Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

To dopiero 23. tydzien, a mnie dzis kobieta zalamala.

Polecane posty

Gość gość

Jestem w 23. tygodniu i mam juz ogromny brzuch. Dzis kobieta w sklepie mnie przepuscila w kolejce z tekstem : "prosze, pani idzie pierwsza, w koncowce ciazy, to bardzo ciezko z takim duzym brzuchem stac". Ja jej na to, ze jeszcze 4 miesiace mi zostaly, a ona oczy wytrzeszczyla i mowi: " to albo beda blizniaki, albo dziecko ogromne, bo przeciez ma juz pani taki duzy brzuch jak przed samym porodem" Naprawde bardzo kulturalne to bylo z jej strony. Jak wyszlam ze sklepu, to chcialo mi sie plakac. To jak ja bede wygladac w 9. miesiacu????? [Beksa]

Gość gość
Głupia baba. Nie wie, że każda ciąża jest inna i że wielkość brzucha zależy od bardzo wielu czynników? ! W pierwszej ciąży brzuch miałam taki, że w 6 mscu wyglądałam na bardziej zaawansowaną od koleżanki, która była w 9. Teraz też jestem w 6 i czasem w ogóle nie widać ciąży (zależy co założę na siebie) w dodatku mały brzuszek wyskoczył mi już w 4 mscu ale od tych dwóch miesięcy mój wygląd oraz moja waga praktycznie nie zmieniły się. Każda kobieta w każdej ciąży wygląda inaczej. Naprawdę nie masz się co przejmować głupimi komentarzami.

Gość gość
Ja też miałam duży brzuch już praktycznie od piątego miesiąca ale dzidzio był duży (waga urodzeniowa 4360) Dla mnie najbardziej wkurzające było to że przez trzy miesiące musiałam odpowiadać na jedno frustrujące pytanie "to ty jeszcze nie urodziłaś?"

Gość gość
moja mama bedac ze mna w ciazy miala bardzo maly brzuch, ciotka jej sie spytala kiedy planuje dzicko gdy ona juz byla prawe w 7 miesiacu (moja mama zawsze byla chuda) a gdy byal w ciazy z moim bratem to w 6 miesiacu wygladala jakby to byl juz 9 miesiac z bliznietami i niektorzy robotnicy (tepaki) mowili - ale gruba baba, wieloryb wiec to zalezy od kobiety :) nie masz sie czym martwic

Gość gość
dodam ze ja wazylam prawie 3kg a brat 3,5 kg

Gość gość
Co to znaczy duży brzuch? Jeżeli kobieta jest szczupła i niższego wzrostu to inaczej ten sam brzuch wygląda u niej a inaczej u bardziej zbudowanej kobiety. Kolejna sprawa jeżeli poszło wszystko w brzuch to nie ma się czym martwić. Lepiej mieć większy brzuch niż mały. Możliwe, że masz dużą ilość wód płodowych a to dobra wiadomość. A co do dużego dziecka...to trochę wcześnie, żeby ocenić czy dziecko naprawdę będzie duże przy porodzie. I chyba najważniejsze, część kobiet przybiera w pasie w środkowej części ciąży a potem już w nieznacznych ilościach

Gość gość
Koleżanko z 13.48 powiedz mi od kiedy duża ilość wód płodowych to dobra wiadomość? Ciężarna u której stwierdzi się nadmiar wód płodowych do rozwiązania pozostaje pod ścisłą kontrolą lekarza bo może to być groźne zarówno dla niej jak i dla dziecka (przedwczesne oklejanie się łożyska a co za tym idzie niedotlenienie płodu, przy porodzie złe wstawienie się główki w kanał rodny i wypadnięcie pępowiny i masa innych powikłań) Na szczęście tak jak każda kobieta jest inna tak też każda ciąża jest inna i inaczej przebiega;-)

Gość gość
Ale myslicie,ze jest szansa, ze ten brzuch juz taki zostanie, czy raczej na pewno urosnie duzo wiekszy????

Gość gość
Wiele kobiet traci na wadzę w ostatnich tygodniach przed porodem.

Gość gość
A nawet jesli rzeczywiscie to co ?Tak strasznie sie przejmujesz tym ze "masz duzy brzuch" ??? :O

Gość gość
Rozumiem Cię w 100%, bo też takie uwagi słyszałam. Ludzie chyba się czasem nie zastanawiają, co klepią. A po porodzie (karmiłam mm) nasluchalam się, że mam takie duże cycki (sic!), a karmić nie mogę. Zresztą... dziś moja siostra (nie jest w ciąży) usłyszała uwagę o swoich zniszczonych włosach od obcej baby w kolejce. Czasem trzeba mieć twardą d**e, niestety.

Gość gość
moze masz wielowodzie jak taki duzy co na to lekarz, wiesz na wielkosc brzucha tez sa jakies standardy w 23 tyg jeszcze jest malutki

Gość gość
Ja w 6 miesiącu miałam duży brzuch w 5 prawie nic nie było widac i nosiłam normalne koszulki , Dosłownie w miesiąc mnie wywaliło . I też usłyszałam , że bede miała blizniaki albo dziecko ogromne , to zależy jeszcze jaki kształt , mi brzuch tylko do przodu rósł , na boki prawie wcale nie poszło . W szpitalu na porodówce dowiedziałam sie , że mam wody w górnych granicach normy , synek od pierwszego dnia uwielbia kąpiele :) , nie słuchaj baby , chyba masz w domu lustra nie ?:)

Gość gość
Mozliwe też , że pózniej brzuch bedzie rósł znacznie wolniej :)

Gość gość
Też miałam ogromny brzuch i w 6 miesiącu ludzie myśleli że już termin porodu. Ale jakoś nigdy mnie to nie bolało, śmiałam się i tyle. A jak radziłam to miałam brzuch jak na trojaczki. Jedyne co mnie wkurzało to jak już urodziłam i leżałam na porodowce nadal z dużym brzuchem bo miałam cc i nie od razu zszedł i słyszałam zdziwienie ze o, mam już dziecko a wyglądam jak inne przed porodem... Po roku spotkałam tą mamusię która ze mną leżała i ja się śmiałam w duchu bo u mnie brzucha ani śladu a ta grubsza niż na porodowce.

Gość gość
dużo zależy też od tego w co się ubierzesz - raz brzuch wygląda na ogromny, raz na mały. Potem faktycznie zwolni jego przyrost. Jeśli jednak to kwestia wielkości dziecka to może masz cukrzycę ciążową, wtedy dziecko bardzo szybko rośnie i trzeba przejść na dietę lub insulinę. O cukrzycy można przeczytać na moim blogu http://www.mamik.online-24.pl/ostateczny-koniec-mojej-cukrzycy-ciazowej

Gość gość
Nic sie nie martw, ja tez mialam wielki brzuch, a corka urodzila sie zupelnie przecietnych rozmiarow 3.8 kg, 54 cm. Teraz jestem w 9 tygodniu i juz sie nie dopinam w spodnie, chociaz w sumie schudlam 3 kg. Widac taka nasza uroda ;)

Gość gość
Autorko, śmiej się z tego. Mnie brzuch bardzo poszedł na boki, wyglądało to zabawnie i wszyscy zawsze komentowali, że pewnie dziecko jest ułożone w poprzek, a było ułożone normalnie.