Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nie zrozumiałam babki z urzędu miasta i nie wiem jak dostać becikowe, pomóżcie:(

Polecane posty

Gość gość

Właśnie zadzwoniłam na informację, żeby dowiedzieć się co dokładnie mam za papiery tam zanieść i niestety nie zrozumiałam ;( Wiem tylko, że akt urodzenia dziecka, mój dowód osobisty, oświadczenie lekarskie i uwaga tu zaczynają się schody - oświadczenie o dochodach za 2013 rok. Tylko, że ja w tym roku nie pracowałam nigdzie. W 2014 za to miałam aż 4 umowy, trzy umowy zlecenie i jedna umowa o pracę, gdzie jestem zatrudniona do dnia dzsiejszego. Z ojcem dziecka mieszkam, ale nie jesteśmy po ślubie. Pomoże mi ktoś? Bo muszę pojechać tam osobiście i to z miesięczną córeczką, to kawałek drogi, karmię piersią i boję się, że pojadę tam i nic nie załatwię a córka będzie płakać.

Gość Aniela anielica
Oni chcą dochody za poprzedni rok. Jak nie miałaś żadnych, to podejrzewam, że będzie Ci potrzebne zaświadczenie o nierozliczaniu się z urzędu. Za jednym zamachem możesz wziąć za 2014 i jesteś w pełni wyposażona ;-). Aha, ja nie przyznałam się, że mieszkam z narzeczonym, bo obawiałam się, że jeszcze jemu każą coś nosić.

Gość gość
no ale skąd wziąć to zaświadczenie? Jest jakiś wniosek, w urzędzie, od pracodawcy? ja naprawdę nie wiem ;(

Gość gość
jeśli Twoja sytuacja materialna znacznie się poprawiła i Twoj dochód na 1 członka rodziny (włącznie z nienarodzonym dzieckiem) przekracza bodajże 1922 zł to nie powinnaś składać o becikowe.

Gość gość
Wspomniane zaświadczenia uzyskasz w urzędzie skarbowym. W tym, w którym skladalas deklaracje PIT-37, a w przypadku braku dochodów we właściwym dla miejsca zamieszkania.

Gość gość
I jeśli partner jest zameldowany gdzie indziej to zaświadczenie, że tam nie pobrał becikowego.

Gość gość
a skąd zaświadczenie o braku poboru becikowego dla partnera?

Gość Aniela anielica
Nie potrzebowałam takiego zaświadczenia. Musiałam tylko podpisać, że becikowego nie pobrał i nie pobierze.

Gość gość
śmiać się chce, żeby dostać 1000zł to trzeba się nalatać, naprzynosić zaświadczeń, a podobno taki niż demograficzny i każde dziecko jest cenne, a jak to jest w praktyce właśnie widać, robią łaskę, że dadzą becikowe

Gość gość
robią łaskę, że dadzą becikowe no robia, nie powinni dawac bo to tylko patologię nakręca do robienia dzieci

Gość gość
Zaswiadczenie Twoje i narzeczonego o dochodach - z urzędu skarbowego za rok 2013. Jesli wtedy dochodow nie miałaś to pewnie w urzędzie dadzą Ci jakiś inny papier, wysokosc skladki zdrowotnej z PITa chyba tez trzeba