkowe w 3d. Zapewnił mnie również, że jak coś się będzie działo to mogę dzwonić do niego na kom. Opinie na necie to potwierdzają. No i dodatkowy plus że pracuje w szpitalu, w którym rodziłam pierwsze dziecko i chcę rodzić to :) w pierwszej chodziłam prywatnie do innego, wydałam majątek a wcale nie byłam traktowana lepiej niż teraz.

Otoz to. Sama chodze i chodzilam prywatnie. Ale jeden lekarz prywatnie faktycznie super, mozna bylo napisac maila, dzwonic, wizyty odbywaly sie o czasie, za wszelkie spoznienia przeprosiny. Musialam jednak zmienic lekarza bo cos sie mu tam wydzialo i niestety jestem srednio zadowolona.place wiecej a wizyty krotkie, zawsze ppoznione itp. Z tym, ze u mnie w miescie nie ma db lekarza na nfz, wiec bylaby lipa. Jedynie co to moglam pomyslec lepiej i do tego do ktorego chodze (bo jednak jest doswiadczony, chwalony i pracuje w szpitalu) zapisac sie wczeesniej na nfz do takiej przychodni. Szkoda kasy generalnie. Wszystko jest fajnie, dopoki w ciazy jest ok i chodzisz raz w mcu i nie zleci Ci duzo badan. Gorzej jak musisz sie pojawic np drugi raz. Te pieniadze lepiej przeznaczyc na co innego. Gdybym kiedys znow byla w ciazy to raczej pojde gdzies na nfz.

Gość LejdiDii
Najlepiej przed umówieniem wizyty popatrzec sobie opinie o danym lekarzu w internecie - są takie strony. To nie ważne czy prywatnie czy na NFZ wszędzie zdarzają sie konowały, ale i dobrzy lekarze... Ja osobiście mam wykupiony pakiet w Luxmedzie i nie musze latac do internisty po skierowania -umawiam sie od razu to specjalisty.