Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Katika666

Test ciążowy a nadczynność tarczycy

Polecane posty

Gość Katika666

Cześć dziewczyny! Pomocy, zrobiłam test ciążowy i ujrzałam wymarzone dwie kreski. Ale naczytałam się że jak ktoś ma nadczynność tarczycy, jak ja (0,3) to też wychodzi pozytywny. Co prawda spóżnia mi się okres, i mam obawy ciązowe. Byłam dzisiaj u ginekologa ale za wiele się ne dowiedziałam, powiedzial że to młoda ciąża ale czy wszystko jest ok będzie wiadomo za 3 tygodnie na usg. Nie zlecił mi nawet bety hcg, po powiedział że skoro wszystkie testy wychodzą pozytywnie to nie ma po co :/

Gość gość
to idź sama na bete, czemu nie leczysz tarczycy a robisz dziecko? wiesz że to niebezpieczne?

Gość katika666
Nigdy nie miałam chorej tarczycy, dowiedziałam się że mam nadczynnośc lekką dzień przed tym jak testy wyszły pozytywne ;) u mnie beta kosztuje 70 zł, masakra

Gość gość
Na tym etapie niczego więcej się nie dowiesz. Robienie bety też nie ma sensu.

Gość gość
0,3 w ciazy to norma (od 0,23). Ja miałam 0,005 i zaszłam, teraz jestem w 17. Tygodniu. Dodam, ze o nadczynnosci dowiedziałam sie w ciazy i dopiero w 9. Tyg zaczęłam brać leki. Obecnie wszystko jest ok, tarczyca w normie, ale mam zdiagnozowanego Gravesa. Także spokojnie czekaj, zgodnie z zaleceniem lekarza. W ciazy jesteś raczej na pewno

Gość katika666
Może mi się ta nadczynność zrobiła właśnie od ciąży..? Według moich obliczeń to juz poczatek 5 tygodnia.. dlatego chciałam sprawdzić na becie czy dziecko rozwija się prawidłowo, i czy jest wystarczajaca ilosc hcg

Gość gość
umów się do endokrynologa, za 70 zł tez bym nie robiła bety:-/ u mnie kosztuje 25 zł, nie rozumiem skąd takie cenowe rozstrzały :-/. Zrób za dwa i 4 dni ten sam test, jak bedzie ciemniejszy to jest fasolka

Gość gość
bardzo możliwe, że niedoczynnosc lub nadczynnosc uaktywnia sie w ciąży. Ja mam niedoczynność i moje tsh w ciąży od razu wzrosło, musiałam dostać wiekszą dawke leku

Gość katika666
Robię codzinnie od soboty ( wtedy dowiedziałam się o ciąży) w sumie to już 4 dni a nie 3. I już wychodzą mi od razu 2 wielke grube kreski ;) jestem dobrej myśli, ale 3 tygodnie to straaaasznie długo :p chciałam znać bete to bym była chyba spokojniejsza ale kaski szkoda

Gość katika666
Lekarz w ogóle jakiś gbur mi się trafił, pytałam się o rożne rzeczy a ten zamiast odpowiedzieć kiwał głowa i nie zwracał na mnie uwagi.. martwi mnie że przy siusisaniu boli mnie jak przy zapleciu pęcherza, powiedziałam mu a ten nic :(

Gość gość
skoro taki gbur to zastanów się 10 razy czy taka osoba ma prowadzić Twoją ciąże?? Ja bym zmieniła lekarza natychmiast. Pij wiecej wody może przejdzie, albo idź do rodzinnego niech zleci ci badanie moczu i da leki. Oczywiscie powiedz że wyszedł Ci pozytywny test ciążowy

Gość gość
Sok z żurawiny, ale taki 100%. I do tego dużo wody.

Gość katika666
Jest bardzo fajna pani doktor ale trzeba będzie czekać pare dobrych miesięcy do niej :( napewno kogoś innego znajde, ten zamiast mi powiedzieć, wytłumaczyć, porozmwiać, wypisał skierowanie na hiv, toksoplazmoze i inne takie. Czuje się dalej nie poinformowana.. nie wiem czy już mogę się cieszyć czy jeszcze nie koniecznie.. mam nadzieje że z maluchem wszystko okej.. tydzien.. spytał ktory tydzien a ten że "młoda ciążą'. Ostatni okres miałam 2 maja.. to chyba 4/5.. nie wiem jak się liczy. wychodzi że 4 tydzień i dwa dni, a inni nazywaja to juz piątym ;) Dzięki dziewczyny za pomoc <3

Gość gość
Lekarze w przeciwieństwie do nas podchodzą bez emocji do tak wczesnych ciąż. To faktycznie za wcześnie żeby cokolwiek powiedzieć, nic nawet nie widac na usg, najwyżej może wyczuć pogrubioną macice i dlatego stwierdził "młodą ciąże". Może powinnaś zastanowić się nad prywatnymi wizytami? albo po prostu gościu czeka na załącznik:P

Gość katika666
Mam najdroższy pakiet w luxmed prywatnie w warszawie :/ więc to chyba nie o to chodzi :(

Gość gość
to dzwoń na lux med i zgłaszasz prośbe o wyznaczenie wizyty dodatkowej i mają Cie w ciągu 7 dni zapisac do jakiegoś lekarza. Możesz naściemniać, że jesteś w ciąży i zaczełas plamić i koniecznie musisz się skonsultować z lekarzem. Jak się do kogoś dostaniesz to potem będą Cie w lux medzie dopisywać wtedy kiedy lekarz wyznaczy, nawet jako dodatkowe wizyty.

