Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hiettt

urlop wychowawczy płatny i ile

Polecane posty

Gość hiettt

witajcie rozumiem ze l4 w ciązy jest płatne 100 % , macierzyński pewnie też a wychowawczy ? rózne info sa w necie wiec pytam was

Gość gość
wychowawczy jest bezplatny

Gość gość
Dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem wynosi 400 zł.Przysługuje,jeśli dochód w rodzinie nie przekracza 574 zł na osobę.

Gość gość
Na wychowawczym możesz dostać z MOPRu zapomogę 400 zł jeśli dochód męża nie przekroczy 500parę zł na osobę, no i rodzinne 77 zł. dziś to załatwiałam więc wiem ;) Macierzyński 80%.

Gość hiettt
no to dobre - czyli jak zwykle matka jest bita w balona , rodzi dziecko a potem umierac z głodu . Kurcze nawet macierzyński 80 % ?? ja nie moge co za złodzieje

Gość gość
czemu jest "bita w balona"? Już nie przesadzaj. Jeśli chcesz to możesz 100% dostawać macierzyńskiego, ale przez pół roku :P Jeśli ma Ci to poprawić samopoczucie. A następne pół roku to 60%. my tez kokosow nie mamy jak jestem na wychowawczym, nie jestes sama

Gość hiett
no przeciez wychowawczy powinien byc płatny chocby 50 % kurcze przeciez wydatki sie wiekszyły a dochód mniejszy , Paranoja . To jak ten macierzynski jest płatny bo juz czytam o dwóch wersjach

Gość gość
No albo caly rok 80% albo pol roku 100% a kolejne pol 60% . Na to samo wychodzi

Gość gość
a kto ci kazał robic bachora? liczyłas ze nogi rozłozysz i kokosy dostaniesz? ach te baby - nie maja kasy-ledwo umowa to l4 a potem jazgot bo dziecko drogie

Gość gość
Macierzynski trwa rok. Możesz brać przez cały rok 80% pensji albo przez pół roku 100%, a przez następne pół 60%. Właśnie dostałam pierwsza wypłatę 60%, ja p********.

Gość hiett
aha dzięki . zupełnie nie jestem w temacie , ale temat mnie nie dotyczy . Pytam z ciekawosci . kilka lat temu jeszcze macierzynski był 6 tygodni .

Gość gość
Jasne :P

Gość hiett
co ci tak jasno?

Gość gość
Urlop wychowawczy przysługuje tylko osobie zatrudnionej.Mam syna z 2012 roku i przebywałam na urlopie macierzyńskim 20 tyg plus 4 dodatkowe.

Gość gość
Na wychowawczy iść nie musisz, mozesz wrocic do pracy to bedziesz miec 100% platne. Teraz i tak nie jest zle. Kiedys 3 miesiace trwal macierzynski i kobiety dawaly rade.

Gość gość
Najlepiej rodzić dzieci i w domu na d***e siedzieć :-P do autorki! Zanim zaszlaś mogłaś sobie poczytać jak wygląda macierzyńskim i wychowawczy! Myślisz że za darmo na d***e będziesz siedzieć a państwo da ci kasę? Jakie te baby są przebiegłe i cwane

Gość gość
cwane? raczej roszczeniowe i leniwe

Gość hiettt
gość dziś Najlepiej rodzić dzieci i w domu na d***e siedzieć jezyk.gif do autorki! Zanim zaszlaś mogłaś sobie poczytać jak wygląda macierzyńskim i wychowawczy! Myślisz że za darmo na d***e będziesz siedzieć a państwo da ci kasę? Jakie te baby są przebiegłe i cwane Zgłoś gość dziś cwane? raczej roszczeniowe i leniwe he he he he nie jestem w ciązy :) gamoniu leniwy

Gość gość
No no bo "siedzenie" w domu z dzieckiem to istny relaks ;) Tak chyba piszą baby ktore nigdy nie opiekowały sie swoimi dziećmi. Dziekuj***ardzo za takie "siedzenie " w domu juz wole chodzic do pracy . Swoja droga jak zaczynałam prace to zasilek wychowawczy w 2004 roku tez wynosił 400 zł ....to państwo to porażka .

