Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Teściowa wymusza na nas zmianę terminu chrzcin....na za rok.

Polecane posty

Gość gość

Powiedzcie mi, czy to jest normalne ? Ponad tydzień temu zmarł tata teściowej. Jest mi przykro, ale miał prawie 80 lat, chorował od dłuższego czasu, od pół roku był jak "roślinka". Nasza córka ma 3 miesiące, jak tylko się urodziła postanowiliśmy, że ochrzcimy ją w naszą szóstą rocznicę ślubu, tj. 6 czerwca. No i teraz teściowa powiedziała, że nie wypada, żeby robić teraz chrzciny, bo ona jest zrozpaczona i w żałobie, a jak jednak teraz będzie to nie przyjdzie. Mój mąż jest skłonny matce i zaprzepaścić zaliczkę, którą wpłaciliśmy restauracji za poczęstunek. Według mnie to paranoja, przecież to nie wesele, żaden bal z tańcami, tylko zwykły obiad.

Gość gość
Nie napisałam najlepszego. Pytam się - to kiedy według teściowej te chrzciny powinny być ? A ona, że za rok jak już będzie po żałobie.

Gość gość
przeciez to nie wesele a zwykly obiad/ bardziej uroczysty ja bym nie przekladala- powiedz cos np ze sie boisz uroku czy cus I ze rok czasu nie bedziesz dziecka na wplyw diabla wystawiac ;)

Gość gość
chrzest to nie impreza typu slub, jest niezbedny dla dziecka, nie musicie robic zabawy, moze byc skromny obiad i tyle.To wasza decyzja na czym wam zalezy, na ochrzczeniu dziecka czy na hucznych chrzcinach

Gość gość
No doładnie, przecież na chrzcinach raczej tańców nie ma, to zwykły obiad w restauracji i msza a kościele, nic do w żałobie może być niestosowne.Ja bym powiedziała,że ksiądz was uprzedzał,że wystawiacie dziecko na działanie zła, i że się boisz ,albo jakieś tego typu bzdury i niech się teściowa otrząśnie .No i powiedz,że 1 i 3 miesiace to stanowczo za póżno dla Ciebie. Ja bym nie ulegała, jak zaplanowane tak bym zrobiła, przecież czekać rok to trochę dziwne.

Gość gość
tesciowa nie ma racji, chrzest to wazny sakrament i powinien byc zawarty jak najwczesniej.Jak tesciowa nie chce, moze byc bez obiadu, tylko uroczystosc w kosciele, jak to jej nie pasuje to waszym obowiazkiem jako rodzicow jest sie jej postawic, nie ma prawa wam zabraniac chrzestu, to nie ona jest matka

Gość gość
Nie bądź dzieckiem, nie kłam o żadnych złych mocach i powiedz prawdę jak dorosła kobieta, że chrzest to nie bal a zwykły obiad i msza i żeby teściowa nie cudowała. Czasami jak czytam te odpowiedzi to ręce opadają, tylko kłamać i zmyślać ludziom karzecie, zakłamane pionki.

Gość gość
Dobre z tym urokiem, w ogóle nie wierzę w takie rzeczy, ale tak jej powiem :). A co do uroczystości to nic hucznego nie planowaliśmy, zwykły obiad.

Gość gość
czy tesciowa jest osoba wierzaca, czy dla niej chrzest to tylko okazja do swietowania?rozumiem ze ma zalobe ale wlasnie dlatego (widac ma ludzkie uczucia)nie powinna wam utrudniac czegos co jest wazne w zyciu kazdego czlowieka

Gość gość
Ale ja nie bardzo rozumiem czemu miałabym rezygnować z obiadu ? Oprócz teściów będą jeszcze inni goście, np. moja siostra, która przylatuje specjalnie ze Szwecji i mam jej pod kościołem kazać iść, bo dla teściowej obiad w czasie żałoby to wielki grzech ?

Gość gość
Podobny temat: wielka wojna o termin chrzcin Ja się czasem nie dziwię,że ludzie kłamią i cudują, sama zawsze mówię normalnie to co myśłe, ale z dobiorem byłą bardzo różnie, moja siostra manipuluje, kłamie i zawsze postawi na swoim i nikt jej głowy jak mi nie suszy.Wszystko zalezy od odbiorcy, a tutaj ta teściowa chyba zbyt normalna jak widać nie jest.Nie popieram kłamstwa, ale czasem jestem w stanie zroumieć

Gość gość
hi hi hi ciesze sie ze pomoglam ( do starszych osob takie rzeczy predzej docieraja :))

Gość gość
Jak "mamusia" w żałobie to niech przyjdzie tyko do kościoła :) Nic nie odkładajcie bo nie wiadomo co kogo czeka, za rok może zabraknąć następnej osoby i tak w kólko. Niektórzy lubią robić pokazówki, śmierc 80 latka to jest normalne.

Gość gość
jesli tesciowa nie przyjdzie na chrzest to jej sprawa, nie ma prawa was szantazowac.To chora sytuacja ze wymusza, a rodzicom powinno zalezec przede wszystkim na dobru dziecka.Czy zaloba nakazuje tesciowej takze nie chodzic do kosciola?Bo na to wyglada

Moim zdaniem najlepiej, żebyście tego dziecka nie chrzcili wogóle

Gość gość
nie przekładajcie,to nie impreza,tylko sakrament,a jak by wypadła np,teraz komunia to tez kazała by wam przełożyć:/

Gość gość
Sorry, ale teściowej albo się w głowie poprzewracało z tej żałoby, albo zawsze była stuknięta:/ Chrzciny to żadna wielka impreza, którą należałoby przekładać z powodu śmierci członka rodziny. Do tego masz gości z zagranicy, których możliwość przylotu jest ograniczona. Jeśli teściowa jest wierząca to porozmawiałabym na ten temat z Waszym proboszczem i jeśli on nie będzie widział przeciwwskazań do chrzcin w tym terminie to poprosiłabym go o rozmowę z teściową. Może taki autorytet do niej przemówi, skoro zdrowy rozsądek ją opuścił.

