Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malkontentka10

Przyjaciele, czy przsadzam?

Polecane posty

Gość malkontentka10

Hej, Postaram sie krotko opisac co mnie trapi. Mam prawie 33 lata, i okolo 3 lata temu wyprowadzilam sie z Pl, z duzego miasta. Mieszkalam troche w Europie i w USA (mniejsza o to). Mam prace, wlasne zycie, ukochanego, ciagle jezdze gdzies - poznalam mase nowych ludzi (wiadomo przeprowadzki) - mozna powiedziec ze nie narzekam. A jednak bardzo mnie boli to ze moi znajomi z Pl w zasadzie wszyscy sie ode mnie odsuneli- zawsze dbalam o kontakty, pisalam maile, dzowonilam gdy bylam w kraju, dzownilam czasem zza granicy (przy waznych okazajach jak sluby, nie w dzien slubu, czy dzieci czy tez smutniejszych okazjach), no jednym slowem staralam sie. Nie bylo zadnych konfliktow miedzy nami, przeciwnie masa dobrych wspomnien i mile chwile podczas moich odwiedzin, jednak stopniowo wszyscy mnie poodcinali - nie mowie o jednym kregu znajomych, tylko czasem o pojedynczych znajomych. Coraz rzadziej odpisywali na maile - albo pisali cos w stylu "u nas ok", albo mowili ze nie lubia pisac maili (ale tez nie dzownili - nawet skypem). W koncu zauwazylam, ze tylko ja zabiegam o te kontakty i jak sie kapnelam to tez sobie odpuscilam, ale trapi mnie ptanie dlaczego tak sie stalo. Ok, jestesmy dorosli - ja to rozumiem, nie wymagalam kontaktow jak w liceum czyli plotkowania po kilka godzin w tygodniu - ja to nparwde rozumiem! Ale 'czestotliwosc' odpowiedzi na moje maile spadla mnie wiecej do 1 na rok, o ile w ogole.... Stopniowo bylam coraz bardziej nie w temacie az w koncu od osob trzecich dowiadywalam sie np. o ciazach czy slubach (nie chodzi o imprezy), szanuje to ze ktos nie ma ochoty na kontakt ze mna - nie musi sie tlumaczyc. Jesli z boku widac wyraznie to powiedzci mi prosze. Moze ja cos zrobilam zle i nie wiem co? Za duzo wymagam Waszym zdaniem w tych kontaktach? Moja praca jest zwiazana z pisaniem i napisanie maila dla mnie to zaden wysilek z drugiej strony sa telefony/skype i tez nie wiedze zainteresowania a nie chce sie narzucac - zwyczajnie jest mi przykro....

Gość gość
To calkowicie normalne ze kontakty sie rozluzniaja. Nie macie tego samego zycia, nie macie o czym rozmawiac.... taka prawda.

Gość Edyta11111
Szczerze to pewnie zazdroszczą Ci takiego życia :) ja np. też byłam w podobnej sytuacji jednak moja znajomi nie mieszkali daleko. Kiedy organizowałam spotkania to zawsze ja, i jeszcze czasem niektórzy niechętnie odpisywali że im nie pasuje itp. też przestałam się starać a szkoda :(

Gość malkontentka10
no widzisz - i tak i nie, bo ja przeciez nie zapomnialam i staram sie uczestniczyc w starym zyciu - tylko ze spotykam sie za kazdym razem z odmowa, jestem wykluczana - nawet o waznych rzeczach w zyciu nikt mi juz nie mowi (dowiaduje sie przypadkiem). Z drugiej strony ostatnio uslyszlam dlaczego nie powiedzialm ze przyjezdzam - a co mialam telegram przyslac, skoro ktos przez ostatnie dwa lata sie do mnie nie odezwal ani razu? nic z tego nie rozumiem, nie rozumiem co takiego zrobilam....

