Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

przesądy

Polecane posty

Gość gość

Hej, mam pytanie czy któraś z was zna przesąd mówiący o tym że nie wolno przed urodzeniem sie dziecka jezdzić wózkiem? moja sąsiadka twierdzi że jest przesa który zabrania jeżdżenia wózkiem przed narodzinami maleństwa ale nie umie mi wytłumaczyć dlaczego... zna ktoś ten bzdurny przesąd ?

Gość gość
Zacznijmy od tego, że każdy przesąd jest bzdurny i ma na celu tylko zapewnienie złudnego bezpieczeństwa, że jeśli coś zrobimy, lub nie, to nic nam się nie stanie. Aż dziw bierze, że w XXI wieku ludzie wierzą w jakiekolwiek przesądy...

Gość gość
no właśnie mnie też to dziwi dlatego pytam czy ktoś kiedyś słyszał taką bzdurę, tym bardziej że nikt nie potrafi mi powiedziec co by miało się wydarzyć gdybym się przespacerowała po domu z wózkiem nienarodzonego dziecka...

Gość gość
Czy ty naprawdę nie masz innych problemów, że rozmyślasz nad takimi bzdurami?

Gość gość
co ..ja p*****le:/ przestań słuchac tych bredni:/ w zyciu o czyms takim nie slyszałam poza tym co to ma spowodowac niby i jakim cudem- co wielki los obserwuje wszystkie cieżarne 24 godz na dobe i poźniej wychacza tą, która akurat jezdziła wózkiem i notuje -aha trzeba na nia zesłac nieszczescie:P ludzie czy my zyjemy w ciemnogrodzie?

Gość gość
Tak, takie samo pieprzenie, że nie można w ciąży nosić korali ani łańcuszków, bo dziecko zawinie się w pępowinę. Albo że przez judasza nie można patrzeć, bo dziecko będzie miało zeza. Moja matka nie robiła ani razu tych rzeczy (właśnie z obawy, bo nasłuchała się przesądów) i proszę - zawinęłam się w pępowinę, a i zeza musiałam leczyć. Przesądy nic nie pomogą, gusłami nie zmieni się ludzkiej fizjologii.