Gość katika666
Już nie chce drugi raz iść do lekarza bo tym etapie to że odpowie mi na pare więcej pytań nic nie da, poczekam te 3 tygodnie ;) a jutro jak pojde na pobieranie krwi to moze wkrece sie na sekunde do internisty to moze da mi skierowanie na bete ;)

Gość katika666
A miałyście dziewczyny anemie w ciązy? ja mam od urodzenia i lekarze ręce rozkładają, bo nic sie nie da z tym zrobic.. boje sie że dzidzi zaszkodzi :( Żelazo nic mi nie daje...

Gość gośćania
sorry autorko ale czy ty chcesz być mądrzejsza od lekarza? skoro nie skierował cię na inne badania to znaczy, że nie ma takiej potrzeby, rozumiem że równiesz skończyłaś medycyne i masz wyższy stopień naukowy od niego skoro wątpisz w jego kompetencje co ci da ta beta? lekarz zalecił ci- tak jak każdej wizytę za kilka tygodni, żeby kontrolować przebieg ciąży i tyle-wielkiej filozofii tu nie ma:/ co bedziesz sobie do tego czasu codziennie latac na bete i wydawać bezsensownie kupe kasy tylko po to, żeby czuć się spokojnie? zawsze cos może sie wydarzyć i na każdym etapie ciąży- i jak lekarz zauważy to ci to powie-dostalaś zalecenia zrobienia standardowych badań, które faktycznie są ważne na tym etapie i tego się trzymaj poza tym ciąża trwa 40 tyg czyli jakies 280 dni-rozumiem, że zamierzasz biegać jeszcze ponad 200 razy żeby sprawdzic czy ciąża rozwija sie prawidłowo? bezsensu...:/

Gość Katika666
Ale to jest chyba moje ciało i dziecko i chyba mam prawo będąc u lekarza zostać o wszystkim poinformowana. A jeżeli zadaje pytanie na ważne tematy a zamiast odpowiedzi dostaje obojętność to też uwazasz za profesjonalizm lekarza? Nie skończyłam medycyny, ale po coś idę do lekarza, a nie żeby wyjść stamtąd bez informacji po które poszłam.

Gość gość
Autorki, jak tam z twoja nadczynnoscia. Ja tez mam nadczynnosc i staram sie o dziecko.

Gość Katika666
Wtedy niestety poronilam, ale teraz samo mi się wyrownalo i jestem znowu w ciazy :)

Gość gość
Ojej, a czy to właśnie nadczyność była przyczyną poronienia czy coś innego? No i gratuluję oczwiście ciązy :) Ja też mam teraz nadczynność, staram sie o dziecko, jestem w stałym kontakcie z endokrynologiem, ale leków na razie nie biorę, tylko jod i vit. d, bo wolne hormony mam w normie.

Gość Katika666
Puste jajo było powodem :( przy nadczynnosci jest zakaz jodu. Przy niedoczynnosci się bierze ;) ja nic nie brałam i samo mi wszystko przeszlo

Gość gość
Kurde, no z tym jodem to tez słyszałam. Chyba nie bede brać :(

Gość Katika666
Moja mama ma niedoczynność czyli hashimoto i musi brać jod i wdychac. Ja miałam absolutny zakaz .. nawet witaminy nie mogłam brać gdzie było troszkę go.. długo już o maluszka się starasz?

Gość gość
Od maja, z tym ze jedno dziecko juz mam, dwuletniego synka. Teraz chcielibyśmy drugie, ale przy okazji wyszła ta tarczyca i tak jakoś idzie. W sumie w pierwsza ciąże zaszłam dopiero w piątym cyklu, wiec tez sie nie spodziewam ze teraz szybko pójdzie. Mam juz 33 lata i to tez robi swoje. W dodatku ostatnio coś szwankuje mi z okresem, bo ostatni miałam na początku lipca. Testy negatywne, ginekolog nic nie widział, prawdopodobnie wypadł mi jeden cykl. W poniedziałek idę do innego ginekologa i zobaczymy co mi powie. A ty w którym tygodniu jesteś? Wyniki tarczycy nadal masz poprawne bez żadnych leków?

Gość Katika666
Ja o 10 lat mniej mam, a i tak się starałam 8 miesiecy. :( a po poronieniu miesiąc i pyk, udało się . Podobno tak jest bo ciało wciąż jest nastawione na ciążę poprzednia. Teraz 7 tydzień :)

Gość gość
To gratuluję :) Ciąża była dla mnie najlepszym czasem w moim życiu. Nic mi nie dolegało, w zasadzie tylko brzuch rósł. Życzę Ci takiej bezproblemowej ciąży. Odpoczywaj dużo, dbaj o siebie. Druga ciąza to już nie to samo co pierwsza, bo jest już dziecko, które trzeba ogarnąć i nie można sobie pozwolić na tyle odpoczynku. A jeszcze jak ma się takie małe srebro w domu, które teraz jest na etapie wszytskiego na "nie" to już w ogóle :) Trzymaj się :) Ja tymczasem staram się dalej...