Gość gość
A gdzie jest lepiej?? Ledwo zobaczycie 2 kreski to L4 pozniej rok platnego macierzynskiego ile mozna? Smiac mi sie chce jak narzekacie ja pracuje w uk L4 nie ma pracujesz do konca, macierzynski to 36 tyg po 135f zadne kokosy jesli normalna wyplata byla w ok 600 ?? Niania czy zlobek to zazwyczaj 80%pensji i tak sie zyje na 1 wyplacie i co tez mam zaczac narzekac ?

Gość gość
W Polsce zasiłek macierzyński jest wysoki. W Niemczech wynosi on ok 67% pensji netto, na l4 iść nie można (chyba ze sa poważne problemy zdrowotne), można przestać pracować dopiero 6 tyg. przed terminem porodu

Gość gość
najlepiej dawać d u p y bez zabezpieczenia i nagle wielkie oczy. bo mi się kasa należy. rok na zwolnieniu bo ciąża, rok macierzyńskiego, cztery lata na wychowawczym i narzekają że kasy nie ma!! Kasy nie będzie za odp*****lanie się tępe krowy

Gość gość
Oczywiście ze w Polsce cała polityka prorodzinna jest jak najbardziej ok. Nie wiem skąd się bierze to narzekanie. Pokażcie inny kraj, gdzie można całą ciążę przesiedziec w domu za 100% wypłaty (!), gdzie macierzyński jest tak wysoki, gdzie jest 3 lata bezpłatnego urlopu! Czyli po pozytywnym teście można wrócić do roboty po prawie 5 latach:) ja nie wiem na co wy narzekacie... ze wychowawczy bezpłatny? No sorry ale obowiązkowy on nie jest. Jak długo chciałybyscie siedzieć w domu na utrzymaniu podatników? Ze to nie relaks? A kogo to obchodzi przepraszam?;) Twoja sprawa jak sobie czas organizujesz, ale w pracy nie jesteś wiec dlaczego ktokolwiek ma płacić? Płacone macie w ciąży i rok po, chyba wystarczy?

Gość gość
młodo wychodzić za mąż, rodzic dzieci jaki króliki i całe życie siedzieć na dupie bez pieniędzy. fajnie narzekać na prace domowe to idźcie do pracy a wasze chłopy pójdą na wychowawcze.

Gość gość
porazka państwa to puszczalskie nieroby :-o

Gość gość
Od utrzymywania cię na wychowawczym jest facet, który ci dziecko zrobił, a nie państwo i podatnicy.

Gość gość
Jak czytam te rozczeniowe kobiety to mi się śmiać chce. Rok maciezynskiego maja i im zle. Ja miałam pół roku, pracowałam do 34 tygodnia ciszy i nie płacze. Po maciezynskim miałam wybór siedzieć na bezplatnym i nie mieć kasy albo wrócić do pracy. I wybralam to drugie, na 3/4 etatu zamiast narzekać (wychowawczy miałabym bezplatny, bo przekraczalismy próg) . Dzieki temu mam stabilna sytuacje, miałam gdzie wrócić (po wychowawczym nie mialabym gdzie wracać).

Gość gość
Moim zdaniem powinni zmienić płatne na l4 w ciąży na 80%. To absurd, że ludzie poważnie chorzy na raka czy inne śmiertelne choroby dostają 80%, a baba w ciąży, której najczęściej nic nie dolega dostaje 100%.

Gość gość
śmiechem jest rodzenie dzieci i nie myślenie za co ich te matki polki wykarmią !! jak można nie pracować na własne dziecko tylko być wiecznie na utrzymaniu , państwa czy męża. wstyd żeby matka na chleb dla dziecka nie mogła zarobić bo przecież ona urodziła święta krowa! i całe życie musi siedzieć i wychowywać dziecko. jasne, jasne,

a do tego dodatku wychowawczego bierze się pod uwagę dochody z ubiegłego roku? czy obecne?