Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

za duża główka u niemowlaka

Polecane posty

Gość gość

czy ktoras z was zetknela sie z tym problemem? co to oznacza? Pediatra na ostatniej wizycie zmierzyla glowke mojego 3 miesiecznego synka i stwierdzila ze jest za duza. Urodzil sie z glowka 35cm teraz ma 42. Strasznie sie boje, skierowala nas do neurologa i nic nie powiedziala:(

Gość gość
do tego powiedziala ze ma male ciemiączko i ze zazwyczaj dzieci z duzymi glowami maja duze ciemiaczka. Sama nie wiem co o tym myslec. Wizyta dopiero za 2 tygodnie, chyba oszaleje z niepokoju

nie denerwuj się ja przerabiał to z dwójką dzieci, neurolog skieruje Cię pewnie na usg główki przezciemnieniowe i będzie dalej kontrolowani, jak masz jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem. Moi chłopcy mają teraz 5 i 2 latka i wszystko jest ok. A jak to u Was w rodzinnie wygląda z wielkością głów? Bo moi mają po dziadku takie duże

Gość gość
no wlasnie nie wiem, nikt nigdy nie zwracal na to uwagi. W ogole sie zdziwilam ze uznala ze ma duza glowe bo ja ani nikt inny tego nie widzi, jest normalnym dzieckiem. A jak duze byly glowki twoich dzieci w 3 miesiacu?

oboje przy urodzeniu mieli 35 cm, a w trzecim miesiącu dokładnie sprawdziłam w książeczkach zdrowia to starszy miał 42,5 a młodszy 41.

Gość gość
Rozmiar głowy nie ma wpływu na to czy ciemiączko jest małe czy duże. Największe znaczenie ma to w jakim tempie ciemiączko zarasta. Nie powinno odbywać się to zbyt szybko bo właśnie to jest groźne dla dziecka. Bardzo duże znaczenie ma w tym przypadku ilość podawanej wit D3. Pediatra do którego chodzisz z dzieckiem powinien ustalić dawkę i trzeba się tego trzymać bo właśnie zbyt duża ilość tej witaminy powoduje szybkie zarastanie ciemiączka. Nie rozumiem tylko dlaczego lekarz dopiero teraz to zauważył bo przecież powinien kontrolować ciemiączko przy każdej wizycie chociażby jak jesteś z dzieckiem na szczepieniu. Ty piszesz że jest za małe w stosunku do dużej główki i pewnie stąd to skierowanie do neurologa. Zrobisz jak uważasz ale ja bym nie czekała tyle czasu na wizytę tylko spróbowała znaleźć coś we wcześniejszym terminie nawet gdyby to miało być prywatnie. Powodzenia i zdrowia dla niunia

z jednym i z drugim byłam skierowana do neurologa i tak mieliśmy wizyty co parę miesięcy do 2 roku życia, wszystko było ok, konsultacje zakończone, między czasie porobili nam trochę badań a ja uważam że tego nigdy za wiele, więc naprawdę nie stresuj się będzie wszystko ok

A ile na ile ma to ciemiączko? ile było po urodzeniu? Młodszemu też dość szybko ciemiączko zarosło i nikt nie stwierdził z tego tytułu nieprawidłowości

Gość gość
po urodzeniu mial 1x1 a teraz nie wiem ile ma pediatra powiedziala tylko ze jest male ale miesci sie w normie, tyle ze to dziwne ze przy duzej glowce jest taki male....i badz tu madry

dobrze że Cię skierował do neurologa, ja bym na twoim miejscu spokojnie poczekała na wizytę, przygotuj sobie na karteczce szczegółowe pytania jakie jakie chcesz zadać neurologowi, bo przeważnie tak jest że w gabinecie się o wiele spraw zapomina zapytać, a jak pediatra powiedział że jeszcze jest w normie to tym bardziej się nie martw, będzie wszystko ok, choć wiem że łatwo powiedzieć :) ja się przy pierwszym też bardzo wszystkim stresowałam :)

Gość gość
na pewno jest wszystko w porządku, już bez przesady głowy są różne, mojemu dziecku tak mierzyli, ze była raz większa raz za duza, raz w normie, po tym kiedy byłą niby za duża i tak cie starszą usg główki miał robione kilka razy z innych powodów i wszystko w normie a wielkość i przyrost zależą od predyspozycji genetycznych i sposobu mierzenia

Gość gość
moze to tylko wodoglowie?