Gość malkontentka10
Edyta - ale oni nie wiedza dokladnie jakie mam zycie, nie opowiadam o szczegolach wlasnie zeby nie mieli takiego poczucia (dobrze mi sie uklada zawodowo), kiedys probowalam opowiedziec - ale widzialam ze to drazni wiec przestalam. Pytam co u nich itd. ale widze mur - i to jest najdziwniejsze bo tak zachowuja sie niemalze wszyscy, a nie osoby z jednego kregu. Z drug str moi 'zagrniczni' znajomi zmieniaja miejsca i kraje i kontakt trwa... ale nie w tym rzecz

Gość Edyta11111
Kurcze, to znaczy że po prostu nie chcą utrzymywać z Tobą kontaktu. To, że nie opowiadasz im o swoim życiu to bardzo dobrze z Twojej strony że się tym nie chwalisz ale może jakoś się dowiedzieli że masz takie fajne życie i są zazdrośni, zdołowani i marudni :D bardzo jest smutne to co mówisz bo ja sama za miesiąc wyjeżdżam za granice czuje że u mnie będzie taka sama sytuacja.

Gość malkontentka10
Edyta - ale to jest cos czego ja nie ograniam, nie wiem czy sa az tak zaslpeinie zawscia (moim zdaniem nie ma powodow), lubie swoje zycie ale to inny temat. Pytalam co u nich itd. w koncu tez zaczelam olewac i ostatnio juz do nikogo nie dzownilam/nie proponowlam spotkania to spotkalam sie z pretensjami dlaczego nie mowilam ze bede??? W ogole nie wiem o co chodzi;-(( Przykro mi jak cholera bo znalismy sie 20 lat, i zostalam odcieta w sumie jednym cieciem, i jeszcze mam wrazenie ze wszyscy tutaj mowiac mi 'olej to' mowia ze widocznie na to zasluzylam;/

Gość gość
a ja wam powiem dziewczyny jedno , przestałam zabiegać o utrzymanie znajomości po tym gdy kilkukrotnie przekonałam się ,że są one podtrzymywane tylko raz, z mojej strony a dwa, ze strony znajomych tylko wtedy gdy było im to potrzebne ! Ludzie są teraz tak interesowni , że zapominają iż mimo wielu problemów można kogoś zwyczajnie lubić za to kim jest i za to że od czasu do czasu można wspólnie spędzić kilka chwil choćby tylko po to aby sobie pogawędzić a nawet wyżalić ze swych codziennych utrapień ! Kiedyś Polacy posiadali więcej kultury ! I to uważam jest bardzo ważną sprawą w życiu człowieka ! Teraz , kultury coraz mniej i wszystko inne jest przeliczane na zysk i straty ! Nie mam zysku = nie mam czasu !

Gość gość
Tez zauwazylam, ze sporo osob sie odcina, ale mysle, ze sa poprostu za bardzo pochlanieci swoim zyciem. Jak juz sie pojawi maz i dzieci oraz kredyty wtedy z mlodych fajnych ludzi robia sie jakies sfrustrowane marionetki. Za kazdym razem jak jade do Polski to slysze wiecznie narzekania na to i owo. Jak ja mowie, ze mam fajne zycie i nie mam na co narzekac to sa jakby zli no bo jak tak mozna. Coraz mniej tematow mamy wspolnych bo ja jeszcze nie mam dzieci tylko razem z chlopakiem oddajemy sie podrozom. Moi znajomi tego nie rozumieja. No coz takie zycie. mam w sumie kontakt staly z 5 dobrymi znajomymi z Polski i mi starczy.

Gość malkontentka10
no ale prrzeciez poza polska ludzie tez maja kredyty/rodziny/ obawy o prace wiec nie rozumiem zwiazku jednego z drugim i powoli zaczynam myslec ze to jest taka kultura polska - trche jeszcze jednak prymitywna "czyli ze jak cie nie widze to nie istniejesz" - wlasnie tego nie moglam zrozumiec ze moi znajomi z Londynu inczaje sie odnosili do mnie gdy przenioslam sie do USA, normlanie pytali jak mi sie podoba / co slychac i z wzahjemnoscia a z polskimi znjomymi to jest w jedna strone jakby;/