Gość gość
dobry pomysl, niech ksiadz z nia pogada, ale i tak nie zmieniajcie planow co do chrztu.Czyli rozmowa z ksiedzem po to zeby i ona przyszla na chrzest, obiadu jesc nie musi

Gość gość
Idżcie do ksiedza, niech jej przetłumaczy, bo wybitnie cuduje. Nie wiadomo co będzie za rok, a jak z dzieckiem coś się stanie to sobie nie darujesz,że nie ochrzciłaś.Cały czas będziesz się tym zadręczała.

Gość gość
Idż do księdza niby przekłądać, a potem powiedz,że ksiadz pierwszy r5az łsyszy, aby przekłądać sakrament z takiego powodu,że sie bardzo zdziwił takim podejsciem.Sakrament to msza, a nie tańce i hulanki, msza jest najważniejsza. Jak teściowa nie zje obiadu to niech nie je, nie jest to normalna osoba, tylko taki wrzód na du/pie który zawsze musi ieć tak jak chce.

Gość gość
Macie rację, myślę, że ksiądz jej przemówi do rozsądku.

Gość gość
Teściowa to jedno, a twój popier/dolony mąż to drugie :o Pamiętaj, że ty też masz coś do powiedzenia to jest tak samo twoje dziecko i twoja kasa! Postaw absolutnie na swoim i jak chcą odwoływać chrzciny to dla swojej rodziny, bo ty swoją zapraszasz, absolutnie nie wdawaj się w dyskusje, wiem, że to głupie takie dzielenie ale zobaczysz, że szybciutko zmienią zdanie, a jak nie to kij z nią! Podporządkowywać życie jakieś porąbanej wariatce? Pamiętaj, że przekładanie na za rok to głupota jeżeli jesteś wierząca, bo gdyby tfu, tfu, odpukać nie daj boże coś się stało to twoje dziecko idzie na tamten świat bez sakramentu :o

Gość gość
tesciowa stwarza sztuczny problem, mojej kolezance kilka miesiecy przed slubem zmarl ojciec, slubu nie odwolali. mi zmarla babcia nie 8miesiecy przed moim slubem, daty sluby nie przesuwaliśmy ani nikt na taki pomysl nie wpadl. widac,ze tesciowa chce grac pierwsze skrzypce,chce zeby bylo po jej mysli. dziecko trzeba ochrzcic i juz.moze niech ksiadz jej to wytlumaczy.

Gość Babcia Jagna
Bardzo mnie dziwi zachowanie Twojej teściowej.Chrzciny, to nie wesele.Dziecko jest najważniejsze i nie powinnaś odwoływać lokalu bo teściowa ma żałobę.To jest chore! Niech babsko się leczy! Nie odpowiada jej termin, niech spada, Ty nie będziesz traciła kasy dla jej kaprysu.Mąż Twój niech się ogarnie, widzę że też ma przyćmiony umysł.Mądrze ktoś Ci napisał.Rodzina męża ma żałobę, nie muszą przychodzić, Ty rób swoje.Życzę udanego obiadu.

Gość gość
To nawet na wesele ludzie przychodzą w żałobie, najwyżej nie tańczą, czy nie piją wódki jak była to bliska osoba. Miałam takie przypadki, że wesela nie można było przełożyć a ksiądz powiedział, że niech każdy robi według swojego sumienia, uczestniczenie w sakramencie, to żaden grzech wręcz przeciwnie.

Gość gość
Tata mojego męża zmarł 2 miesiące przed urodzeniem się mojego syna. Chrzciliśmy go jak miał 3 miesiące. I nikt nie robił problemu że mąż i teściowa w żałobie. Później byl obiad w domu. Tak jak ktoś napisał że chrzest to nie wesele. Jak teściowej nie pasuje to niech nie przychodzi.

Gość gość
twoja tesciowa to wariatka chrzest jest skromna uroczystoscia rodzinna a nie balem na 100 osob niczego bym nie zmienila i ochrzcila dziecko tak jak bylo zaplanowane a po druge żałobe nosi sie w sercu wiec niech szanowna tesciowa tak nie szaleje

Gość gość
Chrzest powinien być dobrowolny, i świadomy dla dziecka. Co wy p*********e o jak najszybszym ochrzczeniu dziecka??! . To tylko po to, aby powiększyć przyszłe grono głupiutkich owieczek dających pieniądze. Jezus jako 30 letni mężczyzna przyjął chrzest. Jezus byłby załamany widząc jak debilnych ma wyznawców słuchających fałszywego proroka ( czyli księży). Nie macie rozumu co nie znaczy że macie ten rozum odbierać tym biednym dzieciom.. A w temacie, nie przekładaj. To dziecko twoje i męża. Ale musisz nad tym mężem troche popracować. Jeszcze troche a będzie na kiwnięcie palcem , a twoje zdanie nie będzie miało prawa bytu. To tyle.