Gość gość
bez komentarza....

Gość gość
a czy wasze dzieci maja mierzone ciemiaczka regularnie?moja pediatra tylko dotyka ręką, nie mowi ile cm

Gość gość
up

Gość gość
Nasz synek tez ma duza glowke.. moze nie za duza ale do malych nie nalezy.. 3 miesiace i 40 cm (z tym ze to wczesniak). U nas nieestety wplyw na to moga miec poszerzone komory mozgu ; ( niby nie duzo ale jednak sa poszerzone a od razu po porodzie zdiagnozowali u niego wodoglowie.. naszczescie inni lekarze twierdza ze nieco poszerzone komory sie zdarzaja i daleko mu do wodoglowia ;)

Gość gość
Miałam podobne wymiary u synka. Też mieliśmy robione USG głowy i nic nie wykazało. A czy w ciąży usg wykazało jakiekolwiek nieprawidłowości? Bo u nas wszystko było w porządku, więc ja się nie przejmowałam jakoś bardzo. Natomiast chciałam powiedzieć swoje zdanie nt. mierzenia głowy, bo u nas ta główka często była mierzona i zdarzyła się, że obwód pomiędzy 2ma pomiarami spadł. I wtedy właśnie zdałam sobie sprawę, że te pomiary na dobrą sprawę o kant d..py można potłuc. Jak się lekarce miarka przyłoży, taki wyjdzie obwód, a różnica 2 cm to już dużo na siatkach centylowych.

Gość gość
Z tym mierzeniem to tez prawda ;) u nas przez te komory kazdy lekarz mierzy glowke.. 21.04 glowka 36 cm, 28.04 wg neurologa 38 (*a nawet ponad) i 06.05 - 37 cm.. nie wiem skad takie roznice bo przeciez zawsze mierzy sie w najszerszym miejscu ;)

Gość gość
Mój synek ma 7i pół m-ca i ma obwód główki 46cm. Ciemiączko jest regularnie kontrolowane przez lekarza gdy jesteśmy na szczepieniu i jest ok. Karmię piersią ale za każdym razem też lekarka pyta mnie w jaki sposób rozszerzam dietę dziecka ze względu na to że np kaszki czy mm są dodatkowo wzbogacone wit d3 a jej nie można przedawkować.

Gość gość
Nie ma się co martwić na zapas. Tylko wybierzcie sie do dobrego neurologa, np. Pani Marii Wojdyły (http://neurologwroclaw.com/), sama tam chodzę z moim synkiem.

Gość gość
ja miałam z synkiem też podobne 'niepokoje'. mój miał w 3mc 40,5 cm w ramionach, a główka miała 42cm. jednak byłam u neurologa (www.medintel.com.pl) i okazało się, że nie ma powodu do obaw. może również zamiast się denerwować i po prostu lepiej skonsultować to z innym lekarzem :)))

Gość basiaT5
Spokojnie :) Miałam z córką podobny problem i po wizycie u pediatry do którego chodzę zawsze z córką wybrałam się do lekarza Marka Bachańskiego i powiedział że nie ma się czym martwić :) Zrobił małej niezbędne badania i z czasem główka była odpowiedniej wielkości do rozwoju reszty ciała ;) Tutaj możesz znaleźć na niego namiary http://kcp.pl/lekarz/marek-bachanski/neurolog-pediatra/warszawa/

Gość gość
Kiedyś mówiono że to mają dzieci alkoholików.

Gość etsi1987
do mamy u której u dziecka komory były powiększone. Nie musi być to wodogłowie ?